Topul oraşelor unde poţi face carieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Topul oraşelor unde poţi face carieră
Topul oraşelor unde poţi face carieră

Bucureşti, Timişoara, Sibiu, Braşov şi Iaşi concurează pentru a atrage absolvenţi ambiţioşi în companiile private.  Evoluţie profesională rapidă, salariul şi distracţiile de weekend sunt lucrurile care-i fac pe carierişti să aleagă un oraş sau altul.

Mai citeşte şi:


Bucureştiul este considerat oraşul cu cele mai mari perspective de carieră (41,4%), urmat, la distanţă, de Timişoara (16,8%), Sibiu (12,8%), Braşov (10,5%) şi Iaşi (4%), potrivit unui studiu realizat de Continental AG, una dintre primele multinaţionale din România.

 „Trei sferturi dintre studenţii noştri vin din Ardeal sau din Oltenia şi nu se mai întorc în oraşele natale după absolvire. Tinerii aleg marile oraşe pentru siguranţa unui loc de muncă, dar sunt atraşi şi de viaţa activă de acolo“, a explicat Melinda Dincă, lector al Facultăţii de  Sociologie şi Psihologie din cadrul Universităţii de Vest.

Specialiştii în resurse umane susţin că Bucureştiul şi Timişoara sunt principalele oraşe unde tinerii aleg să rămână după ce termină facultatea, deoarece aici sunt cele mai multe oportunităţi de promovare şi de dezvoltare a carierei.

Companiile prezente în cele două mari oraşe oferă tot spectrul de specializări: de la marketing şi finanţe la chimie industrială şi inginerie aerospaţială. Totuşi, salariile sunt mai mari în Capitală cu aproape 20% decât în provincie.

Ritmul dezvoltării face diferenţa

„Bucureştiul atrage aproximativ 50% din numărul de studenţi la nivel naţional, atât prin învăţământul de stat, cât şi prin numărul mare de locuri oferite de universităţile particulare“, arată Dragoş Gheban, director de dezvoltare la Catalyst Solutions. „Timişoara este unul dintre polii economiei din România.

În perioada 2000-2005, aici s-au stabilit investitori care permit specializarea tinerilor. Pe de altă parte, pe poziţii de specialişti, în domenii precum IT, unde se lucrează pe proiecte, locul în care se munceşte nu este important“, a explicat şi Adriana Blagoiev, branch manager în cadrul Manpower Timişoara.

Un al doilea motiv pentru care tinerii aleg o carieră în cele două mari oraşe este ritmul diferit de dezvoltare economică. „Atât Bucureştiul, cât şi Timişoara au atras investiţii majore mult mai rapid decât alte oraşe, cum ar fi Iaşi sau Cluj-Napoca. În Timişoara a contat mult proximitatea faţă de graniţa cu Uniunea Europeană, iar în Bucureşti potenţialul ridicat dat de numărul mare de locuitori, puterea de cumpărare şi infrastructura mai puternic dezvoltată decât în restul ţării“, consideră Dragoş Gheban.

Avantajele provinciei

Ştefan Szakal, fondatorul celei mai premiate firme de design din Banat, s-a născut în Satu Mare şi a învăţat la Universitatea din Tampa, Florida. A pus bazele propriei companii la Timişoara, pentru că avea nevoie de o echipă care să reziste în timp. „În Bucureşti, echipele din design se schimbă repede.

Poţi avea o viaţă activă şi în Timişoara. E adevărat, nu la nivelul celei din Bucureşti, dar sunt suficiente avantaje şi aici“, a explicat Szakal, fondatorul X3Studios.

Nici oamenii de afaceri din Braşov sau Sibiu nu se plâng de condiţiile oferite de piaţă. „Braşovul reprezintă la ora actuală unul dintre locurile cu cele mai importante şanse de dezvoltare din Europa. Trebuie ţinut cont de faptul că avem acum 30.000 de studenţi“, a spus Nicolae Ţucunel, preşedintele Camerei de Comerţ Braşov.

Şi în Iaşi studenţii sunt mulţumiţi de oportunităţile pe care le pot avea după absolvirea facultăţii. „În timpul liceului am muncit în vacanţe în domeniul construcţiilor ca muncitor necalificat. Am venit la studii la Iaşi pentru că este un oraş mare şi sigur îmi voi găsi ceva de lucru ca inginer în construcţii“, a declarat Ion Grecu, student la Facultatea de Construcţii a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ Iaşi.

România, caz atipic de migraţie a forţei de muncă

Specialiştii în resurse umane au explicat că cele mai multe sedii centrale ale companiilor sunt în Capitală, iar acest fapt aduce şi o serie de specializări care nu se regăsesc în sucursale.

 „Am întâlnit profesionişti, care, după ce au lucrat 10 ani în alt oraş, aleg să vină în Bucureşti pentru că simt că nu mai au unde creşte”, a explicat Dragoş Gheban, director de dezvoltare la Catalyst Solutions. El a mai subliniat că România este un caz atipic în Europa în privinţa migraţiei forţei de muncă deoarece în ţările vest-europene există trei-patru poli de dezvoltare.

Acest lucru s-a imprimat şi în uşurinţa cu care românii acceptă să-şi schimbe domiciliul pentru un loc de muncă mai bun. Astfel, un sondaj despre opţiunile de muncă ale românilor, realizat online de către Catalyst Solutions şi Daedalus Millward Brown, arată că 51,3% din repondenţi şi-ar schimba domiciliul pentru a lucra în altă localitate.

În prezent, pe site-ul de oferte de locuri de muncă

eJobs, sunt aproximativ 4.270 de posturi pentru tineri absolvenţi pe Bucureşti, posturi pe care absolvenţii din diferite domenii le pot ocupa în urma unui interviu. Cele mai multe joburi sunt în vânzări, marketing, telecomunicaţii, informatică şi telecomunicaţii, administraţie.

Urmează Cluj-Napoca, cu 1.139 de posturi disponibile şi Timişoara, unde există 1.051 de oferte de muncă. La o distanţă considerabilă se află Iaşi, cu 733 de joburi şi Constanţa, cu 542.

10 judeţe cu milionari în euro

- Bucureşti şi Ilfov. Aici sunt aproape jumătate dintre milionari, respectiv 218 persoane. Cel mai bogat este Dinu Patriciu, cu o avere de 2,2 miliarde de euro.
- Cluj. 31 de milionari. Pe primul loc se află Ştefan Vuza, care deţine între 180 şi 200 de milioane.
- Constanţa. 26 de milionari. Cei mai mulţi bani are Gabriel Valentin Comănescu: 420 de milioane.
- Timiş. 19 milionari. Topul este condus de fraţii Marius şi Emil Cristescu, cu 600 de milioane.
- Sibiu. 18 milionari. Prima poziţie este deţinută de Ilie Carabulea, cu o avere de 230 - 250 de milioane.
- Braşov. 17 milionari. Cel mai bogat este Ioan Neculaie, cu 97 de milioane.
- . 16 milionari. Pe primul loc este Justin Paraschiv, cu 73 de milioane.
- Iaşi. 14 milionari. Iulian Dascălu are cea mai mare avere: 150 de milioane.
- Argeş. 10 milionari. Topul este condus de fraţii Cornel şi Ilie Penescu, cu o avere estimată la 100 de milioane.
* Conform „Forbes România 500 Miliardari“

Dezavantajele Capitalei

Cei care aleg să vină în Bucureşti au şi dezavantaje. Preţurile sunt mai mari decât în provincie, mai ales la chirii. În Bucureşti, acestea încep de la 300 de euro, iar în provincie de la 150. Un alt dezavantaj este timpul petrecut în traficul aglomerat.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite