Tinerii renunţă la karate pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

RESITA: Micii luptători îşi găsesc activităţi de timp liber puţin costisitoare

Părinţii care au copiii la karate trebuie să plătească bani mulţi pentru cursurile săptămânale.
Numărul celor care se înscriu la cursurile de auto-apărare a scăzut, iar tot mai mulţi reşiţeni nu îşi mai pot permite să îşi trimită copiii la karate. Principalul motiv pentru care părinţii îşi înscriu copiii la karate este acela de a învaţă să se apere singuri şi să se descurce în situaţii limită.

„În prezent avem un număr de aproximativ 30 de copii înscrişi. Clubul nostru activează pe trei grupe. La grupa începătoare avem înscrişi mai puţin de zece cursanţi, există o grupă de mijloc unde activează cinci tineri şi avem grupa de performanţă unde sunt înscrişi în jur de zece copii. Anul acesta numărul sportivilor a scăzut, părinţii suportă cu greu costurile pentru ca tinerii să vină la antrenamente”, a explicat Stelian Brumă, instructor de karate.

30 lei lunar pentru abonament
Antrenamentele se desfăşoară de trei ori pe săptămână - luni, miercuri  şi vineri, timp de două ore. Preţul abonamentului lunar pentru cei care vor să practice acest sport în cadrul clubului este de 30 de lei.
„Fiul meu practică de aproape trei ani de zile karate. Am încercat să îi asigur cele mai bune condiţii pentru a practica acest sport, însă costurile lunare sunt destul de ridicate. Pe lângă abonamentul lunar trebuie să îi asigur şi echipamentul. Are nevoie de două schimburi, un kimono îl foloseşte la antrenamente şi unul îl păstrăm pentru concursuri. Plus că trebuie să le achităm transportul, taxele de participare la concursuri. Chiar şi centurile costă”, a spus Luminiţa Predescu, mama unui sportiv.

Narcis Predescu are 9 ani şi, deşi la început a fost dus de părinţi la karate, acum este încântat de acest sport şi nu renunţă la antrenamente nici atunci când este răcit. „Îmi place să merg la antrenament, am învăţat să mă apăr şi vreau să mă antrenez să câştig cât mai multe concursuri. Am câştigat două locuri I la kata şi la kumite. Primul loc I l-am câştigat la Anina anul trecut şi acum două luni la Timişoara”, se mândreşte sportivul.
Artele marţiale sunt cunoscute în toată lumea ca un sport de auto-apărare. „Karatele dezvoltă însă foarte mult şi psihicul celor care îl practică. Cei mai talentaţi se pot mândri chiar şi cu diferite diplome, obţinute la concursuri. Este păcat că lipsa banilor face ca mulţi copii talentaţi să renunţe”, a spus instructorul Stelian Brumă.

Costuri pentru un karatist
Pentru a-şi susţine participarea copiilor la cursurile lunare de karate, părinţii trebuie să scoată din buzunar 30 de lei pe lună pentru abonament. Apoi, mai plătesc 600 de lei pentru kimono – costumaţia specifică acestui sport –, încă 150 de lei pentru fiecare centură care presupune nivelul de antrenament, iar la fiecare concurs trebuie plătită o taxă de participare de cel puţin 50 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite