Timişoara a trecut pe buget de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

TIMIŞOARA: Deprecierea leului a scos din bugetul local 9 milioane de euro

Municipalitatea poate compensa cu 70 de milioane de euro, bani oferiţi de Uniunea Europeană pentru dezvoltare.

Bugetul local al Timişoarei în acest an se ridică la 718 milioane de lei. Anul trecut valoarea bugetului local a fost de 656 de milioane de lei. Calculate în euro, sumele arată că anul trecut bugetul local a fost de peste 176 de milioane de euro, în timp ce în acest an, prin deprecierea leului, un buget cu aproximativ 10 % mai mare în lei, este cu aproape 9 milioane de euro mai mic.

„Nu este o situaţie fericită. Chiar dacă valoarea nominală este cu 10 % mai mare, valoarea reală este mult mai mică. Putem spune că este un buget de criză”, a confirmat primarul Gheorghe Ciuhandu. Situaţia creată a atras după sine reducerea la minimum a dotărilor pentru primărie şi s-au mutat bani pentru investiţii. „Suma alocată pentru investiţii este de 22 % din bugetul local, cu 6 % mai mare decât anul trecut.  Acest procent permite să se continue lucrările de modernizare”, a spus şeful Direcţiei de Dezvoltare din Primăria Timişoara, Aura Junie.

Scandal pe studii şi proiecte
Împărţirea banilor a stârnit dialoguri aprinse în plenul Consiliului Local. Cele mai multe discuţii s-au dus între primarul Gheorghe Ciuhandu şi consilierul local Ovidiu Ciuhandu. Acesta din urmă a considerat că în proiectul de buget sunt incluse prea multe studii de fezabilitate şi a cerut un amendament.

„Sunt studii de fezabilitate pentru extinderea liniilor de tramvai în afara oraşului, pentru staţie intermodală sau pentru un nou depou de tramvaie. Este clar că în contextul crizei nu se pot face lucrările respective în acest an”, a spus Ovidiu Ciuhandu. În acest sens, Ovidiu Ciuhandu a cerut ca banii de studii şi proiecte să fie folosiţi pentru reparaţia unor drumuri. Reprezentanţii executivului joacă totul pe o singură mână şi îşi pun toate speranţele în fondurile europene.

„Fără studii de fezabilitate şi proiecte tehnice nu putem spera la bani europeni. Dacă reuşim să obţinem acei bani ne recuperăm şi banii pe proiecte, dacă nu pierdem 1 %, cât este alocat pentru studii şi proiecte”, a mai spus Aura Junie. Defalcat pe capitole, cei mai mulţi bani merg în acest an la Învăţământ, 200 de milioane şi la Transporturi, 103 milioane. De asemenea, din totalul de 718 milioane de lei, 230 de milioane sunt alocate cheltuielilor de personal.

Frica de buget negativ


ll Întrebările care se ridică după aprobarea bugetului sunt dacă acesta va fi realizat şi primăria va reuşi să atragă veniturile propuse. Viceprimarul Sorin Grindeanu crede că o rectificare bugetară va veni cât de curând. „Sperăm numai să nu fie o premieră şi să facem rectificări pe un buget negativ”, a spus Grindeanu. „Bugetul va fi realizat”, a spus şeful Direcţiei Fiscale, Adrian Bodo.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite