Tobă şi caltaboşi din carnea toxică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele 1.000 de kilograme de carne de porc posibil infestată cu dioxină au fost deja vândute, sub formă de caltaboşi şi tobă. Cea mai alarmantă ştire, din ciclul gripei aviare şi valurilor

Cele 1.000 de kilograme de carne de porc posibil infestată cu dioxină au fost deja vândute, sub formă de caltaboşi şi tobă.

Cea mai alarmantă ştire, din ciclul gripei aviare şi valurilor de îmbolnăvire cu trichineloză, este cea care anunţă, în aceste zile, pătrunderea şi pe piaţa din România a cărnii de la firma irlandeză Rosderra Irish Meat.

Suspiciunea de infestare cu dioxină, un compus chimic care poate cauza cancer, i-a făcut pe irlandezi să pună lacăt pe abator, iar în întreaga Europă se refac traseele transporturilor de carne din ultimele luni.

Conform Direcţiei Sanitar Veterinare Timiş, judeţul nostru se poate „lăuda” cu o tonă de astfel de carne, care nu mai poate fi testată. Itinerariul acestui lot porneşte în Ungaria, de unde a fost cumpărat de firma Distral Cluj, furnizorul de carne pentru prelucrare al companiei timişorene Carnexim Banat.

„Am verificat toate actele societăţii şi acestea arată că intrările transporturilor s-au făcut în octombrie şi noiembrie. Apoi carnea s-a procesat, s-au făcut caltaboşi şi a fost vândută”, a declarat Pompiliu Smultea, şeful Serviciului de Inspecţii şi Control al DSV.

Deşi autorităţile ne asigură că, din moment ce nu au apărut cazuri de toxiinfecţie, nu avem de ce să ne alarmăm, şeful Direcţiei Sanitare Publice, Horia Vermeşan, îi sfătuieşte pe cei care au cumpărat carne din lotul respectiv să nu o consume.

Produsele din carnea toxică s-au vândut

Directorul companiei Carnexim Banat, Ileana Chindriş, a afirmat că nu avea de unde să ştie că este un lot cu probleme. „Nu mai avem nimic din caltaboşii şi toba din acea carne încă de luni (8 decembrie – n.r.).

Cei de la DSV au făcut verificări la noi şi nu au găsit niciun fel de probleme. Lucrăm cu Distral Cluj, pentru că sunt cei mai serioşi. Nu ştiu cum s-a putut întâmpla aşa ceva”, a precizat Chindriş.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite