Titus Corlăţean: În dezbaterile pe subiectul Hayssam şi acordul România-Siria "s-a ascuns un element extrem de important"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean

Ministrul de Justiţie,Titus Corlăţean, afirmă că statul român a respectat acordul cu Siria, care viza şi extrădarea lui Hayssam, în timp ce acest stat nu l-a ratificat.

"Trebuie să ţineţi cont de un lucru peste care s-a trecut foarte uşor. România şi-a făcut datoria şi a ratificat acest acord. Din păcate, Siria nu l-a ratificat. Or, dacă nu e ratificat de Siria şi nu intră în vigoare, nu ai cum să-l aplici", a declarat Titus Corlăţean joi, după şedinţa privind implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie, potrivit Mediafax.

Întrebat cu privire la acest acord şi la posibilitatea extrădării celui condamnat în România pentru terorism, ministrul Justiţiei a arătat că speră ca, până la urmă, solicitarea României să fie pusă în practică prin ratificarea acordului dintre cele două state.

"Această solicitare va trebui pusă în practică şi eu îmi exprim speranţa ca Justiţia să-şi spună cuvântul. Altfel spus, o hotărâre judecătorească care a condamnat o persoană pentru acte de terorism să vină în România, să fie extrădată şi să răspunde în faţa legii româneşti", a precizat Corlăţean.

Ministrul de Justiţie a mai spus că în ultimele dezbateri pe subiectul Hayssam şi acordul România-Siria "s-a ascuns un element extrem de important", respectiv că acela că "un acord intră în vigoare când e ratificat de ambele părţi".

Joi, în semn de protest faţă de masacrul din oraşul sirian Houla, ministrul de Externe, Andrei Marga, a recomandat Guvernului şi Preşedinţiei expulzarea ambasadorului Siriei la Bucureşti, măsură pe care au luat-o şi SUA, Germania, Franţa şi Marea Britanie. Citeşte aici mai multe detalii!

În noiembrie 2011, preşedintele Traian Băsescu declara că aducerea lui Omar Hayssam în România nu este posibilă din cauza blocării la Comisia de politică externă din Senat a acordului de extrădare cu Siria, apreciind că ceea ce face Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, e un blocaj politic mai rău decât "corupţia lui Sorin Apostu".

Şeful statului menţiona că, în urma vizitei preşedintelui Bashar al-Assad la Bucureşti, în toamna anului 2010, a fost parafat un tratat de extrădare cu Siria.

Potrivit preşedintelui Băsescu, acesta este un document necesar pentru aducerea în ţară a lui Omar Hayssam, în condiţiile în care legislaţia Siriei prevede imposibilitatea extrădării persoanelor care au cetăţenia siriană.

În replică, Titus Corlăţean a respins "ferm" declaraţiile făcute de Băsescu despre blocarea, la Comisia de Politică Externă a Senatului, a ratificării unor acorduri dintre România şi Siria, inclusiv unul de extrădare, care ar fi aplicabil în cazul lui Omar Hayssam.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite