Traian Băsescu: medici "generoşi" fraudează "grosolan" sistemul de protecţie socială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu: medici "generoşi" fraudează "grosolan" sistemul de protecţie socială
Traian Băsescu: medici "generoşi" fraudează "grosolan" sistemul de protecţie socială

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, la prezentarea raportului Comisiei prezidenţiale pentru analiza riscurilor sociale şi demografice din România, că "pentru o traistă de porumb" unii medici trimit la pensie oameni care ar mai putea să fie utili economiei.

"O responsabilitate consistentă aparţine fraudării sistemului de protecţie socială prin acele sute de mii de pensionari pe caz de invaliditate pentru că şi-au scos amigdalitele, apendicita şi au dat de nişte foarte generoşi medici care, pe de o parte, spun că au salariile mici, iar pe de altă parte, cu semnătura lor şi pentru o traistă de porumb, trimit în sistemul de pensii oameni care pot fi utili economiei, şi sunt câteva sute de mii de oameni care beneficiază de pensii de invaliditate în mod nemeritat, iar resursa este luată de la cei care au nevoie de ea şi este dată unora care au dat ori un pachet de ţigări ori o sticlă de whisky", a declarat Băsescu.

"Îmi pare rău că spun lucrurile atât de brutal, dar erau lucruri pe care toţi le ştiam, le-am mai spus într-un fel sau altul cu diverse ocazii, dar acum sunt scrise într-un raport oficial al unei comisii prezidenţiale şi avem obligaţia să ţinem cont de această realitate", a adăugat şeful statului.

Preşedintele a mai afirmat că se impune un proces rapid de verificare a celor care au obţinut pensii de invalididate în ultimii ani, mai ales în zonele unde densitatea este foarte, pentru că sistemul de asistenţă socială este "grosolan fraudat".

Băsescu a susţinut şi necesitatea unui Pact Naţional pentru Protecţie Socială, cu o viziune pe termen lung, care să beneficieze de solidaritatea societăţii dar şi a întregii clase politice.

"Este un efort consistent, pe care am convingerea că Ministerul Muncii îl poate declanşa. Ceea ce eu aş ruga în continuare Comisia ar fi să ne pună la dispoziţie tuturor un proiect al Pactului pentru asistenţă socială pe care să şi-l însuşească partidele, să vină cu observaţii la el, să-l dezbatem în societatea civilă şi zic, undeva în ianuarie, să ne limpezim de alegerile prezidenţiale, calm (...) dacă se poate, să putem începe discuţiile pentru un pact naţional cu privire la protecţia socială", a insistat şeful statului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite