SRI: "Radu Timofte, un model de ataşament faţă de ţară şi de valorile democraţiei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SRI: "Radu Timofte, un model de ataşament faţă de ţară şi de valorile democraţiei"
SRI: "Radu Timofte, un model de ataşament faţă de ţară şi de valorile democraţiei"

Fostul şef al Serviciului Român de informaţii (SRI) şi om politic important, Radu Timofte, în vârstă de 60 de ani, a murit în această dimineaţă, la ora 6.30.

Citiţi şi:

Conducerea Serviciului Român de Informaţii şi personalul instituţiei deplâng dispariţia lui Radu Timofte, care a oferit un model de ataşament faţă de ţară şi de valorile democraţiei, se arată într-un comunicat al SRI.

"Domnul Alexandru Radu Timofte s-a aflat permanent în rândul promotorilor intereselor româneşti de apărare şi securitate naţională prin întreaga sa activitate. Prin personalitatea şi activitatea sa, domnul Alexandru Radu Timofte a oferit un model de ataşament faţă de ţară şi de valorile democraţiei".

"Domnul Alexandru Radu Timofte pleacă dintre noi cu discreţia a cărei dovadă a făcut-o permanent. Conducerea Serviciului Român de Informaţii, împreună cu personalul instituţiei, deplâng dispariţia domnului Alexandru Radu Timofte şi sunt alături de soţia şi copiii acestuia în aceste triste împrejurări", precizează comunicatul SRI.

Fostul senator din partea FSN şi PDSR, între anii 1990 şi 2001, suferea de leucemie  şi fusese internat recent la spitalul SRI.

  • "Radu Timofte a fost un om decent, pertinent, un om la locul lui, însă boala a fost necruţătoare", a declarat Ion Iliescu, cel care l-a numit pe Radu Timofte şef al SRI.
  • Adrian Năstase şi-a exprimat speranţa că familia acestuia va suferi cât mai puţin şi a spus că îşi aminteşte numai lucruri bune despre Radu Timofte. "De morţi numai de bine, să ne aducem aminte de lucrurile bune pe care le-a făcut", a adăugat Adrian Năstase.
  • "Radu Timofte a fost un om puternic, echilibrat şi de un bun simţ rar întâlnit. Ştiam că este bolnav. Ultima dată am discutat cu el în urmă cu o lună de zile, dar nu despre politică, ci despre familie. Oricum, puternicii zilei nu au avut cu el un comportament adecvat", a afirmat Ioan Chelaru, prieten apropiat al fostului şef al SRI, citat de Agerpres.


Radu Timofte fusese trimis in judecată de procurorii DNA, în 29 iunie, alături de alţi patru foşti şi actuali angajaţi ai Serviciului, sub acuzaţiile de fals şi abuz în serviciu în legătură cu achiziţionarea locuinţei de serviciu.

Fostul şef al SRI era acuzat de procurorii anticorupţie că a cerut un apartament cu şase camere, dependinţe şi terasă, în Bucureşti, deşi locuia doar cu soţia şi avea un imobil în oraşul Roman, iar cei trei copii deţineau fiecare apartamente în Capitală.

S-a născut la data de 7 aprilie 1949, în comuna Horia, judeţul Neamţ. A absolvit Academia de Înalte Studii Militare din Bucureşti, Facultatea de Comandă şi Stat Major, fiind ofiţer activ în Ministerul Apărării Naţionale până în anul 1988, când a fost trecut în rezervă, ca urmare a rămânerii ilegale în străinătate a surorii sale. În perioada Revoluţiei din decembrie 1989, Radu Timofte a făcut parte din conducerea comitetului FSN din municipiul Roman. În legislaturile 1990-2004, a fost ales ca senator de Neamţ pe listele FSN, FDSN şi PDSR. La data de 7 februarie 2001, a fost numit în funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii. La 29 noiembrie 2001, colonelul (r) Alexandru-Radu Timofte din Ministerul de Interne a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu 1 stea) în rezervă. A obţinut titlul de doctor în securitatea naţională la Academia de Poliţie din Bucureşti la data de 25 august 2004, cu teza de doctorat intitulata Originile şi mărirea, declinul şi renaşterea lumii informaţionale secrete, elaborată sub coordonarea ştiinţifică a chestorului prof. univ. dr. Costică Voicu, rectorul Academiei de Poliţie. În 20 iulie 2006, Alexandru Radu Timofte  a demisionat din funcţia de director al SRI, ca urmare a situaţiei create de eliberarea şi dispariţia lui Omar Hayssam (acuzat de terorism).
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite