Tovarăşul lui Sorin Blejnar a dispărut la ţanc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Codruţ Marta, omul care cunoştea în amănunt operaţiunile financiare ale fostului şef al ANAF, Sorin Blejnar, a dispărut înainte de finalizarea unei anchete a DNA în care era vizat.

Autorităţile judiciare nu reuşesc să dea de urma fostului şef de cabinet al lui Sorin Blejnar (42 de ani), Codruţ Marta (38 de ani), care parcă ar fi intrat în pământ. Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) l-a dat în urmărire generală, după ce fosta soţie a reclamat, la 25 mai 2012, dispariţia acestuia. Zeci de persoane au fost audiate de poliţişti, printre care fostul şef al ANAF Sorin Blejnar şi omul de afaceri Elan Schwartzenberg, ultimul fiind prieten şi partener de vânătoare cu Marta. Ieri au fost audiaţi şi fosta soţie a lui Marta şi fratele acestuia.

Poliţia îl crede fugit

În lipsa unor informaţii oficiale, despre dispariţia bărbatului au apărut foarte multe speculaţii. S-a vehiculat că Marta ar fi dispărut din cauză că nu ar fi vrut să restituie o parte din banii obţinuţi din consultanţă şi publicitate, scoşi din ţară de reţelele de spălare de bani. O altă ipoteză este aceea că fostul şef de cabinet al lui Blejnar ar fi fost răpit şi scos din ţară, pe 21 mai 2012, dată la care a fost văzut ultima oară.

De asemenea, s-a vehiculat şi ipoteza unui conflict spontan cu persoane necunoscute, în urma căruia Marta să fi fost ucis şi îngropat. Însă, surse implicate în anchetarea dispariţiei lui Marta susţin că cele mai plauzibile variante sunt fuga acestuia, dat fiind că este anchetat de DNA, şi cea a unei „escapade". Ultima variantă ar avea susţinerea unor precedente, Marta obişnuind să lipsească mai multe zile de acasă. Conform unei alte informaţii neoficiale, cu o zi înaintea dispariţiei, Codruţ Marta i-ar fi cerut fostei soţii să facă bagajele pentru a pleca la Monaco. Cei doi sunt divorţaţi, dar se pare că doar de convenienţă, pentru protejarea averii în cazul în care s-ar pune problema unui sechestru. 

Anchetat în dosarul Racz

Dincolo de toate speculaţiile, există însă date certe ale implicării lui Codruţ Marta în afaceri necurate, cu persoanje dubioase. Codruţ Marta şi Sorin Blejnar, prieteni din copilărie, au rămas apropiaţi şi peste ani. Procurorii DNA au în lucru un dosar care îi priveşte pe cei doi prieteni, dar şi pe Attila Peter Racz, unul dintre cei mai cunoscuţi operatori de tranzacţii petroliere la negru din România.

Procurorii DNA au deschis un dosar nou pe numele lui Sorin Blejnar şi al lui Codruţ Marta, pentru instigare la evaziune fiscală. Şeful Fiscului ar fi anchetat în dosar pentru favorizarea reţelei de contrabandă cu produse petroliere. Capul reţelei este Attila Peter Racz, unul dintre cei mai prolifici importatori de petrol la negru din România.

Racz-Marta-Blejnar

Peter Attila Racz şi Sorin Blejnar s-au aflat în 2008 în centrul unei anchete a DNA, după ce Vlad Constantin, un om de afaceri din Prahova, a făcut un denunţ. Sorin Blejnar a fost acuzat atunci că, prin Atilla Racz, percepea mită pentru fiecare cisternă cu motorină care intra în ţară, legal sau ilegal. Atunci Blejnar era adjunctul şefului de la Garda Financiară, structura centrală. Constantin le-ar fi povestit procurorilor că Racz a încercat să îi cumpere firma. Compania prahoveanului era importantă pentru reţeaua de contrabandişti pentru că avea autorizaţie de import şi comercializare combustibili în România. După refuzul omului de afaceri de a-şi vinde compania, într-un singur an a fost controlat de Garda Financiară de zeci de ori. Stenogramele discuţiilor telefonice interceptate sunt elocvente:

Racz: Măi, tată, tu ai făcut o greşeală, nu ştiu ce ai vorbit de el.
Vlad Constantin: De cine?
Racz: De omu' de cine vorbim. N-are, nu mai vorbim numele lui...
Vlad Constantin: Ă... de Sorin? Aşa.
Racz: Ai vorbit prostii. Că-l termini tu, că-l dai tu jos.
Vlad Constantin: Bă, m-au enervat ăia la control atunci, mă.
Racz: Ştiu, tată, da' ai zis, ai vorbit prostii şi s-a enervat lumea (...)
Vlad C: Şi nu putem să cădem la pace, aşa cum ai zis cu el?
Racz: Ba da, mă, putem, da' ...ă ... Deci, ca să te lase el în pace, da, asta se poate. (...)
Vlad Constantin: Păi, şi cum facem cu ăsta, cu Sorin, să ne lase?
Racz: Păi, vorbesc eu (...) la tonă se plăteşte (...) 25 de euro la tona de motorină.

După ce, iniţial, cercetările în acest caz au fost stopate, în vara anului 2011, procurorii au deschis un nou dosar. Acum, pe lângă probele vechi, au apărut alte detalii în dosar. Astfel, la dosar apare şi un schimb de mesaje între Codruţ Marta şi Racz, din 24 septembrie 2010: Marta Codruţ Alexandru către A. Racz: „Nu mai scoate maşinile până după 1 octombrie. Decât cu marfă bună. Aruncă orice hârtiuţe şi agende ai. Schimbă telefoanele. Aşa e mai bine. Nu ai probleme, acum, dar nu se ştie."

Tranzacţii suspecte

Codruţ Marta a făcut sute de mii de euro şi din tranzacţii imobiliare dubioase. În declaraţiile de avere ale lui Codruţ Marta apar sume de ordinul a sute de mii de euro, a căror provenienţă este cel puţin suspectă. „Sumele provin din: vânzarea unui teren intravilan în municipiul Arad, în 2006, în sumă totală de 2.089.107 lei (585.000 de euro); intermedierea vânzării unui teren în municipiul Arad, în 2007, din care am obţinut 145.000 de euro; intermedierea vânzării unui teren, în anul 2008, în Giurgiu, din care am obţinut suma de 1.479.212 lei (circa 430.000 de euro) după reţinerea impozitului aferent prin stopaj la sursă", sunt menţiunile neverosimile făcute de Codruţ Marta în declaraţia de avere din 2009, pe vremea când era director de cabinet al preşedintelui ANAF.

La fel de neverosimilă pare şi donaţia făcută de părinţii lui Codruţ Marta fiului lor: un apartament de lux, în Bucreşti, de mărimea unei vile (172 de metri pătraţi), situat în buricul târgului, în zona „Scala". Părinţii lui Marta - mama, fostă profesoară, iar tatăl, fost angajat al unui ocol silvic - sunt simpli pensionari, care au trăit din lefurile de bugetari toată viaţa.

Codruţ Marta a fost şeful de cabinet al preşedintelui ANAF până în luna mai 2010, apoi a fost numit consilier personal al lui Sorin Blejnar, funcţie pe care a deţinut-o până în august 2010. Ulterior, Marta a intrat în afaceri pe segmentul publicitate şi consultanţă. Codruţ Marta este acţionar în firma care deşine ziarul „Glasul Aradului", cu 50% din acţiuni. Cealaltă jumătate din acţiuni este deţinută de firma Twenty Two Media SRL din Bucureşti. Aceasta din urmă a primit, în 2010, mai multe contracte de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului Arad, subordonată ANAF, şi de la Consiliul Judeţean Arad, pentru servicii de publicitate.

Marta mai figurează ca asociat în firmele La Reclama SRL Arad şi Bethaland Invest SA Cluj-Napoca. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma Glasul Aradului nu a înregistrat profit în ultimii trei ani pentru care au fost depuse bilanţuri contabile.

Prieteni din copilărie

Codruţ Marta şi fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, nu sunt doar prieteni la cataramă, dar au şi copilărit împreună. Destinul acestora a fost asemănător până într-un anumit punct. Atât Marta, cât şi Blejnar s-au născut la Săvârşin, judeţul Arad. Au urmat aceeaşi şcoală primară, dar şi aceeaşi facultate. Cei doi sunt licenţiaţi ai Facultăţii de Ştiinţe Economice, din Cadrul Universităţii de Vest Timişoara. Ambii au diplome de experţi contabili, fiind şi colegi la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Arad. Blejnar şi Marta au fost susţinuţi în cariera profesională de PDL.

Parteneri de afaceri

Cei doi prieteni au fost şi parteneri de afaceri imobilare, conform România TV.  Este vorba de o tranzacţie cu un teren de 73.000 de metri pătraţi, situat în zona comercială a oraşului Arad, cumpărat în anul 2005 de Andreea Blejnar, soţia lui Sorin Blejnar, Codruţ Marta şi alte două persoane. Conform contractului, Radu Pascu, avocat arădean, ar fi fost principalul finanţator al asocierii, cu 90%, iar soţia lui Blejnar şi Codruţ Marta nu ar fi contribuit cu nimic. În ancheta RTV apare şi arădeanul Gabriel Buzna, om de afaceri cunoscut în Arad şi administrator a două dintre firmele unde Codruţ Marta este asociat.

Firmele lui Buzna câştigă contracte pe bandă rulantă de la Consiliul Judeţean Arad şi Direcţia de Finanţe Publice Arad, instituţie care este în subordinea ANAF.  Sabina Mihăică

20 de milioane de euro este evaziunea din dosarul petrolistului Attila Racz, în care este anchetat şi Codruţ Marta.

Portretul lui Codruţ Marta

La 25 mai 2012, IGPR l-a dat în urmărire naţională pe Codruţ  Marta. Semnalmente lui Codruţ Marta sunt: înălţime 1,80 - 1,84 m, constituţie solidă, ten deschis, ochi albaştri, nas proeminent, bărbia rotundă. La data dispariţiei, Marta purta sacou, blugi, pantofi, toate de culoare albastră, şi cămaşă roz. Purta ochelari de vedere.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite