Traian Băsescu: "Armata română are resurse de a îndeplini misiuni externe"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, la ceremonia de învestire în funcţie a noului şef al Statului Major General că armata trebuie să se adapteze la noul concept stategic al NATO.

"Vreau să punctez o serie de aspecte pe care Armata română trebuie să le aibă în vedere. În primul rând, încheierea misiunii in Irak. Armata are resursele şi capacitatea de duce la capăt misiunea. Armata a probat ca are resurse de a îndeplini misiuni externe.

Un alt element care, cred eu, defineşte mandatul amirarului Marin (fostul şef de Stat Major) este legat de creşterea nivelului de pregătire al Armatei. Nu vorbim neapărat despre introducerea de noi tehnologii, nu de intrarea in dotare a unor echipamente ultra-moderne, dar vorbim de creşterea numărului de aplicaţii, creşterea numărului de ore petrecute de militari în poligoane, de creşterea capacităţii de luptă a Armatei", a spus Traian Băsescu.

Rotaţie la vârful Armatei

"Nu în cele din urmă, mandatul a arătat că putem introduce fără teama principiul rotaţiei în fruntea Statului Major General. Dacă până acum erau unele discuţii, legate de cum puteau Marina sau Aviaţia să conduca Statul Major General, eu afirm că un general al Armatei române este un general pentru orice militar şi capacitatea lui, indiferent de specializare nu poate fi pusă sub semnul întrebării. NATO procedează aşa şi mă bucur că am adoptat şi noi această mentalitate.

În acest sens, vă asigur că următorul şef de Stat Major va fi de la trupele terestre", a continuat preşedintele.

Reforma Armatei

"Privind la ceea ce urmeaza, am încredere în tinereţea noului şef al Statului Major General şi convingerea că armata va continua să evolueze pozitiv. Vreau să cred că Armata va continua procesele de reformă şi aici aş face o paranteză. Foarte mulţi înţeleg prin asta ca ceva să se întâmple într-un timp limitat şi pe urmă gata, am terminat reforma. Procesele de reformă sunt o constantă a evoluţiei oricărei instituţii.

Armata are datoria să se adapteze la noul concept stategic al NATO aprobat acum câteva luni la Lisabona", a încheiat şeful statului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite