Alba: Centrul de Transfuzii nu face faţă donatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi ar trebuie să dispună de 25 de asistente, centrul are angajate doar 10, în condiţiile în care, lunar, donează sânge aproape 500 de persoane. Sporurile salariale ale cadrelor salariale au fost diminuate, iar salariile au ajuns, în unele cazuri, la sume mai mici de 1.000 de lei. Mai mult, fondul de salarii al Centrului de Transfuzie Sanguină este cât o pensie de lux.

Cadrele medicale de la Centrul de Transfuzie Sanguină nu au întrerupt lucrul, aşa cum s-a întâmplat în alte centre din ţară, din solidaritate cu bolnavii şi donatorii.
„Dacă noi am întrerupe activitatea chiar şi pentru o oră, ar fi o adevărată problemă. Viaţa pacienţilor ţine de noi. E o problemă de morală“, a spus asistenta şefă, Maria Petru.

Sporuri salariale tăiate

Nivelul de reducere a sporurilor salariale este de 36%. „Nu am primit primele de stabilitate de care ceilalţi colegi din spitale au beneficiat. Nu am primit niciodată tichete de masă. Ne obligă acum să diminuăm în medie cu 15,5% salariile pe luna noiembrie şi decembrie. Pentru noi este drastic, în condiţiile în care funcţionăm cu un personal redus la jumătate“, a afirmat asistenta şefă. Aceasta a mai precizat că normarea personalului se face în funcţie de cantitatea de sânge colectată în anul precedent.
„În 2008, am colectat 2.500 de litri de sânge. În mod normal, ar trebui să avem 25 de asistente. La noi în centru avem încadrate doar 10 asistente. Nu mai putem face faţă la numărul de solicitări de donări de sânge, mai ales că numărul a crescut din cauza crizei economice“, a precizat Maria Petru. Lunar, la centrul de transfuzii din Alba Iulia vin 500 de donatori.
„Nu avem şofer, nu avem maşină. Ca să trimitem pungile cu sânge la Cluj, trebuie să apelăm la cei de la Ambulanţă. De asemenea, aprovizionarea se face cu maşina personală“, a mai spus Maria Petru.

Scrisoare de protest

„Am făcut un protest scris, pe care l-au semnat toţi angajaţii. Marius Sepi, liderul de sindicat pe judeţ, va prezenta acest protest în întâlnirea de mâine, de la Bucureşti“, a mai spus Maria Petru. Centrul de transfuzii asigură sânge pentru întreg judeţul, cât şi pentru spitalele clinice din Cluj sau alte localităţi, unde se internează bolnavi din Alba.
Nicoleta Coşarcă, contabilul şef, a specificat că salariul de încadrare al unei asistente este de 1.063 de lei, la care se adaugă doar sporurile de vechime. „Asistentele care nu au gradul principal luat, după aplicarea reducerii de 15,6%, mai rămân cu 600 - 700 de lei. Fondul de salarii, pentru cele 19 persoane, cu tot cu personalul auxiliar, este de 32.700 de lei, cât o pensie de lux“, a spus Nicoleta Coşarcă.
Donatorii apreciază gestul cadrelor medicale de a lucra şi în aceste condiţii. „Donez sânge din raţiuni morale. Fac acest lucru de mai bine de 10 ani pentru că sunt conştientă că trebuie să ne ajutăm semenii. Cred că cei care lucrează aici ar trebui să primească mai multă atenţie din partea statului“, a spus Aurica Borza, în vârstă de 55 de ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite