Tomograf pentru cinci oraşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul pacienţilor care au venit pentru analize s-a dublat

Pentru investigarea cazurilor foarte urgente, medicii specialişti au fost chemaţi de acasă.

Numărul pacienţilor care au avut nevoie de investigaţii tomografice s-a dublat la Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, după ce computerul tomograf de la Spitalul Judeţean Deva s-a defectat. Reprezentanţii spitalului din Hunedoara spun că, din cauza pacienţilor veniţi din zona Devei şi Orăştiei, care s-au adăugat celor din Călan şi Haţeg, numărul investigaţiilor solicitate aproape s-a dublat. Astfel, dacă într-o zi obişnuită, în medie, 20 de persoane beneficiau de serviciile Laboratorului de Imagistică Medicală, numărul acestora a ajuns în ultimele săptămâni la aproape 40.
Doctorul Constantin Blaj, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, a declarat că, pentru a putea face faţă numărului mare de solicitări, prioritate au avut cazurile grave. Medicii specialişti au fost chemaţi chiar şi de acasă în cazurile cele mai urgente, în timp ce restul pacienţilor şi-au făcut analizele pe bază de programare.

Personalul medical a muncit în plus
Şefa Laboratorului Imagistică Medicală – Computer Tomograf, Isabela Bende, a declarat că pentru a putea face faţă numărului mare de solicitări, personalul medical a stat la muncă peste program aproximativ 2-3 ore în fiecare zi. Chiar şi aşa, în unele cazuri au existat întârzieri de două zile faţă de programările iniţiale. Isabela Bende a adăugat că pacienţii hunedoreni au avut noroc, pentru că dacă tomograful de la Hunedoara – care a fost achiziţionat în decembrie 2007 – ar fi fost unul vechi, computerul nu ar fi putut să preia şi să proceseze toate solicitările. Aparatul are însă nevoie de scurte pauze pe parcursul unei zile, astfel încât tubul acestuia să nu se supraîncălzească. Bolnavii din Deva care vor avea nevoie de investigaţii vor putea să apeleze, din nou, de luni, la computerul tomograf de la Spitalul Judeţean Deva. Medicul Ioan Gabriel Samoilescu afirmă că este pentru prima oară când tomograful de la Deva se defectează după mai bine de 6 ani de funcţionare.
Doctorul Ioan Gabriel Samoilescu a adaugă că astăzi vor mai fi făcute câteva probe, iar de luni computerul tomografului de la Spitalul Judeţean va reintra în funcţiune şi va fi utilizat - la fel ca şi până acum - 12 ore pe zi, personalul medical urmând să lucreze în două ture a câte 6 ore.

Tomograf modern
Tomograful performant de la Hunedoara a fost cumpărat cu un an în urmă şi a costat 1.250.000 de lei. Timpul necesar unei analize tomograf variază în funcţie de numărul sau tipul de afecţiuni de care suferă pacienţii. Astfel, dacă pentru investigaţii mai simple, durata examinării e de 10 minute, afecţiunile complexe fac ca timpul pentru analiză să ajungă chiar şi la 45 de minute.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite