Tokio şi Seul nu vor tolera niciodată o Coree de Nord cu arme nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele sud-coreean Lee Myung-bak şi premierul nipon Taro Aso au asigurat duminică la Tokio că nu vor tolera niciodată un regim nord-coreean dotat cu arma nucleară, informează France Presse.

"În cadrul convorbirilor noastre, am căzut de acord asupra faptului că nu vom tolera niciodată o Coree de Nord dotată cu arma nucleară", a declarat preşedintele Lee pentru presă. "Aplicând rezoluţia 1874 a ONU, trebuie să îi demonstrăm Coreii de Nord că nu va câştiga nimic dotându-se cu bombe atomice", a adăugat el.

Ultimele luni au fost marcate de o nouă escaladare a Coreii de Nord, una dintre cele mai izolate ţări ale lumii. Această escaladare a ajuns la un punct culminant atunci când Phenianul a lansat o nouă provocare la adresa comunităţii internaţionale efectuând, la 25 mai, cel de-al doilea său test nuclear după cel din 2006.

Acest test, urmat de mai multe tiruri de rachete, a fost condamnat de Consiliul de Securitate al ONU, care şi-a înăsprit sancţiunile deja existente împotriva Phenianului, potrivit Agerpres.

Rezoluţia Consiliului, adoptată în unanimitate, prevede un sistem întărit de verificare a transporturilor aeriene, maritime şi terestre cu destinaţia sau provenind din Coreea de Nord, inclusiv în apele internaţionale, şi extinde embargoul asupra armelor.

Pe de altă parte, regimul lui Kim Jong-il, care nu se mai consideră legat de armistiţiul semnat în 1953 cu Sudul, este bănuit că pregăteşte un nou tir de rachetă cu rază lungă de acţiune, apreciază AFP. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite