Băsescu: În 2011 se va simţi mai mult austeritatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi, la Radio România Actualităţi, că PSD a primit banii ceruţi pentru a trece Legea pensiilor, respectiv cele 127 de milioane de lei.

Despre discursul de marţi din Parlament:

- Noul acord cu FMI trebuie încheiat după ce îl terminăm pe cel actual, care se termină în aprilie 2011. Nu ăsta a fost motivul pentru care am ales să merg în Parlament. Motivul a fost altul dacă te uiţi pe sondaje. Nu am ales momentul spre al dedica ideii că vom avea un acord cu Fondul.

- Absenţa soluţiilor este una dintre minciunile majore pe care mass media le propagă

-  Mesajul de fond a fost unul îndreptat către optimism legat de faptul că avem soluţii pentru a gestiona situaţia de criză.

Despre viitorul acord cu FMI:

- Un acord cu FMI va exista, detaliile vor fi stabilite la sfârşitul anului după consultări, în special cu BNR

- Avem nevoie de un acord cu FMI, deoarece, din cauza deficitului, suntem destul de puţini credibili pe pieţele internaţionale. Din cauza asta luăm împrumuturi doar pe câteva luni. Un acord cu FMI dă stabilitate. Ne vom împrumuta pe termene mai lungi şi cu dobânzi mai ieftine.

- Dacă ne împrumutăm altundeva e pe termen scurt şi cu dobânzi mari. Când mă refer la termen mediu, eu mă refer la cel puţin doi-trei ani, iar la unul de termen lung termenul de rambursare este de şapte ani.

 - Era un profesor-academician de talie mondială, pe la un post de televiziune, care spunea că România trebuie să ia împrumuturi pe termen lung. Nu putem primi, poate doar dacă ne împrumută el de la Crescendo (referire la Dan Voiculescu, n.r).

 - Împrumuturile se fac pentru plata pensiilor, salariilor şi altor cheltuieli pe care le are statul de către Ministerul de Finanţe de pe piaţa bancară internă, dar dobânzile sunt foarte mari, aşa că au fost situaţii când a renunţat pentru că băncile cereau o dobândă de 7%.

- Românii trebuie să ştie: ce nu împrumutăm de la FMI luăm de pe piaţă, dar cu dobânzi mult mai mari.

- Sigur, acordul cu Fondul implică condiţii, de genul celor de reducere a cheltuielilor, care este un lucru benefic.

- Politicienii au vrut mai degrabă voturi decât autostrăzi. Ei şi-au rezolvat problema, dar i-au păcălit pe români pentru că au împins sarcini pe bugetul de stat, iar statul nu avea bani. Astfel, statul a fost nevoit să se împrumute, iar banii trebuie să îi plătească românii. România nu va avea autostrăzi pentru că are cheltuieli prea mari.

- Guvernul şi Guvernatorul BNR vor stabili când se va încheia viitorul acord cu FMI.

 - În niciun caz FMI nu va mai finanţa deficitul. Chiar dacă nu vom lua bani de la Fond, în ceea ce priveşte credibilitatea trebuie să fim în acord cu ei.

Despre scandalul pe legea pensiilor

- Nu le pot privi cu simpatie, nici cu antipatie gesturile astea (de părăsire a sălii, n.red.). Sunt gesturi specifice partidelor care vor să se manifeste la un moment dat, dar Victor Ponta a prezentat motivaţia fără să mai aştepte un răspuns din partea mea. Asta arată lipsa de maturitate a lui Ponta sau reflexele unui procuror care nu are nimic de-a face cu democraţia

- Cum să ceri preşedintelui să vină să facă ordine în plenul Parlamentului?

- Curtea Constituţională este singura care poate aprecia constituţionalitatea conţinutului legii. Nu cred că vreo CC în vreo democraţie se poate amesteca la cum s-a votat, sau să verifice procesul verbal.

- Cum ar trebui să mă implic eu acum într-o mediere cerută de Victor Ponta, care nu este matur, este un copil cu care se joacă şi alţii îi spun: "Fă aia, fă aia!".

- Cum ar fi să-i spun eu Robertei Anastase: "Dă-mi probele cum că PSD a cerut bani". Victor Ponta ştia, în mod cert, că a existat o negociere cu parlamentarii PDL, cum că au convenit ca parlamentarii PSD să iasă din sală pentru bani. PSD a cerut bani ca să-i trădeze pe pensionari la vot. Când vrei ceva, stai şi te baţi şi cred că Roberta Anastase are dreptate. Au cerut bani, asta cred. Este clar că a fost o înţelegere. Faptul că s-au negociat bani ca să plece din sală. Da, am văzut prezentate nişte liste. E mizerabilă discuţia.

- E clar că a fost o înţelegere. Ponta ştie ce a făcut partidul lui. Dacă ar fi rămas în Parlament, i-ar fi bătut la vot, pentru că PSD are mulţi parlamentari. 

Băsescu confirmă că PSD a primit banii ceruţi pentru a trece Legea pensiilor, respectiv cele 127 de miliarde de lei.

Întrebat de moderatoare dacă PSD a obţinut banii, Băsescu a răspuns simplu: "Da, a luat"

Despre criză:

- O creştere de 2% nu va diminua numărul şomerilor (în 2011, n.r). Se va simţi mai mult austeritatea, pentru că începe în 2010 şi se prelungeşte şi în 2011. Asta înseamnă o presiune pe nivelul de trai. Unii trec mai uşor, alţii trec extraordinar de greu, funcţionarii cu salarii mici, funcţionarii începătorii, pensionarii cu pensii mici. De aceea am spus că intrăm într-un proces de redresare, că putem fi de-un optimist rezervat. România va reabsorbi forţa de muncă atunci când vom avea creştere de 4%.

- Putem fi de un optimism rezervat în privinţa crizei economice, însă din punctul de vedere al crizei sociale, ea acum se absoarbe. Ce vedem astăzi este o primă manifestare de oarecare amploare. Este o abordare democratică, totul este ca manifestările să se încadreze în forma democratică.

- Guvernul şi politicienii trebuie să ia notă de ele, dar trebuie să ţină cont de realităţi. Ce s-a întâmplat în 2007 şi 2008 a fost un concubinaj al ticăloşiei între sindicate şi clasa politică.  Ei acum uită că majorările de atunci nu erau sustenabile. Acum nu le spun domnii lideri sindicali angajaţilor lor, că au fost parte a minciunii din 2007 şi 2008.

Despre fondurile europene:

- Eu sper ca lunile astea de implementare pe care le-au avut instituţiile care lucrează cu bani europeni trebuie să îşi vadă rodul anul viitor.

- Mai avem timp să accesăm bani de la UE, timpul de absorţie este de doi ani şi noi acum suntem la faza de trimitere de proiecte la Bruxelles.

- Ministerul doamnei Udrea are cel mai mare număr de proiecte aprobate. Aş vrea să se întâmple asta şi la Transporturi sau Mediu. Avem bani, totul este să avem proiectele gata de a fi finanţate.

 - Selectarea personalului este esenţială pentru eficacitatea absorţiei fondurilor. Toată lumea ţipă la miniştrii, dar nu e treaba lor să facă asta. Asta o fac funcţionarii, care acum ţipă. Ceea ce se întâmplă cu fondurile europene este cea mai concludentă dovadă de incompetenţă a funcţionarilor aflaţi în ministere.

- Ministerele ar trebui să dea acum cea mai mare importanţă instituţiilor care se ocupă de absorţia fondurilor.

- Principalul blamat, deşi el nu face proiectele, este ministrul. Numai îngăduinţa faţă de incompetenţă ne-a adus la un nivel de absorţie a fondurilor atât de dezastruos.

Despre cum se încropesc legile la noi:

- Scrierea pe picior şi în grabă a legilor este în detrimentul statului. Ceea ce am cerut eu ieri este să lucreze eficient şi să trimită din timp legile în Parlament.

- Legea privind salarizarea unitară a bugetarilor trebuie regândită, ea a fost criticată pe bună dreptate de societatea politică.

Concluzii:

- Gândul politicianului nu trebuie să fie la voturi, ci la ce fac bine în mandatul meu. Trebuie să iei măsuri eficiente pentru ţară, nu pentru voturi. Descentralizarea, selectarea personalului bun în instituţiile statului, continuarea reformei electorale şi introducerea votului uninominal, dar şi parlamentul unicameral, sunt principalele chestiuni care trebuie duse la finalizare cât mai repede şi cât mai eficient.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite