Traian Băsescu ofileşte podul de flori peste Prut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele a acuzat Republica Moldova de "agresiune orchestrată" în cazul consulului român bănuit de corupţie. Preşedintele Traian Băsescu a folosit, pentru prima oară, un limbaj dur la

Preşedintele a acuzat Republica Moldova de "agresiune orchestrată" în cazul consulului român bănuit de corupţie.

Preşedintele Traian Băsescu a folosit, pentru prima oară, un limbaj dur la adresa autorităţilor de la Chişinău, spunând că acuzaţiile aduse unui diplomat român, suspectat de trafic cu vize, reprezintă "ultima agresiune orchestrată". Băsescu a declarat că România va reacţiona dur, dar nu a precizat în ce va consta această reacţie. Şeful statului român a făcut aceste afirmaţii marţi seara, la o întâlnire cu tinerii din diaspora.

Prezent la Şcoala de vară "Comunităţi româneşti şi identitate europeană", Băsescu a fost întrebat de o tânără din Republica Moldova în legătură cu scandalul vizelor. "Ştim povestea invitării funcţionarului din ambasadă într-un restaurant, de o doamnă de la o agenţie de turism, pe care a luat-o apoi poliţia moldoveană. Ştim că soţul doamnei a făcut apel la funcţionar.

Tot trucul a fost legat de nevoia ca funcţionarul român să fie filmat cu un plic care nu se ştie dacă îl dă sau îl primeşte. Ar fi bine să se renunţe la provocări, pentru că noi ştim că fraudele se fac la firmele de turism", a răspuns şeful statului român. El a explicat că acuzaţiile aduse diplomatului român nu sunt întemeiate întrucât nu ambasada sau consulatul acordă vize, ele fiind eliberate la Bucureşti. Potrivit lui Băsescu, fraudele se fac la firmele de turism.

"Este ultima agresiune orchestrată la adresa României şi vom răspunde extrem de dur de data asta. S‑a mers prea departe", a spus preşedintele României, care a amintit că mai mulţi moldoveni lucrează în consulatul de la Chişinău. Traian Băsescu a vizitat, în ianuarie, Republica Moldova şi a discutat cu omologul său, Vladimir Voronin, despre modul de acordare a vizelor. Băsescu a susţinut că a convenit, atunci, cu Voronin, deschiderea unor consulate la Bălţi şi Cahul.

Şeful statului român a vizitat, în ianuarie, şi secţia consulară a ambasadei. Tăriceanu cere legea cetăţeniei Premierul Călin Popescu Tăriceanu a cerut ministrului de externe, Adrian Cioroianu, să urgenteze ancheta privind modul de acordare a vizelor la Consulatul român de la Chişinău şi a solicitat ministrului justiţiei, Tudor Chiuariu, să definitiveze proiectul Legii cetăţeniei, informează Mediafax. Valentin Zubic, adjunct al ministrului moldovean de interne, a declarat, vineri, că un înalt funcţionar de la Ambasada României la Chişinău este suspectat că ar fi facilitat eliberarea de vize româneşti pentru cetăţenii moldoveni.

Zubic a precizat însă că suspectul este un funcţionar de rang înalt, cu putere decizională. Ministerul moldovean de Interne a susţinut că a adresat joi o scrisoare oficială Consulatului României de la Chişinău, pentru a solicita sprijin în desfăşurarea anchetei, însă Ambasada României în Republica Moldova a declarat că nu a fost informată oficial despre acest caz şi nu poate face încă niciun fel de comentarii.

Ministerul moldovean de Externe a afirmat, luni, că a informat partea română, încă din 26 iunie, despre suspiciunile că diplomaţi români de la Consulatul din Chişinău iau mită pentru eliberarea vizelor. Ministerul moldovean de Interne neagă toate acuzaţiile Ministerul de Interne al Republicii Moldova a reacţionat imediat la declaraţiile oficialilor români potrivit cărora scandalul fraudelor cu vize este doar o înscenare şi o agresiune la adresa României.

Potrivit Ministerului moldovean de Interne, autorităţile de la Chişinău "nu au înscenat provocări", dosarele penale în acest caz având la bază "dovezi bine instrumentate care respectă legislaţia în vigoare". Oficialii moldoveni au respins categoric acuzaţiile, precizând că "nu au fost înscenate provocări de către Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova". Mai mult, susţin aceştia, Ministerul moldovean de Interne nu ar fi primit niciun răspuns la o scrisoare oficială transmisă Consulatului român la Chişinău, prin care se cerea colaborarea în ancheta referitoare la fraude comise în acordarea de vize româneşti cetăţenilor moldoveni.

Un subiect prea serios pentru Cioroianu Ministrul de externe, Adrian Cioroianu, a refuzat, ieri, să comenteze disputa dintre Bucureşti şi Chişinău, spunând că va avea săptămâna viitoare o intervenţie pe această temă. Rugat de jurnalişti să comenteze scandalul, în timp ce părăsea lucrările primei adunări generale a Asociaţiei Partenerilor Diplomaţilor Români, desfăşurate la sediul Ministerului de Externe, ministrul a evitat să se pronunţe pe această temă. El a invocat faptul că "subiectul este prea serios pentru a putea fi expediat pe scări".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite