Topul admiterii în liceele bistriţene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Repartizarea computerizată a confirmat apetitul candidaţilor pentru informatică şi ştiinţele naturii. Nimeni nu rămâne pe dinafară în acest an, chiar dacă în unele grupuri şcolare au fost admişi elevi cu mediile de 3 şi 4.

Cea mare medie de admitere s-a înregistrat în acest an la profilul economic de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, unde candidaţii sub 8,90 nu au mai avut nicio şansă. Următoarele trei poziţii intens disputate sunt trei profile de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, real-informatică, cu 8,81, ultima medie, şi ştiinţele naturii, cu predare în limba engleză, respectiv română. Absolvenţii nu s-au bătut în schimb pe secţiile umaniste, ultimele medii fiind la colegiile cu ştaif  de 8,28 şi 8,24 la secţiile de filologie de la Colegiile „Andrei Mureşanu”, respectiv „Liviu Rebreanu”. Medii relativ mici de admitere s-au  înregistrat la cele două colegii doar în cazul secţiilor de maghiară şi germană, de 5,35, respectiv 6,75.

Înghesuială la un liceu rural

Extrem de solicitată a fost şi o secţie de informatică a unui liceu rural, „Radu Petrescu” din Prundu –Bârgăului, unde media de intrare a fost de 8,23, ceea ce plasează profilul între primele preferinţele ale elevilor. La celălalt pol se plasează grupuri şcolare la care s-a intrat chiar şi cu medii de 3 şi 4. S-a întâmplat inclusiv în Bistriţa, unde au putut deveni elevi la Grupul Şcolar Forestier copii cu media 3,41. Şi la Grupul Şcolar Agricol din Bistriţa ultima medie a fost de 4,31, iar la Grigore Moisil, 4,39 a fost suficient pentru a fi înmatriculat în anul şcolar 2009-2010.
Doar 11 elevi au rămas fără şcoală după prima repartiţie computerizată, dar vor fi plasaţi în curând undeva la  a doua repartiţie, mai ales că au mai rămas 494 de locuri neocupate în judeţ. „Nu au trecut corect opţiunile şi de aceea s-a întâmplat aşa”, explică inspectorul general, Stelea Todea.
Un caz special este cel al unui elev de la Grupul Şcolar Radu Petrescu, care, cu media 7,54 a rămas să-şi găsească loc la a doua  repartiţie. De altfel elevul cu pricina avea, potrivit statisticilor ISJ, media anilor de şcoală de 9,44, dar nu a obţinut decât 5,69 la tezele unice. „Este probabil un exemplu de copil care se pierde la examene, extrem de emotiv”, crede şeful ISJ Bistriţa-Năsăud.

Analize săptămâna viitoare

Din totalul elevilor înscrişi pentru admiterea computerizată în judeţul Bistriţa-Năsăud, 2.877, circa 15 % au obţinut medii de admitere peste 9. Bistriţenilor li s-au alăturat la repartizare şi 13 copii din judeţele Mureş, Maramureş, Hunedoara, Suceava şi Neamţ, care au obţinut medii între 9,60 şi 7,37. „Săptămâna viitoare vom face analize de tip SWOT ale admiterii la liceu în judeţ şi vom trage concluziile. Important este că au fost medii mari şi nimeni nu rămâne pe dinafară”, spune profesorul Stela Todea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite