Titularizare: rezultatele îngrijorează părinţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii dintre profesorii care se luptă pentru un post în învăţământ au dovedit că n-aveau ce căuta la catedră. Cu o experienţă de 30 de ani n-au luat nici măcar nota 5. Unu din 8 candidaţi care s-au prezentat la examen a depus contestaţie. De mâine încep repartizările, dar pregătirea profesorilor îi nemulţumeşte pe părinţi.

Candidaţii la titularizare aşteaptă azi rezultatele contestaţiilor. Peste 5.500 de profesori au cerut reevaluarea lucrărilor, în speranţa că la toamnă vor ocupa măcar o catedră de suplinitor.

Potrivit Ministerului Educaţiei, cele mai multe contestaţii au fost la engleză (605), urmate de cele ale profesorilor de limba română (456) şi limba franceză (323).

Daniela Pârvanu spera să devină profesor de biologie. Ea se numără printre contestatarii cu note mici. „Am luat 4 şi ceva, deşi cred că aş fi meritat cel puţin 5. Cred că m-au depunctat la exerciţiul de metodică, care nici nu era în tematica de examen", a spus Daniela.

Problemele de sistem, evidenţiate din nou

Concursul i-a scos în evidenţă pe profesorii care nici nu aveau ce căuta la catedră şi care au predat, uneori, decenii întregi. În judeţul Constanţa, Marian Bârsan, un suplinitor de limba română care preda de 33 de ani la Târguşor, a obţinut la examen doar 3,65. La Cogealac, Călin Gheorghe, cu o experienţă similară la educaţie tehnologică, a obţinut la examen doar 5,05.

„Ne întrebăm cum vor putea preda aceşti profesori, ce vor învăţa micuţii noştri de la ei. În acelaşi timp, din păcate, există şi profesori care au luat note mari, dar care nu ştiu cum să se apropie de copii. Examenul de titularizare este unul teoretic şi mai puţin unul de aplicare a cunoştinţelor", se plânge Mihaela Gună, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

Distribuirea, decalată cu o zi

Posturile de titulari vor fi repartizate în perioada 22-23 iulie, o zi mai târziu decât fusese stabilit iniţial. Amânarea a apărut după ce, din motive de securizare a examenului, Ministerul Educaţiei a trimis lucrările la corectare în alte oraşe decât unde s-a dat testul.

În unele judeţe, concurenţa este foarte mare: peste 30 de oameni pe un loc. Este cazul judeţului Argeş, unde sunt numai 14 posturi disponibile pentru profesorii care au luat peste 7. În Bucureşti, concurenta este, în medie, de 3 oameni pe loc (vezi tabelul
alăturat). 

"Ne întrebăm cum vor putea preda aceşti profesori, ce vor învăţa micuţii noştri de la ei. În acelaşi timp, din păcate, există şi profesori care au luat note mari, dar care nu ştiu cum să se apropie de copii."
Mihaela Gună
părinte

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite