Eugen Tomac către românii din SUA: "Vom simplifica la maxim redobîndirea cetăţeniei române"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Tomac către românii din SUA: "Vom simplifica la maxim redobîndirea cetăţeniei române"
Eugen Tomac către românii din SUA: "Vom simplifica la maxim redobîndirea cetăţeniei române"

Secretarul de stat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni din ministerul de Externe (MAE), Eugen Tomac, s-a întâlnit miercuri cu reprezentanţii comunităţii româneşti din SUA. Iată concluziile care au reieşit din discuţiile purtate:

"Comunitatea românilor din Statele Unite este o comunitate extrem de importantă, acolo locuind în jur de un milion de români. Mulţi dintre ei nu mai au cetăţenia română, dar îşi doresc să îşi reintre în drepturi, acesta fiind unul dintre subiectele importante discutate astăzi. Angajamentul nostru este extrem de ferm că vom simplifica la maxim procedura de redobîndire a cetăţeniei române, inclusiv pentru românii din Statele Unite"

"Românii din Statele Unite au simţit că după intrarea României în NATO nu mai sunt atât de des contactaţi de către oficialii români şi am dorit să le transmitem că relaţia cu românii de peste hotare rămâne o prioritate, inclusiv cu cei din SUA, pentru că sunt un factor extrem de important, ei putând contribui la promovarea României în lume. Dânşii făceau acest lucru în Statele Unite cu foarte multă responsabilitate încă înainte de a se înfiinţa instituţia pe care o reprezint"

Despre faptul că românii din SUA au de parcurs distanţe foarte mari până la cel mai apropiat consulat sau până la Ambasadă: "Ei solicită trimiterea unui diplomat specializat pe relaţia cu comunitatea românească. Chestiuni ce ţin de exinderea reţelei diplomatice vor fi discutate la întâlnirea cu ministrul de externe".

Despre alegerile prezidenţiale: "Interesul comunităţii pentru alegeri există, este chiar un interes sporit pentru alegerile prezidenţiale de anul acesta. Participarea lor la alegeri este scăzută, pentru că mulţi nu au actele la zi. Un alt criteriu pentru care nu participă la vot este distanţa extrem de mare între secţiile de votare existente şi zonele unde se află comunităţile româneşti. O soluţie ar fi introducerea votului prin corespondenţă. În perspectivă este o soluţie pe care putem să o punem în aplicare"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite