Tradiţiile sunt pe cale de dispariţie în satele gorjene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tradiţiile sunt pe cale de dispariţie în satele gorjene
Tradiţiile sunt pe cale de dispariţie în satele gorjene

Tabăra de Cercetare Etnofolclorică s-a încheiat, iar concluziile sunt îngrijorătoare

Astăzi s-a terminat tabăra de cercetare, iar primele rezultate arată că localităţile amintite sunt bogate din punct de vedere cultural, găsindu-se zeci de meşteri şi informatori, însă nu mai sunt persoane care să continue tradiţia. Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) intenţionează să organizeze târguri de artă populară unde meşterii să-şi expună lucrările.

Tabăra a avut drept scop cercetarea, promovarea şi valorificarea patrimoniului Gorjului. Numele tuturor meşterilor descoperiţi, fotografiile sau obiectele găsite în aceste trei localităţi vor fi păstrate într-o bază de date culturală în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj. În ediţiile trecute au fost inventariate localităţile Alimpeşti, Bumbeşti Piţic, Baia de Fier, Polovragi, Crasna, Muşeteşti, Săcelu, Tismana şi Padeş.

Ore de înregistrări şi sute de fotografii

Primele rezultate date publicităţii de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj arată că în cursul taberei au fost identificaţi douăzeci de meşteri populari: ţesători, lucrători în lemn, împletitori, confecţioneri costume populare şi obiecte de podoabă. Au fost găsiţi 30 de informatori despre: dansuri populare, cântece de petrecere, poveşti, descântece, dar şi poeţi, rapsozi, bocitoare. Directorul CJCPCT Gorj, Ion Cepoi,  a declarat că au fost ore de filmări şi sute de fotografii, zona fiind una dintre cele mai bogate. „Au fost realizate cinci ore de înregistrări video, audio, dar şi sute de fotografii cu elemente de arhitectură populară“, a spus Cepoi.

Oamenii fac aceste lucruri dintotdeauna, schiţele realizate de cercetători înfăţişează bătrâni ce au crescut cu aceste obiceiuri.
Pompiliu Ciolacu, membru în echipa de cercetare este de altă părere, declarând că se aştepta să fie mult mai mulţi păstrători de tradiţie, iar de continuatori nici nu se pune problema. „Este o zonă bogată, dar eu personal mă aşteptam să găsim mai mulţi. Foarte grav este că nu mai sunt continuatori, iar tradiţia meşteşugurilor se va
rupe“, a spus Ciolacu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite