UPDATE Traian Băsescu a respins invitaţia de a deveni membru de onoare al AOSR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu, preşedintele României
Traian Băsescu, preşedintele României

Şeful statului  a respins invitaţia de a deveni membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR), potrivit unui comunicat remis de Palatul Cotroceni.

UPDATE Traian Băsescu a respins invitaţia de a deveni membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România

Iniţiativa celor de la Academia Oamenilor de Ştiinţă din România de a-l numi pe şeful statului membru de onoare nu a "nu a primit acordul Presedintelui sau al institutiei prezidentiale", se precizează într-un comunicat de la Palatul Cotroceni.

"Preşedintele Traian Băsescu consideră că acordarea unui sediu şi promulgarea unei legi sunt obligaţii de serviciu care nu trebuie răsplătite cu titluri academice. Preşedintele mulţumeşte membrilor AOSR pentru initiaţiva lor, dar din motivele expuse anterior nu poate accepta titlul de membru de onoare al AOSR", se mai arată în comunicatul remis de Administraţia Prezidenţială.

Băsescu, invitat să devină academician

Preşedintele României este membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România pentru că a asigurat Academiei un sediu, în perioada în care era primar,şi pentru că a semnat legea prin care AOSR devine instituţie bugetară.

Adunarea Generală a membrilor Academiei a aprobat joi propunerea ca preşedintele să devină membru de onoare, urmând ca apoi să stabilească cu Băsescu o dată la care să îşi ridice titlul şi să ţină un dicurs. "Este o cutumă ca în astfel de ocazii să se organizeze şi o ceremonie", a declarat secretarul ştiinţific al Academiei Doru-Sabin Delion pentru HotNews.

Titlul de membru de onoare a mai fost acordat de Academia Oamenilor de Ştiinţă şi altor personalităţi publice precum Iion Iliescu, Nicolae Dănilă, Aurelian Emil Săndulescu, Eugen Ovidiu Chirovici, IPS Teodosie, Ecaterina Andronescu, Ion Cristoiu, Ioan Scurtu, Constantin Bălăceanu Stolnici, Răzvan Theodorescu.

Academia Oamenilor de Ştiinţă din România este continuatorul şi unicul legatar al Academiei de Ştiinţe din România (1936-1948) şi al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă din România înfiinţată prin HCM nr.1012/30 mai 1956 şi care în 1996 şi-a schimbat titulatura din Asociaţia Oamenilor de Ştiinta din România în Academia Oamenilor de Ştiinţă din România.

Printre membrii de onoare ai ASR s-au numărat următorii laureaţi ai premiului Nobel: Louis de Broglie (fizician francez), Werner-Karl Heisenberg (fizician german), Jean Perrin (fizician francez), Paul Sabatier (chimist francez). De asemenea George Emil Palade (medic român) a fost membru de onoare al AOSR.



Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite