Tinerii cercetaşi învaţă supravieţuirea în natură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii cercetaşi învaţă supravieţuirea în natură
Tinerii cercetaşi învaţă supravieţuirea în natură

Cercetaşii din ţară petrec ultimele zile de vară la Lunca Meteşului. Peste 50 de cercetaşi, membri ai Centrului Local „Axente Sever“ din Alba Iulia dar şi invitaţi din alte centre locale participă, în perioada 20-31 august, la tradiţionala tabără de vară a organizaţiei.

În acest an, tabara, sau „campul“, după cum îi spun cercetaşii, este organizat la câţiva kilometri de satul Lunca Meteşului, ultima aşezare locuită de pe Valea Ampoiţei.

Participanţii au vârste începând cu 12 ani, corespunzând nivelului de temerar şi până la seniori, care au depăşit mai de mult sau mai recent vârsta de 18 ani. Pe parcursul acestor zile cercetaşii au în program mai multe drumeţii (denumite de ei hike-uri) la Platoul Ciumărna, Lacul Iezerul Ighiel, Întregalde, Peştera Liliecilor şi la alte câteva peşteri de dimensiuni mai mici.

Camaraderie şi tehnici de supravieţuire

„Consider că aceste drumeţii sunt foarte importante pentru cei care vin în campul de vară al organizaţiei. Ca să pleci într-un hike care ţine două zile trebuie să ştii foarte multe lucruri: să faci un foc, sa te orientezi pe o hartă cu sau fără busolă, să îţi alegi sau chiar să îţi construieşti un adăpost, să îţi dimensionezi bine rucsacul. Peste toate aceste lucruri mai învăţăm încă ceva, şi mai important: să fim prieteni şi să fim solidari. La munte îţi faci prieteni pentru toată viaţa”, a spus liderul campului, Andrei Avram. Şeful centrului local din Alba Iulia al Organizaţiei Naţionale „Cercetaşii României” crede că aceste tabere sunt favorabile întâlnirilor dintre toţi membrii organizaţiei, indiferent de vârstă.

„Este bine că avem ocazia să ne întâlnim toţi, cercetaşi activi, pe de o parte, şi foşti membri şi lideri, pe de altă parte, care nu mai au timp suficient pentru a se implica în activităţile obişnuite ale centrului local dar care vin cu plăcere oricând la o întâlnire cu prietenii lângă un foc de tabără şi o chitară”, a adăugat Andrei. Programul campului cuprinde şi alte activităţi cum ar fi ecologizarea văii care duce spre sat, sufocată de gunoaiele lăsate în urmă de turiştii tot mai numeroşi care fac grătare la malul apei, dar îşi uită ambalajele şi sticlele goale de bere acolo.

Preocupare pentru natură

De asemenea, au loc activităţi de construcţii pentru fiecare subcamp aferent unei ramuri de vârstă (mese, bucătării, vetre de foc, porţi) şi multe altele specifice cercetaşilor. Provocarea campului a fost construirea unei roţi ecologice din lemn pe cursul pârâului cu ajutorul căreia să fie pompată apa pentru duşuri în nişte bazine ridicate la 2 metri. Realizarea construcţiei a durat trei ore iar experimentul a reuşit.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite