Tot mai mulţi copii cu handicap în judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai mulţi copii cu handicap în judeţ
Tot mai mulţi copii cu handicap în judeţ

Numărul copiilor cu afecţiuni psihice este în creştere, peste 3.000 de copii fiind încadraţi acum ca persoane cu handicap. La Centrul pentru Sănătate Mintală, secţia copii, sunt în evidenţe aproximaiv 10.000 de copii cu diferite afecţiuni neurologice sau neuropsihice.

Doar în trimestrul III al acestui an, 945 de copii au fost evaluaţi de o comisie şi au primit încadrarea în grad de handicap, comparativ cu anul trecut când, în acelaşi trimestru, erau doar circa 800. Potrivit datelor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASP) Alba, 318 copii au primit un diagnostic de boală neurologică. Alţi 437 de copii au primit un diagnostic de afecţiune psihiatrică, iar dintre aceştia 13 sunt autişti. Restul minorilor suferă de afecţiuni locomotorii, vizuale, auditive, boală genetică alte afecţiuni somatice.

Probleme care pot fi depistate

Cu precădere în ultima perioadă numărul minorilor cu autism, sindrom Down, tulburare hiperchinetică cu deficit de atenţie sau alte boli ereditare este în creştere.„Sunt tot mai multe cazuri, iar numărul creşte semnificativ de la un an la altul. De aceea, femeile şi cuplurile tinere care se pregătesc să îşi facă o familie, trebuie să fie mai bine informate şi să îşi facă testele genetice înainte de a hotărî să aibă un copil“, a spus medicul Rodica Lazea, spe­cialist în neuropsihiatrie.
Aceste probleme pot fi depistate încă din primii ani de viaţă ai copilului, şi minorii pot fi ajutaţi să se integreze sau să se recupereze, în funcţie de diagnostic. „În cazul copiilor care suferă de  tulburare hiperchinetică cu deficit de atenţie se pot face progrese semnificative. Terapia combinată cu un tratament medicamentos specific pot da rezultate foarte bune. Se pot obţine rezultate şi în cazul copiilor cu autism, care pot deveni în mare măsură autonomi“, a mai spus medicul Rodica Lazea. 

O muncă de o viaţă

La Alba Iulia există un Centru pentru copii cu dizabilităţi multiple, unde se lucrează cu minorii care au afecţiuni grave, autism, sindrom Down, sau alte afecţiuni. „Acum, în centru se lucrează cu 25 de copii. Fiecare dintre aceştia este diferit, pentru că şi în autism sunt mai multe grade. Noi încercăm să lucrăm cu fiecare în parte“, a spus medicul psiholog Mirela Ghircău.
Copiii nu sunt singurii de care trebuie să se ocupe medicii. Părinţii trebuie să se obişnuiască şi ei cu ideea şi, de asemenea, să înţeleagă că este o muncă de o viaţă cu copilul care are o astfel de afecţiune. „Copilul trebuie, în primul rând, să se integreze. În momentul în care e autonom şi poate să relaţioneze şi cu alte persoane este practic integrat“, a mai spus Ghircău.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite