Băsescu participă la summitul NATO de la Lisabona. Agendă: scutul antirachetă, cooperarea cu Rusia, misiunea din Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu va participa, vineri şi sâmbătă, la Lisabona, la cel de-al XXII-lea Summit al Alianţei Nord-Atlantice,  unde se va discuta adoptarea Noului Concept Strategic, se vor lua decizii legate de scutul antirachetă, viitorul misiunii din Afganistan, cooperarea cu Rusia şi procesul de reformă internă.

Principalele obiective sunt adopatarea noului concept strategic al NATO, stabilirea strategiei pentru Afganistan şi cooperarea NATO-Rusia, a declarat şeful statului într-o scurtă întervenţie înainte de plecarea la Lisabona.

Rolul României la acest summit ţine de menţinerea angajamentului faţă de Afganistan, o decizie care s-a discutat la summitul organizat la Bucureşti, iar acum am ajuns la stadiul la care se încearcă stabilirea unui calendar, a subliniat Băsescu.

Preşedintele a mai spus că obiectivul este ca, în 2014, NATO sa-şi declare misiunea încheiată. Se va pune accent pe nevoie detaşării suplimentare de instructori pentru forţele afgane, a mai spus şeful statului.

România este deschisă la colaborarea cu Rusia, inclusiv pe probleme de securitate, a precizat Traian Băsescu.

Şeful statului va participa, vineri, la reuniunea Consiliului Nord Atlantic şi la dineul de lucru, iar sâmbătă va lua parte la reuniunea în format extins privind Afganistanul şi la cea în format Consiliul NATO - Rusia, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Principalul subiect pe agenda aliaţilor îl constituie adoptarea Noului Concept Strategic. De asemenea, cu prilejul Summitului NATO de la Lisabona, aliaţii vor dezbate şi adopta o serie de decizii cu privire la apărarea antirachetă, viitorul misiunii în Afganistan, cooperarea cu Rusia sau procesul de reformă şi transformare a Alianţei, se arată în comunicatul de presă dat de preşedinţie.

Tema principală a reuniunii la nivel înalt va fi dezbaterea şi adoptarea, de către liderii celor 28 de state membre, a Noului Concept Strategic al NATO, care va determina principiile dezvoltării Alianţei Nord-Atlantice pentru următorii zece ani. Vor fi fixate principalele misiuni şi vor fi marcate ameninţările la adresa securităţii statelor membre, precum şi principiile înlăturării acestora.

Conform unei declaraţii făcute pe 3 noiembrie de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, se aşteaptă două rezultate importante la Summitul NATO: un acord cu privire la crearea unui sistem de apărare antirachetă pentru toată Alianţa şi o 'resetare' a relaţiilor Alianţei cu Rusia, al cărui preşedinte, Dmitri Medvedev, a acceptat să participe la reuniune.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite