Traian Băsescu la NATO: "România consideră că Serbia e cheia păcii în Balcani"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la sediul NATO de la Bruxelles, că România consideră Serbia drept "cheia păcii în Balcani"

"România susţine fără rezerve extinderea NATO în Balcanii de Vest, cu o menţiune specială pentru Muntenegru, Bosnia Herţegovina şi Serbia, de două ori Serbia. România consideră că Serbia este cheia păcii în Balcani", a declarat Băsescu alături de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen

El a adăugat că în cadrul discuţiei cu secretarul general al NATO a fost analizată şi problematica de securitate din Republica Moldova, precum şi perspectivele de cooperare în parteneriatele NATO-Georgia şi NATO-Ucraina.

Şeful statului român a menţionat că a fost analizată şi perspectiva implementării integrale a Tratatului cu privire la armele convenţionale din Europa.

La rândul său, Anders Fogh Rasmussen a evidenţiat că în discuţia cu Traian Băsescu a fost abordată chestiunea politicii uşilor deschise a Alianţei: "Am căzut de acord asupra faptului că este de mare importanţă continuarea politicii uşilor deschise. Viziunea mea este de a vedea toate ţările din Balcanii de Vest integrate în structurile euro-atlantice, în UE, şi sper că vom putea constata un progres, din acest punct de vedere în anii ce urmează"

Băsescu a mai afirmat că "analizăm cu toată deschiderea posibilitatea creşterii participării noastre în Afganistan, în mod deosebit cu personalul necesar instruirii armatei afgane, dar şi cu trupe combatante"

"Analizăm cu toată deschiderea solicitările comandanţilor militari din Afganistan de a creşte contribuţia ţărilor membre NATO în acest teritoriu. O vom face odată cu aliaţii noştri. Noi înţelegem foarte bine că, atât timp cât forţele talibane nu vor fi înfrânte în Afganistan, ele se vor extinde către Marea Caspică şi Marea Neagră", a mai zis preşedintele României.

"Trebuie să ne asigurăm că NATO se adaptează la provocările de securitate ale secolului 21 şi apreciez foarte mult sprijinul României, din acest punct de vedere", a zis şi Rasmussen.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite