Topul celor mai votaţi candidaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primii trei deputaţi din Vest care au obţinut cele mai multe voturi sunt din Hunedoara. Timişul e codaş în topul celor mai votaţi deputaţi din Banat. În cazul Senatului, cel mai votat timişorean a fost PD-L-istul Dorel Borza.

Românii din Vestul ţării care au mers la vot au fost mai harnici în Hunedoara, Arad sau Caraş-Severin şi mai leneşi în Timiş.

În Arad, au existat şapte cazuri de parlamentari care au obţinut peste 50 la sută din voturile alegătorilor din colegiile lor. Toţi cei şapte aleşi fac parte din PD-L. După redistribuirea mandatelor rămase, în Parlament au mai intrat Avram Crăciun (PSD), Ciprian Luca (PSD), Mihai Calimente (PNL) şi Farago Peter (UDMR).

Parlamentarul din Arad care a obţinut cele mai multe voturi este senatorul Ovidiu Marian, PD-L (27.110 voturi). De altfel, Ovidiu Marian este primul în topul celor mai votaţi senatori din Vestul ţării. În cazul judeţului Caraş Severin, deputatul care a obţinut cele mai multe voturi a fost Ion Mocioalcă de la PSD (9.636 voturi).

Pe următoarele două locuri s-au clasat Ion Tabugan – PNL şi Romică Anculia – PD-L. Anculia nu a intrat însă în Camera Deputaţilor, din cauza redistribuirii mandatelor. În Senat merg doi cărăşeni, Iosif Secăşan de la PD-L şi Gheorghe Pavel Bălan de la PSD.

Timişorenii, cei mai leneşi

În Hunedoara, cele mai multe voturi le-a primit deputatul Monica Iacob Ridzi. În ordine, pe listele pentru Camera Deputaţilor au fost aleşi Ioan Timiş – de la PNL, PSD-istul Cristian Cornel Resmeriţă şi Viorel Arion, de la PD-L. La Senat, hunedorenii au optat pentru Dan Radu Ruşabz, Cosmin Nicula şi Dorin Păran.

Judeţul Timiş stă mult mai prost la numărul de voturi. Singurii doi deputaţi care au ocupat o poziţie în topul parlamentarilor din Vest sunt Gheorghe Ciobanu (PD-L) şi Alin Popoviciu (PD-L). Primul dintre ei se află pe locul opt, cu 9.054 voturi, în timp ce al doilea ocupă ultima poziţie, cu 8.925 voturi. La Senat, Timişul are doar trei aleşi pe lista primilor zece.

Senatorii, ajutaţi de colegii

Comparativ, în cazul deputaţilor din Vestul ţării, cei mai votaţi parlamentari sunt din judeţul Hunedoara, iar pe primul loc se află o femeie. În top urmează Aradul şi judeţul Caraş-Severin. Parlamentarii cu cele mai puţine voturi sunt din Timiş.

La Senat, timişenii se descurcă mai bine datorită preşedintelui PD-L Timiş, Dorel Borza. Fruntaşi sunt însă tot hunedorenii, urmaţi de cărăşeni. Votul uninominal a adus cu el multe nedumeriri. La nivel naţional, PSD-ul a obţinut mai multe procente, dar a primit două mandate în minus.

Şi la nivelul colegiilor din judeţele vestice au existat cazuri în care un candidat a avut cele mai multe voturi, dar nu a câştigat pentru că, faţă de alţi colegi de partid, a avut mai puţine voturi.

Astfel, au existat situaţii cel puţin frustrante în care un candidat cu mai puţine voturi decât contracandidaţii săi a ajuns în Parlament.

Este şi cazul Colegiului 1 de deputaţi din Timişoara. Deşi PD-L-istul Radu Lambrino a fost votat de 6.973 de alegători, mandatul de deputat i-a revenit PNL-istul Horia Cristian, chiar dacă acesta a adunat cu peste 2.000 de voturi mai puţin decât Lambrino.

O altă particularitate a votului uninominal a fost diferenţa mare de voturi obţinute de senatori, faţă de cele ale deputaţilor.

Colegiile senatorilor au fost însă mult mai mari, faţă de cele pentru deputaţi. Senatorul Ovidiu Marian, care a obţinut cele mai multe voturi dintre toţi parlamentarii arădeni, spune că se aştepta să obţină un procent şi mai bun la alegeri.

image

Mă aşteptam la mai multe voturi pentru că am avut un program bun, pe care l-am explicat oamenilor

image


Ovidiu Marian
Senator PD-L de Arad

image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite