Traian Ungureanu: PDL cere demisia imediată a lui Liviu Pop din funcţia de ministru al Educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PDL cere demisia "imediată" a ministrului Educaţiei Liviu Pop, pentru faptul că acesta a anunţat proiecte de schimbare a modalităţii de organizare a bacalaureatului şi eliminarea camerelor de supraveghere începând cu anul şcolar viitor, transmite Mediafax.

Ungureanu a spus, la o conferinţă de presă, că Liviu Pop a transformat sistemul de învăţământ într-un sistem dezorganizat, arătând că acesta a anunţat proiecte de schimbare a modalităţii de organizare a bacalaureatului care vor avea consecinţe de bulversare a acestui examen.

El a susţinut că elevii au aflat de la ministrul Educaţiei că nu vor da examenul pentru care s-au pregătit şi că ideea de eliminare a camerelor de supraveghere a examenului de bacalaureat este un îndemn explicit la fraudă.

"Credem că este enorm pentru un ministru interimar, domnul Liviu Pop se comportă ca un interimar pe veci şi anunţă proiecte pentru 2013. Credem că interimatul domnului Pop trebuie să înceteze, PDL cere demisia imediată a domnului Liviu Pop din funcţia de ministru al Educaţiei", a spus Ungureanu.

Deputatul PDL Costică Canacheu a declarat, la rândul său, că "sistemul de învăţământ este demolat de un ministru marcat de cariera sa de sindicalist şi care vrea să raporteze rezultate bune".

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, sâmbătă, că propunerea sindicatelor privind introducerea bacalaureatului diferenţiat din 2013 este pertinentă, deoarece forma actuală a acestui examen nu mai este adaptată situaţiei din sistemul de învăţământ.

Pop a subliniat că propunerea de introducere a bacalaureatului diferenţiat din 2013, şi nu din 2016, aşa cum prevede Legea educaţiei naţionale, va fi discutată la nivelul guvernului, urmând să fie şi "dezbateri serioase cu elevii" pe acest subiect.

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, e de altă părere. "Bacalaureatul diferențiat este prevăzut în Legea Educației, și era prevăzut să se desfășoare începând cu generația de elevi care intră la liceu în anul școlar 2012-2013. Introducerea lui încă din 2013 este o eroare majoră: nu poți spune elevilor de clasa a XI-a că modul de desfășurare al bacalaureatului li se schimbă. Din nou se introduce instabilitate prin măsuri luate pe picior, în situație de interimat. Faptul că această măsură este luată la cererea sindicatelor e o glumă: sindicatele conduc de fapt ministerul, fapt unic în Europa", spune Funeriu.

Î"n realitate guvernul ia această decizie la presiunea fabricilor de diplome. După ce au susținut intrarea la facultate fără bacalaureat pentru ca fabricile de diplome să aibă clienți, acum se încearcă găsirea unor căi alternative pentru a da diploma de bacalaureat tuturor astfel încât elevii să se transforme în cotizanți pentru fabricile de diplome. Nu este corect să dai bacalaureatul diferențiat, iar cu diplome de bacalaureat diferte să ai acces identic la universitate. Este o măsură anti-performanță. O altă consecință va fi omorârea în fașă a învățământului profesional proaspăt reintrodus. E o eroare să împingi toți elevii înspre universități", conchide Funeriu.

Prezent luni seară la Gândul Live, ministrul Educaţiei Liviu Pop a anunţat că, în 2012, la bacalaureat, vor fi folosite camere de supraveghere, însă, începând cu 2013, ele ar putea să fie scoase. Supravegherea la bacalaureat ar urma să fie făcută, în acest caz, de voluntari.

"Mă gândesc la o metodologie de bacalaureat anul viitor care să nu prevadă camere de luat vederi în sălile de clasă. Să vină voluntarii să se implice mai mult, studenţii, ONG-urile care vor să asigure transparenţa. Nu cred că în România trebuie să mergem pe premisa că profesorul are intenţia sau interesul să nu facă dreptate şi să supravegheze corect. Cred că am depăşit această barieră", a spus Liviu Pop.

Ministrul a precizat că la examenul de bacalaureat din 2012 camerele vor fi menţinute şi vor funcţiona în toate sălile de clasă. De asemenea, a spus el, vor fi orientate către elev.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite