Tot ce trebuie să ştii despre dislexie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot ce trebuie să ştii despre dislexie
Tot ce trebuie să ştii despre dislexie

Una din zece persoane suferă de dislexie, de multe ori fără să ştie acest lucru. Cei în cauză întâmpină dificultăţi de redactare a textelor, dar au o imaginaţie bogată şi o gândire vizuală excelentă.

Dislexia poate fi „tratată” prin asistenţă specializată, astfel încât să nu mai fie afectate rezultatele şcolare sau profesionale viitoare.Dislexia este o dizabilitate de învăţare, care afectează vorbirea şi scrierea, cei afectaţi având dificultăţi de a înţelege şi de a memora literele, cifrele sau notele muzicale.

Experţii de la Asociaţia Britanică a Dislexiei spun că persoanele cu această tulburare pot întâmpina probleme şi în ceea ce priveşte asimilarea informaţiilor. Totuşi, dislexia nu trebuie asociată neapărat cu un nivel scăzut de inteligenţă, existând chiar genii cu dislexie. Printre acestea se numără şi Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Thomas Edison sau Walt Disney.

Se moşteneşte de la părinţi

Dislexia este o tulburare cu care persoanele afectate se nasc, afectând, de multe ori, mai mulţi membri ai aceleiaşi familii. Specialiştii au descoperit că cei cu dislexie folosesc porţiuni diferite din creier, comparativ cu celelalte persoane şi că emisfera cerebrală asociată cu citirea este mai puţin dezvoltată.

De aceea, aceştia nu pot învăţa prin metodele standard de predare, ei bazându-se pe învăţarea vizuală şi gândind în imagini multidimensionale.

Poate fi depistată de la vârste fragede

Tulburarea poate fi acum depistată chiar şi de la vârsta de patru ani. Iar experţii sunt de acord că, dacă este diagnosticată cât mai devreme în copilărie, există şanse mai mari ca persoanele afectate să fie recuperate şi să ducă o viaţă normală.

Pentru a depista o astfel de tulburare medicii pot include, pe lângă testele de citire, de scriere şi de limbaj, şi examene de testare vizuală şi auditivă. Îţi poţi da seama dacă copilul tău are astfel de probleme dacă eşti atent la câteva semne:

image

Citeşte şi învaţă foarte greu.

Inversează literele sau cuvintele, pronunţând sau scriind literele în ordinea greşită.

Notează literele „răsturnate". De exemplu, notează „n” în loc de „u” sau „w” în loc de „m”.

Are dificultăţi în a memora rime sau în a face deosebirea între anumite sunete.

Întâmpină probleme atunci când trebuie să copieze forme sau să numească cifrele.


Cărţile electronice pot fi utile

Dacă în urma testelor un copil a fost diagnosticat cu dislexie, i se poate recomanda să fie inclus într-un Program Educaţional Individualizat. Astfel de programe se înfiinţează în şcoli, metodele pedagogice fiind stabilite în funcţie de dizabilitatea copilului.

Numeroase studii au demonstrat că cea mai bună strategie de a învăţa copiii să citească este să se folosească o combinaţie de tehnici, printre care şi lecţii de fonetică sau alte metode prin care copilul să înţeleagă modul în care literele se leagă şi formează sunete pentru a alcătui cuvintele.

Ei pot beneficia de asistenţă specială şi într-o clasă de copii fără nevoi speciale, aceştia având însă nevoie de mai mult timp pentru a rezolva testele sau temele primite. Poate fi util ca aceştia să înregistreze lecţiile predate şi să utilizeze cărţi în format electronic pentru a învăţa.

image

Specialistul nostru
Dr. Gabriel Boeru


medic primar neurolog
Spitalul Militar Central Bucureşti


Dislexia există ca simptom în patologia neurologică. Poate fi întâlnită izolat în cadrul unor afecţiuni cerebrale localizate, precum malformaţii vasculare sau tumori. Mult mai frecvent însă ea poate fi asociată cu tulburări ale limbajului vorbit, ale scrierii sau ale capacităţii de calcul aritmetic.

Mulţi dintre copiii depistaţi cu această tulburare au o inteligenţă peste medie, la care şochează discrepanţa dintre un IQ înalt şi incapacitatea de a citi cursiv un text adecvat vârstei lor. În formele neurologice, tratamentul dislexiei se adresează cauzei determinante, dar şi reeducărilor de limbaj efectuate de psihologi specializaţi. În formele întâlnite la copii este esenţială depistarea precoce, pentru ca ei să poată fi incluşi în programe speciale de lucru.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite