Tot mai mulţi tineri îşi pun capăt zilelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Satu Mare este pe locul doi în ţară în topul sinucigaşilor. În numai cinci zile, doi tineri, de 14 şi 20 de ani, s-au spânzurat în propriile gospodării. Specialiştii sunt îngrijoraţi de amploarea fenomenului.

Numărul cazurilor de suicid din judeţul Satu Mare a crescut alarmant în ultima perioadă. Mai grav este faptul că tinerii până în 20 de ani urcă în topul persoanelor care aleg să îşi pună capăt zilelor. Motivul petru care recurg la astfel de fapte rămâne în continuare depresia, psihologii fiind de părere că stresul şi proasta comunicare împulsionează tinerii spre suicid.

În numai cinci zile, două persoane, dintre care una minoră, au ales să moară prin spânzurare. Un alt caz i-a şocat luni seara pe locuitorii municipiului Satu Mare. Un tânăr de numai 20 de ani s-a sinucis după o ceartă zdravănă cu iubita lui. Florin Puţ a fost găsit spânzurat în podul casei sale. Sora acestuia, în vârstă de 14 ani, l-a găsit fără răsuflare, la 20 de minute după ce a trimis-o în curte după o roabă.
 
Cunoscuţii tânărului au declarat că Florin era îndrăgostit de Briggita, o fată din localitatea Petin. Pentru că părinţii lui nu erau de acord cu relaţia dintre cei doi, certurile au început să fie tot mai frecvente. Având în substrat toate aceste neînţelegeri, frustrat de faptul că tânăra era curtată şi de alţi băieţi, Florin s-a sinucis luni seara. A lăsat un bilet de adio, prin care îşi cerea scuze de la părinţi, rugându-i totodată să o lase pe prietena lui să participe la înmormântare. 

S-a sinucis la 14 ani

Un alt caz şocant s-a petrecut în urmă cu numai cinci zile, când o tânără de 14 ani s-a spânzurat. Nici în momentul de faţă nu se cunosc cu exactitate motivele pentru care fetiţa a ales să-şi pună capăt zilelor. Kiti Botoş era elevă în clasa a VIII-a, la Şcoala Generală din Ghenci, a doua pe clasă la învăţătură. Niciodată nu s-a plâns că ar avea probleme, iar în data de 27 mai, ziua în care fata s-a sinucis, se comporta normal.

În ultima lună, nu mai puţin de şapte persoane au ajuns în stare gravă la spital, în urma tentativelor de sinucidere. Săptămânal, trei persoane sunt salvate din ghiarele morţii de medicii de pe ambulanţă. Cele mai frecvente metode de sinucidere sunt prin spânzurare şi ingestie de medicamente. Nu la distanţă foarte mare este şi autoagresiunea, însă, de multe ori, rănile sunt făcute doar superficial.

Fenomenul a luat amploare în Satu Mare, specialiştii în comportamentul uman făcându-şi griji despre această creştere. Psihiatrul Sorin Nichita susţine că şi schimbările bruşte de temperatură ar putea influenţa comportamentul oamenilor. „Este grav ce se întâmplă. Fronturile de aer sigur influenţează starea lor. Poluarea contribuie şi ea în parte la acest fonomen cauzând dereglări”, a declarat doctorul Sorin Nichita. Judeţul Satu Mare rămâne în continuare pe locul II în ţară, în topul sinucigaşilor, după Harghita.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite