Totul despre virusurile gripale
0
S-au înmulţit cazurile de infecţii respiratorii. Fenomenul este normal pentru perioada rece, când circulă peste 200 de tipuri de virusuri de sezon. Iată cum le poţi contracara!
Gripa sezonieră este cauzată de trei virusuri specifice: A, B şi C. Primele două sunt cauza îmbolnăvirilor din fiecare an şi, de aceea, tulpinile lor sunt incluse în vaccinul antigripal. Cel mai agresiv dintre acestea este virusul A, deoarece suferă variaţii majore, se poate răspândi uşor şi afectează atât omul, cât şi animalele (păsări, porcine).
Cele mai frecvent întâlnite la om, în funcţie de proteinele aflate pe suprafaţa sa, sunt subtipurile H1N1 şi H3N2. În schimb, virusul gripal B nu are subtipuri, afectează doar oamenii şi este mai puţin agresiv decât A, deşi este mai răspândit. Virusul gripal C provoacă o infecţie uşoară şi nu este incriminat pentru apariţia pandemiilor.
Răceală sau gripă?
Pe lângă simptomele răcelii (secreţii nazale apoase, tuse productivă, oboseală şi temperatură a corpului mai ridicată cu un grad-două decât în mod normal), în caz de gripă se întâlnesc şi febra mare şi durerile musculare. Formele comune se tratează la domiciliu. În situaţia în care simptomele nu cedează, este cazul să consulţi medicul, mai ales în condiţiile în care în ţara noastră au fost depistate primele cazuri de gripă nouă cu transmitere locală comunitară, adică la persoane care nu au călătorit într-o zonă afectată. Este vorba despre două eleve, una din Bucureşti şi alta din Iaşi.
Copiii şi bătrânii trebuie vaccinaţi
Cea mai eficientă metodă de prevenire a infecţiei cu virusul gripal, indiferent că este vorba despre cel sezonier sau cel nou, rămâne vaccinarea. Orice persoană sănătoasă poate fi vaccinată împotriva virusului sezonier începând de la jumătatea lunii octombrie şi până la începutul lunii decembrie. Categoriile de risc, reprezentate de vârstnici, copii, femei însărcinate, bolnavi cronic şi de cadre medicale, vor fi vaccinate gratuit. Începând din decembrie, aceleaşi categorii vor beneficia şi de vaccinarea împotriva virusului AH1N1.
Cum te protejezi
-Foloseşte batiste igienice de unică folosinţă în caz de tuse sau de strănut. Un singur strănut este suficient pentru a elibera 100.000 de picături care poartă virusul răcelii, au observat specialiştii.
-Evită, pe cât posibil, aglomeraţia şi contactul cu persoanele bolnave, deoarece, conform observaţiilor oamenilor de ştiinţă americani, virusurile circulă cu o viteză de 90 de metri pe oră.
Specialistul nostru
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, Medic primar boli infecţioaseInstitutul de Boli Infecţioase „Matei Balş“
În momentul de faţă, sunt în circulaţie o serie de virusuri care generează aşa-zise viroze respiratorii. Pe lângă acestea, circulă şi virusurile gripale, faţă de care ne putem proteja prin vaccinare. Prevenirea îmbolnăvirii se poate face aplicând cu stricteţe regulile de igienă personală şi de grup.
Astfel, dacă suntem bolnavi, trebuie să stăm acasă şi să anunţăm medicul de familie, care va şi stabili o schemă terapeutică iniţială. În tot acest interval, va trebui să folosim din abundenţă apa şi săpunul pentru a ne spăla pe mâini. Nu trebuie să tuşim sau să strănutăm în căuşul palmei, ci trebuie să folosim batiste de unică folosinţă, pe care, după folosire, să le aruncăm la gunoi. Dacă ne vine să strănutăm şi nu avem la îndemână o batistă, atunci va trebui să strănutăm spre umăr sau în manşetă. Va trebui să aerisim în mod repetat camera în care stăm şi să scuturăm bine lenjeria.
Atenţie!
Vaccinul împotriva gripei noi nu va fi disponibil în farmacii, deşi categoriile de risc vor beneficia de el din decembrie.