Totul despre E-urile din medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Totul despre E-urile din medicamente
Totul despre E-urile din medicamente

Foarte multe persoane dezvoltă reacţii alergice la medicamente. Una dintre principalele cauze este chiar compoziţia excipienţilor, care poate include o listă impresionantă de aditivi.

Pentru a da medicamentelor o anumită consistenţă şi un aspect durabil, producătorii din industria farmaceutică pot apela la o serie de artificii.

Mai exact, este vorba despre folosirea unor aditivi care intră în compoziţia excipienţilor, învelişul care protejează substanţa activă. În urma unor studii, s-a demonstrat faptul că unii aditivi pot cauza reacţii adverse şi chiar afecţiuni grave, cum ar fi astmul. Astfel, multe dintre ţările europene au exclus anumite substanţe considerate periculoase sau le-au lăsat doar în limitele admise.

Unii aditivi pot da tulburări de creştere

Patru din zece medicamente destinate copiilor conţin aditivi care dau reacţii tipice comportamentului hiperactiv, arată un studiu al cercetătorilor britanici de la Universitatea Southampton. De asemenea, siropurile şi tincturile destinate copiilor cu vârsta până la 3 ani pot conţine conservanţi periculoşi, care pot încetini până şi procesul de creştere.

În mod normal este interzisă utilizarea aditivilor puternic coloranţi sau a conservanţilor în consumabilele destinate copiilor sub 3 ani.

Efecte adverse date de conservanţi

Numai aditivii necesari din punct de vedere tehnologic şi care nu prezintă riscuri ar trebui să fie admişi în excipienţi. În momentul în care sunt însă adăugaţi şi aditivi nocivi, efectele adverse posibile sunt: iritaţii la nivel de epidermă, diverse probleme stomacale, tulburări de memorie şi lipsă de concentrare.

Aditivii din pastile pot dezechilibra serios comportamentul copiilor, făcându-i mult mai agitaţi.

Importanţa citirii prospectului

În concluzie, majoritatea medicamentelor conţin E-uri, pentru că momentan nu se pot scoate din compoziţia acestora. Tot ce putem face noi ca pacienţi este să citim cu atenţie prospectul şi să ne informăm medicul de familie sau specialistul dacă am observat reacţii adverse. Citind prospectul, ar trebui să avem grijă la anumite substanţe, cum ar fi:

- glutamatul monosodic (E 621), cunoscut ca „potenţiator de aromă”, poate provoca migrene şi ameţeli.
- tartrazina (E 102) este cel mai folosit colorant şi poate provoca crize de astm bronşic.
- acidul benzoic (E 210) şi derivaţii săi, folosiţi drept conservanţi, pot creşte nivelul colesterolului.
- nitritul de sodiu (E 250) este folosit ca stabilizator şi poate produce boli cardiovasculare.

Statistică

10 la sută din populaţie poate dezvolta o reacţie adversă la aditivii din medicamente.

Ce roluri îndeplinesc aditivii

image

Unii aditivi ajută substanţa activă să se dezintegreze în particule suficient de mici pentru a ajunge în fluxul sanguin mai repede, alţii au rol de protecţie împotriva tulburărilor gastrice, iar cei mai mulţi dintre ei sunt folosiţi pentru identificarea grupei de medicamentaţie. Culoarea specifică şi stabilă, obţinută prin intermediul coloranţilor artificiali, este foarte importantă pentru persoanele care au o medicamentaţie complexă, minimizând astfel riscul unei supradoze accidentale.

Siropurile şi tincturile destinate copiilor cu vârsta până la 3 ani pot conţine conservanţi periculoşi, care pot tulbura procesul de creştere.

image

Specialistul nostru


Prof. Dr. Ion Fulga
Profesor Universitar de Farmacologie

În mod obişnuit, nu se folosesc aditivi alimentari la excipienţi. Există însă situaţii când se impune utilizarea lor. Spre exemplu, dacă gustul substanţei active este foarte neplăcut, se poate impune utilizarea unor edulcoranţi. De asemenea, dacă mirosul substanţei medicamentoase este foarte puternic, se poate impune utilizarea unor substanţe aromatizante.

Eventualele reacţii adverse produse de aditivii alimentari sunt în general de tip toxic, fiind cu atât mai probabile cu cât dozele utilizate sunt mai mari. În orice caz, pentru a corecta informarea publicului, orice prospect de medicament prezintă o rubrică specială, intitulată lista excipienţilor, în care sunt prezentaţi toţi excipienţii utilizaţi pentru fabricarea medicamentului respectiv, inclusiv eventualii aditivi alimentari, dacă este cazul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite