Trăieşte viaţa la turaţie maximă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul Alfred Ţapliuc (67 ani) îşi uimeşte colegii din barou apărând la serviciu călare pe motocicletă. La vârsta când alţii aş-teaptă pensia, Ţapliuc îşi trăieşte viaţa din plin. Îi plac „motoarele”, vânătoarea, pescuitul şi are un copil de doi ani cu a patra soţie, cu 30 de ani mai tânără decât el.

„Mai ceva ca o telenovelă”. Aşa îşi descrie viaţa avocatul Alfred Ţapliuc. S-a născut în Germania, în timpul războiului, iar când a ajuns în ţara noastră nu ştia o boabă româneşte. S-a stabilit la Suceava, împreună cu familia, pe când avea patru ani. Acasă vorbeau doar în limba germană.

„Când am mers în clasa I, nici nu desluşeam bine româneşte, dar m-am adaptat repede”, îşi aminteşte avocatul. În tinereţe visa să devină inginer agronom, „după moda vremii”, dar a picat la admiterea în facultate.

Deziluzionat, a încercat şi la Drept, unde a intrat cu brio. „Am dat admitere la istorie, socialism şi română şi am intrat al şaptelea la facultate”, zâmbeşte Ţapliuc.

„Cârpeam încălţămintea colegilor”

Avocatul se înfiorează când îşi aminteşte de anii studenţiei. „Umblam cu hainele de iarnă şi vara. Mi-a fost extrem de greu, pentru că nu prea aveam cu ce să mă întreţin. Mai aveam încă doi fraţi acasă, iar părinţii nu puteau să mă ajute prea mult, aşa că mai reparam încălţămintea colegilor de facultate pentru a face un ban”, spune avocatul.

A ieşit la liman abia după facultate, când a ajuns în Barou. În perioada comunistă, absolvenţii Facultăţii de Drept fugeau de avocatură, dar pe atunci erau mai puţine dosare.

„Erau cam două complete pe zi care judecau până în 25-30 de dosare şi civile şi penale. Ulterior, s-a înmulţit şi numărul avocaţilor şi al dosarelor şi s-a modificat şi legea în mai rău”, spune avocatul.

Trei soţii judecătoare

În 41 de ani de profesie, Alfred Ţapliuc a avut sute de clienţi şi procese, dar niciodată nu s-a gândit să renunţe la avocatură. A fost căsătorit în patru rânduri, iar trei dintre soţii erau, întâmplător susţine el, judecătoare. Acest fapt era binecunoscut şi i-a adus o grămadă de clienţi cu care n-ar fi vrut să aibă de-a face.

„Deşi am avut două soţii judecător şi actuala soţie are aceeaşi profesie, nu am intervenit niciodată pentru nimeni şi nu suportam persoanele care veneau să mă roage să le fac favoruri. Nu am vrut să renunţ la avocatură şi m-am gândit că o să profesez până o să îmi mai păstrez verticalitatea”, precizează avocatul, care este şi consilier al Baroului Iaşi.

Tătic la 65 de ani

La 67 de ani, Ţapliuc îşi continuă stilul de viaţă tumultuos. În urmă cu doi ani, şi-a lăsat colegii cu gura căscată, când a devenit tătic. Timpul liber şi-l petrece la vânătoare, pescuit şi motociclete.

 Are o motocicletă Formula de 200 de centimetri cubi, cu care vine de obicei la serviciu.  „Mi-am luat şi echipament special şi chiar săptămâna trecută am făcut o tură până la Târgu Frumos. Din păcate, nu prea te respectă ceilalţi participanţi la trafic”, oftează Alfred Ţapliuc.

image

Pun punctualitatea pe primul plan. Niciodată nu m-am lăsat aşteptat

image


Alfred Ţapliuc
Avocat

Fiul este şi el motociclist

Deşi îi plac motocicletele, Alfred Ţapliuc a avut de-a lungul timpului 16 autoturisme. Ultimele achiziţii au fost o Dacie şi un Hyundai Santa Fe.

„Recent am vândut Dacia pentru că mă gândeam că, dacă nu o dau acum, mai încolo n-o să mai am ce face cu ea”, precizează Alfred Ţapliuc. Din urmă pare să-l ajungă şi fiul său de doi ani, Alfred Cristian, care are şi el o colecţie de maşini, dar de jucărie. Pe holul apartamentului în care locuieşte cu părinţii, copilul are înşirate „trei bijuterii”, două maşini, iar la loc de cinste tronează o motocicletă. Aceasta din urmă este, de fapt, preferata lui. „Are o grămadă de jucării, i-am luat şi maşină ca pentru vârsta lui”, spune cu mândrie avocatul.

image


Cristian a urcat pe „motor“ imediat ce a învăţat să meargă  Foto: C.C.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite