Toamnă târzie în miez de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai inventivi au ales să alunece cu foliile de plastic pe puţinele petice de zăpadă rămase
Cei mai inventivi au ales să alunece cu foliile de plastic pe puţinele petice de zăpadă rămase

Până la sfârşitul săptămânii, vremea va semăna mai mult cu cea de noiembrie, susţin meteorologii. Temperaturi nefireşti pentru această perioadă a anului. Aceasta este concluzia specialiştilor în meteorologie, care spun că vremea se va încălzi în zilele care urmează.

Temperaturile vor creşte şi se vor înregistra precipitaţii mai ales sub formă de ploaie. „Doar mâine temperatura aerului va mai avea valori maxime negative în timpul zilei, cuprinse între -5 şi +5 grade Celsius. Ceea ce înseamnă totuşi o creştere substanţială a acestora", spune meteorologul Dumitru Baltă.

Mai citeşte şi:

Timişoara sub ape, ziua a doua: doi morţi, zeci de case inundate, sute de hectare afectate de revărsările apelor

De la -15 grade, cât se va înregistra astăzi în mod frecvent în depresiuni, miercuri temperaturile vor creşte şi mai mult decât mâine, ajungând la maxime cuprinse între 2 şi 12 grade Celsius.

Încălzirea va continua şi joi, când în zonele sudice ale ţării temperaturile vor ajunge până la 14 grade. „Asta înseamnă cu până la 8-9 grade mai mult decât valorile medii multianuale înregistrate în această perioadă", adaugă Baltă.

Şi gerul de dimineaţă va deveni mai puţin aspru începând de la jumătatea săptămânii, astfel încât, aproape de weekendul viitor, temperaturi negative se vor înregistra doar în depresiuni. „De la jumătatea săptămânii cerul va deveni mai mult noros în vest, unde, pe arii relativ extinse, va ploua, iar izolat cantităţile de apă vor fi mai însemnate. Nici restul ţării nu va scăpa de ploaie", a mai declarat Dumitru Baltă pentru „Adevărul".

Sărbătorile fără zăpadă, compromise

Miile de români care şi-au rezervat locuri pentru Crăciun şi Revelion în majoritatea staţiunilor montane au fost nevoiţi să se recunoască învinşi de capriciile vremii. Deşi îşi programaseră sesiuni prelungite de schiat, turiştii au stat mai mult prin camere, în condiţiile în care zăpada se cam topise iar pe pârtii apăruseră smocurile de iarbă uscată şi noroiul.

„Mi-e o ciudă de mor. Tot anul m-am gândit la concediul la schi la Vatra Dornei de Revelion. Acum, asta este. Ne dăm cu sacul. Suntem plini de noroi, din cap până-n picioare, dar ne distrăm, atât cât se poate", ne-a spus ieşeanul Radu Alixandru.

Nici turiştii care au mers pe Semenic de Revelion nu s-au putut bucura de zăpadă. „Ghinion curat! Am zis să urcăm pe Semenic, să schiem. Dar de unde zăpadă? Ne-am rupt oasele cu un sac de nailon şi atât", spune Marius Radu, unul din turiştii care a ales Semenicul. Turiştii care şi-au petrecut Revelionul în staţiunea hunedoreană Straja nu au avut parte nici măcar o oră de iarnă. „Ne-a plouat torenţial, ca vara. Am urcat în 29 decembrie şi abia dacă am putut coborî pe schiuri de câteva ori printre pietricele. De Revelion, ploaia a spălat toată zăpada obligându-ne să stăm în cabană tot timpul", spune Dan Marcu, din Deva.

Mulţi dintre turiştii care au petrecut Revelionul la Rânca au plecat ieri acasă cu un gust amar din cauză că nu s-au putut bucura de zăpadă. „Au fost mai mult ploi. Ne-am distrat, dar, din păcate, nu am avut parte de zăpadă", a spus Marin Petria, din Dolj.

ÎNCASĂRI SLABE

Administratorii afacerilor legate de sporturile de iarnă se plâng de încasări mai slabe ca niciodată. „Suntem în gaură mare anul astă. Faţă de anul trecut, câştigul e cam la jumătate. Turişti ar fi, deoarece preţurile au rămas cele din 2008, dar cu vremea nu te poţi pune", ne-a spus Marius, angajat al unui centru de închirieri de echipamente de iarnă.

Aglomeraţie pe Valea Prahovei

Ninsoarea şi numărul mare de autoturisme au dat peste cap traficul pe cel mai tranzitat drum care face legătura între staţiunile de pe Valea Prahovei şi Capitală. Reporterii „Adevărul" au testat, ieri, traficul de pe DN 1. Concluzia: 17 km/oră între Predeal şi Sinaia.

Pe mai multe tronsoane ale DN 1 s-au creat ambuteiaje

Reporterii au plecat la ora 13.10 din Predeal şi au ajuns abia la 14.25 la ieşirea din Sinaia. Pe parcursul întregii zile de ieri s-a circulat cu viteză de melc pe acest tronson şi cauza principală nu a constituit-o ninsoarea, ci numărul prea mare de autoturisme care au tranzitat DN 1.

Chiar dacă poliţiştii au încercat încă de la primele ore ale dimineţii să devieze traficul din Braşov pe DN 1A sau pe DN 73 şi apoi pe Autostrada Bucureşti-Piteşti, aglomeraţia şi ambuteiajele au fost inevitabile. Agenţii de poliţie au recunoscut că valorile de trafic s-au triplat. Astfel, viteza medie de parcurgere a traseului Predeal - Sinaia, de 21 de kilometri, a fost de 16,8 km/oră.

Aproape ca pe jos

Cel mai încet s-a mers din Azuga până în Buşteni, unde cei 5,3 kilometri au fost parcurşi în 27 de minute, rezultând o viteză medie de deplasare de 11,7 km/oră. În schimb, cel mai „bine" s-a mers între Sinaia şi Buşteni, unde viteza medie a crescut la 36 de km/h.

Case inundate şi poduri rupte

Ploile abundente, dar şi topirea zăpezilor au afectat mai multe judeţe.

Comuna Crişcior este cea mai afectată localitate hunedoreană din cauza inundaţiilor produse în ultimele zile. Cota de pericol a râului Crişul Alb a fost depăşită cu 52 de centimetri. Pe lângă Crişcior, revărsarea apelor a afectat alte şase comune. În total, au fost inundate aproape 30 de locuinţe, o sută de gospodării şi anexe, peste 25 poduri şi podeţe, precum şi opt kilometri de drumuri judeţene şi comunale.

Podul avariat de o viitură produsă pe Arieş, în satul Lunca Arieşului din Munţii Apuseni, este păzit permanent de angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba şi jandarmi. În sat au rămas blocate 20 de autoturisme ce aparţin, în majoritate, unor turişti veniţi să sărbătorească Revelionul la Lunca Arieşului.

Sloiurile de gheaţă au distrus puntea de legătură dintre două localităţi ialomiţene situate lângă Slobozia.

Locuitorii din Perieţi, comuna aflată la 5 kilometri de reşedinţa de judeţ, trebuie să facă un ocol de 30 de kilometri pentru a ajunge pe malul celălalt al râului Ialomiţa.

Trafic îngreunat

La Rânca a început să ningă în noaptea de 2 spre 3 ianuarie, iar circulaţia rutieră pe DN 67 între Novaci şi Rânca s-a desfăşurat în condiţii de iarnă. Sute de turişti au urcat ieri către staţiune. Şi pe drumurile judeţene din Cluj s-a circulat ieri cu dificultate.

Avertizare de inundaţii în bazinul Dunării până pe 7 ianuarie

Hidrologii instituie cod galben de inundaţii de astăzi şi până pe 7 ianuarie, ora 06.00 pentru bazinul Dunării.

Hidrologii avertizează că s-ar putea depăşi cotele de atenţie, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor.

Codul galben vizează sectorul Tr. Măgurele-Zimnicea şi Isaccea (jud. Tulcea).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite