Iulia Timoşenko, candidat la alegerile prezidenţiale din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulia Timoşenko, candidat la alegerile prezidenţiale din Ucraina
Iulia Timoşenko, candidat la alegerile prezidenţiale din Ucraina

Primul ministru ucrainean, Iulia Timoşenko, a fost desemnată sâmbătă de un congres al partidului său la Kiev candidat la alegerile prezidenţiale de la 17 ianuarie, pentru care ea figurează printre favoriţi, informează Agerpres.

"Decizia a fost luată în unanimitate", a declarat mâna dreaptă a dnei Timoşenko, Oleksandr Turcinov, în faţa a zeci de mii de susţinători adunaţi în piaţa centrală din Kiev, Maidan.

Această piaţă din centrul capitalei ucrainene a fost un loc important al Revoluţiei Portocalii de la sfârşitul anului 2004 care i-a adus la putere pe dna Timoşenko şi aliatul ei de atunci devenit astăzi adversar, preşedintele în exerciţiu Viktor Iuşcenko.

"Calea noastră este cea spre comunitatea europeană. Nu avem dreptul să fim în confruntare cu vecinii noştri. Relaţiile noastre cu Federaţia Rusă pot fi egale şi demne. Şi eu voi construi asemenea relaţii", a declarat dna Timoşenko, îmbrăcată cu un costum alb ornat cu broderii tradiţionale ucrainene roşii.

Ea a criticat "vechile echipe" care vor să revină la putere, într-o aluzie explicită la principalul său rival, liderul opoziţiei proruse Viktor Ianukovici, candidat ghinionist la alegerile prezidenţiale din 2004.

Dna Timoşenko a afirmat de asemenea că vrea să îi protejeze pe cei care trăiesc în nedreptate şi l-a criticat pe preşedintele Iuşcenko pentru slăbiciunea sa şi incapacitatea de a proteja Ucraina.

Sprijinită mai ales de vestul ţării şi centrele ucrainofone, dna Timoşenko figurează astăzi pe locul doi în sondaje cu 13-16 la sută din intenţiile de vot, după Viktor Ianukovici, 22-27 la sută, popular în est şi sudul rusofil, notează Agerpres.

Iulia Timoşenko, a cărei popularitate a fost serios umbrită de criza economică mondială ce a lovit puternic Ucraina, rămâne mult în urmă chiar în al doilea tur faţă de Ianukovici, 24-28 la sută contra 33-40 la sută, a cărui candidatură a fost ratificată cu o zi înainte de Partidul Regiunilor

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite