Tot mai multe firme îşi reduc activitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai multe firme îşi reduc activitatea
Tot mai multe firme îşi reduc activitatea

Încasările la buget au scăzut semnificativ faţă de 2008, în timp ce numărul firmelor radiate aproape s-a triplat. Problemele economice au determinat o scădere importantă a veniturilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba.

Scăderea generală a economiei judeţului Alba este ilustrată şi de numărul ridicat de societăţi radiate în acest an. 242 de firme şi-au încetat activitatea, cu 151 de societăţi mai mult faţă de primul semestru din 2008. În prezent, în Alba sunt activi aproape 26.000 de agenţi economici, dintre care mai puţin de jumătate sunt plătitori de TVA. Totalul veniturilor încasate de Direcţia Generală de Finanţe Publice (DGFP) Alba în primele şase luni ale anului este mai mic cu 35,5 milioane de lei faţă de perioada similară a anului 2008.

Reduceri de activitate şi disponibilizări

„Scăderea încasărilor veniturilor bugetare în 2009 se datorează, în mare măsură, reducerii unor activităţi economice şi disponibilizărilor de personal. De la începutul anului şi-au anunţat restrângerea de activitate un număr de 249 de societăţi, care au disponibilizat 1.416 persoane. Veniturile fiscale la buget au fost diminuate cu 29 de milioane lei”, a declarat Ştefan Anghel Bogin, directorul coordonator al DGFP Alba. Alte cauze identificate ar fi creşterea prudenţei în contractarea de credite pentru achitarea obligaţiilor bugetare şi efectul negativ al crizei financiare în economia judeţului.
Dintre structurile subordonate DGFP, cea mai slabă performanţă o are Administraţia Financiară din Zlatna, iar cea mai bună, cea din Alba Iulia. Administraţia financiară din reşedinţa judeţului şi-a realizat „planul” în proporţie de doar 78%.

Venituri suplimentare prin controale

Oraşele mici, cum ar fi Zlatna, Baia de Arieş, Abrud sau Teiuş, au o pondere foarte redusă în totalul încasărilor bugetare ale judeţului. Analiza DGFP Alba cuprinde şi referiri al activitatea de control. „Ca urmare a inspecţiilor fiscale efectuate au fost atrase venituri suplimentare la bugetul statului în sumă de 10,8 milioane lei”, a completat directorul Bogin.
Cele mai importante acţiuni de inspecţie fiscală derulate sau aflate încă în derulare se referă la societăţile Kronochem SRL Sebeş, Marconne S SRL Alba Iulia, Euro-Ştefan SRL Sebeş şi Nidawa SRL Sebeş.
Tendinţa negativă s-a manifestat şi în privinţa veniturilor încasate de administraţiile locale din judeţ. Doar 34 de primării din Alba au realizat peste 75% din bugetul alocat.Cea mai performantă din acest punct de vedere este Primăriei comunei Unirea, care a încasat bugetul în procent de 126%. Cea mai puţin performantă este primăria comunei Blandiana, unde s-au adunat venituri în procent de numai 28 la sută. Primăria Alba Iulia se află undeva la mijlocul unui astfel de clasament, cu un procent de 75%.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite