Trădătorul Floricel Achim vindea secrete „la vrac” - VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Subofiţerul MApN Floricel Achim a recunoscut acuzaţiile de trădare în faţa magistraţilor. El a spus că regretă fapta şi că a săvârşit infracţiunile pentru că avea o situaţie materială precară.

Achim este acuzat că în perioada 2002-2007 a procurat documente referitoare la comunicaţii militare, frecvenţe radar, hărţi standard NATO, scheme şi hărţi ale subunităţilor şi tehnicii militare, planuri de apărare. În schimbul acestor documente , el a recunoscut că primea de la bulgarul Marinov Zikolov, aproximativ 1000 de dolari pe informaţie.

Achim lucra ca subofiţer în cadrul diviziei 1 Infanterie Dacica, în domeniul informaţiilro criptate. El sustrăgea informaţiile “la întâmplare, la vrac”, cu memory stickul dintr-unul din calculatoarele unităţii. Marinov Zikolov a recunoscut şi el că în perioada 2001-2002 era prieten cu un reprezentant al Ucrainei la Bucureşti care s-a arătat interesat de procurarea informaţiilor militare privind armata română , în schimbul a 800-1000 dolari. Potrivit unor surse judiciare, informaţiile obţinute de la Floricel Achim ajungeau şi în Rusia.

Românul a fost arestat pentru 29 de zile, recursul pentru această măsură urmând a fi judecat joi de Curtea Supremă.

MApN face audit la divizia unde lucra Floricel


Ministerul Apărării Naţionale precizează că se desfăşoară, în prezent, un audit de securitate la nivelul Diviziei 1 Infanterie, din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre, în care este încadrat Floricel Achim.

Auditul are drept scop stabilirea şi punerea la dispoziţia autorităţilor competente "date despre circumstanţele în care s-a produs fapta", potrivit NewsIn.

Subofiţerul Floricel Achim a fost suspendat, sâmbătă, 28 februarie, din funcţia pe care o ocupa în cadrul Diviziei 1 Infanterie, până când instanţa va decide dacă se face vinovat sau nu de trădare prin transmitere de secrete, au declarat, pentru NewsIn, oficiali din cadrul MApN.

SRI monitoriza, din anul 2005, acţiunile subofiţerului Achim


Direcţia Generală de Contraspionaj a Serviciului Român de Informaţii monitoriza, din anul 2005, acţiunile subofiţerului Floricel Achim, au declarat astăzi, pentru NewsIn, surse din SRI, care au precizat că Serviciul avea informaţii despre legătura subofiţerului cu cetăţeanul bulgar Marinov Zikolov.

Potrivit unui comunicat al MApN, încă din faza monitorizării activităţii militarului, Direcţia Generală de Informaţii a Apărării, în cooperare cu instituţiile statului cu atribuţii în domeniu, luat măsuri de limitare a prejudiciilor aduse prin divulgarea unor documente cu caracter militar, inclusiv din categoria celor clasificate, a căror răspândire neautorizată este de natură să pună în pericol securitatea naţională şi apărarea ţării.

SRI: Cetăţeanul bulgar era agent de informaţii al unui serviciu special străin

Divizia 1 Infanterie Dacică face parte din Statul Major al Forţelor Terestre, alături de Divizia 4 Infanterie Gemina. Brigările din cadrul Diviziei 1 participă la misiuni în Irak şi Afganistan. Potrivit unor surse judiciare, Achim ar fi avut legărură şi cu Direcţia Generală de Informaţii a Armatei.

Bulgarul Marinov Zikolov acţiona pe teritoriul României ca agent de informaţii al unui serviciu special străin şi l-a recrutat pe Floricel Achim, subofiţer MApN cu acces la date şi informaţii cu caracter clasificat, informează SRI.

Încheierea de şedinţă de la Curtea de Apel Bucureşti privind arestarea preventivă a lui Achim Floricel şi Marinov Zikolov

image
image
image
image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite