Proiecţii speciale la Festivalul Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actriţa Assumpta Serna va fi prezentă la cinema Auditorium din Cluj-Napoca, mâine, la ora 21.00, la proiecţia filmului „Maestrul de scrimă”, în care deţine rolul principal. Cinefilii au ocazia să vadă astăzi şi mâine, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca, o serie de filme inedite.

Filmul alb-negru „Chiriaşul“ („The Lodger: A Story of  The London Fog“), realizat în 1927de Alfred Hitchcock, va fi proiectat astăzi, la ora 21.30, în seria filmelor mute, la Meeting Point Stage. „Va fi un eveniment extrem de spectaculos.

Pentru ca atmosfera de epocă să fie menţinută la un nivel intens, filmul va fi difuzat de pe un proiector care datează din anul 1975“, a declarat Oana Răsuceanu, purtătorul de cuvânt al TIFF. Ineditul va consta şi în faptul că proiecţia va fi acompaniată live de doi DJ, DuBase & Leizaboy. Acţiunea filmului este plasată într-o Londră bântuită de un criminal în serie, în care un bărbat acuzat pe nedrept e forţat să demonstreze că e nevinovat.

Pelicula face parte din colecţia lui Nectarie Nepomeniaşcu, profesor de limba rusă pasionat de film, care locuieşte în apropierea Bucureştiului. Proiecţia de la TIFF Meeting Point va fi făcută în prezenţa acestuia.

Ziua Maghiară, la TIFF

Mâine, 3 iunie, în cadrul festivalului va avea loc Ziua Maghiară, care va aduce în atenţia cinefililor clujeni o serie de producţii cinematografice din Ungaria. Pelicula regizorului Tompa Gabor, „Apărarea chineză“ (1998), singurul film de lungmetraj regizat de directorul Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, va fi difuzată de la ora 18.30, în Sala Auditorium a Universităţii „Babeş-Bolyai“.

Filmul a avut în cei zece ani de la producerea lui doar două proiecţii în ţară, fiind o noutate pentru majoritatea cinefililor care vor fi prezenţi la eveniment. La proiecţie va lua parte şi una din actriţele din „Apărarea chineză“, Maia Morgenstern.

„Maestrul de scrimă“, la Cluj

Tot în Sala Auditorium a Universităţii „Babeş-Bolyai“ , de la ora 21.00, va rula filmul „Maestrul de scrimă“ („El Maestro de esgrima“), în prezenţa celebrei actriţe de origine spaniolă Assumpta Serna, membră a juriului TIFF din acest an. Assumpta Serna, în vârstă de 52 de ani, a jucat în peste 100 de filme („Matador“, în regia lui Pedro Almodovar, sau „The Fencing Master“, propunerea Spaniei pentru Oscarul de film străin în 1993), dar şi în nenumărate piese de teatru şi TV.

Are în palmares peste 20 de premii de interpretare câştigate în Spania, Franţa, Italia, SUA, Mexic, Argentina, Chile şi Uruguay.

Ce puteţi vedea astăzi la TIFF

-Cinema City, ora 11.00: Străini (Israel/Franţa)
-Cinema Republica, ora 18.00: Acasă (Elveţia/Franţa/Belgia)
-Cinema Arta, ora 19.30Pământ îngheţat (Finlanda)
-Cinema Victoria, ora 22.00: Copilul din Kabul (Franţa/ Afganistan)

Un film care a stârnit controverse

În secţiunea pentru copii şi tineri este inclusă şi o peliculă care a generat discuţii aprinse în rândul părinţilor. Este vorba de „My summer of love“, ce prezintă povestea de dragoste dintre două lesbiene. Organizatorii susţin, însă, că filmul este adresat tinerilor de peste 14 ani, lucru specificat pe afiş.

„Aşa cum a declarat şi Mihai Chirilov, cel care a făcut selecţia filmelor, nu ne-am ferit să prezentăm o gamă cât mai largă de teme abordate. Trăim în timpuri în care astfel de subiecte sunt cât se poate de actuale. Nu pot fi considerate ca fiind «tabu». Suntem convinşi că adolescenţii ştiu la această vârstă ce este homosexualitatea”, a precizat Oana Răsuceanu, purtătorul de cuvânt al TIFF.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite