Traian Băsescu se întâlneşte cu românii din Valea Timocului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu se întâlneşte cu românii din Valea Timocului
Traian Băsescu se întâlneşte cu românii din Valea Timocului

Liderul Societăţii Culturale Româno-Vlahe "Traian" din Timoc, Draghişa Constandinovici, a spus că mii de români din Serbia de Nord-Est vor veni la întâlnirea cu preşedintele României, Traian Băsescu.

Băsescu va discuta şi cu autorităţile locale din Kladovo despre problema românilor din regiune, care sunt lipsiţi de dreptul de a studia în limba română, iar biserica românească a fost interzisă.

"Consider că este momentul oportun să ne pronunţăm cu ocazia dialogului pe care-l vom avea cu preşedintele Traian Băsescu şi să clarificăm situaţia reprezentanţilor comunităţii noastre, care îşi zic vlahi. Noi susţinem că vlahii sunt totuna cu românii, numai că este necesar să convingem cercurile antiromâneşti din această parte a Serbiei că vlahii nu sunt o minoritate aparte", a precizat Constandinovici.

"De aceea, am convingerea că priorităţile românilor vor fi stabilite şi rezolvate astfel încât în văile Timocului, Moravei şi Dunării să nu mai existe pericole de destabilizare a unităţilor românilor care ar putea să afecteze identitatea minoritară a acestora", a concluzionat acesta.

Potrivit lui Constandinovici, în Valea Timocului trăiesc peste 300.000 de români în 154 de sate cu populaţie românească şi alte 48 mixte.

Românii din Valea Timocului sunt nemulţumiţi că nu se bucură de utilizarea fără obstrucţie a limbii române, acces la biserică şi şcoală.

  • Timocul sârbesc are o populaţie de 712.050 de locuitori
  • 42.075 de persoane (5.9%) sunt români (împărţiţi în statisticile oficiale în vlahi şi români), dar specialiştii spun că numărul românilor din Timoc este de 400.000.
  • Vlahilor din Valea Timocului (Serbia), vorbitori de limbă română, nu le sunt conferite drepturi deşi numără aproximativ 40.000 de oameni conform recensământului din 2002, cu mult mai mult faţă de românii din Voivodina
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite