FOTO În România, orice nebun poate întoarce avioanele din zbor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ameninţarea cu bombă făcută de Vasile Anghelescu, bolnav psihic, a întors un avion din zbor şi a provocat haosul pe aeroportul din Timişoara. Directorul aeroportului din Timişoara, PDL-istul Cornel Sămărtinean, fost comerciant de textile, a gestionat catastrofal o situaţie de urgenţă.

Vasile Anghelescu (48 de ani), care suferă de schizofrenie paranoidă cronică, a sunat prima dată la biroul de informaţii al Aeroportului Internaţional din Timişoara la ora 6.35. „El a cerut informaţii despre o cursă către Roma pentru că, spunea el, voia să plece cu o femeie pe nume Cordoş.

FOTOGALERIE Ameninţare cu bombă în două avioane care au decolat de la Timişoara
Femeia-fantomă, iubita imaginară a teroristului, a deturnat avioanele spre Timişoara cu o coincidenţă
Constanţa: Viorel Anghelescu a deturnat avionul pentru a-l opri pe Truţulescu să fugă!

Bărbatul a revenit după ora opt şi a spus că o persoană cu numele Cordoş e la bordul unei aeronave şi are asupra sa o bombă. Au urmat verificări şi coincidenţa a făcut ca pe listele de pasageri să existe o persoană cu acest nume, însă bărbat. A fost doar o coincidenţă„, a spus procurorul-şef Mircea Andreş, şeful DIICOT Timiş.

Bâlbe în serie

Anunţul telefonic făcut de Vasile Anghelescu a dat peste cap activitatea aeroportului din Timişoara pentru o jumătate de zi. Directorul aeroportului, Cornel Sămărtinean, s-a contrazis în declaraţii, găsind o scuză în faptul că nu a mai avut de-a face cu asemenea situaţii, fiind numit în funcţie de puţină vreme.

Astfel, în decurs de 15 minute, directorul a prezentat trei scenarii diferite. În fiecare dintre ele a fost amintit alt număr de avioane ameninţate de presupusul terorist. Timp de două ore, specialiştii în securitate de pe Aeroportul Internaţional „Traian Vuia„ din Timişoara, poliţiştii şi trupele speciale nu au ştiut în care dintre avioane să caute bombele: în aeronava Wizz Air care zbura pe ruta Timişoara -Londra sau în cea a companiei Carpatair, care pleca spre Roma.

Nicio bombă

Avionul Wizz Air a fost adus la sol, la doar nouă minute de la decolare, pentru că era singura aeronavă care decolase la scurt timp după apel. Peste 160 de pasageri au fost debarcaţi şi ţinuţi în aerogară o jumătate de zi. În urma controlului de securitate nu a fost găsit niciun dispozitiv explozibil.

„Teroristul schizofrenic" a revenit apoi cu un al doilea apel prin care a anunţat că bomba se află în cursa Carpatair Bucureşti - Roma, care urma să facă escală la Timişoara. Abia în acel moment situaţia s-a clarificat şi pentru oficialii aeroportului. Bărbatul care a avut ghinionul să aibă acelaşi nume ca femeia imaginară din capul constănţeanului a fost audiat după ce cursa Carpatair Bucureşti-Timişoara a ajuns la sol. El a fost lăsat să plece de procurorii DIICOT Timişoara, după ce s-a dovedit că a fost vorba despre o pură coincidenţă.

Directorul, textilist PDL

Cornel Sămărtinean, directorul Aeroportului Internaţional din Timişoara, se află din funcţie de aproximativ trei luni, când a fost numit în locul lui Alexandru Chirilă. Are 43 de ani şi, înainte de a se afla la cârma aeroportului, s-a ocupat cu afaceri de comerţ cu textile. A avut însă un atu mult mai important decât experienţa profesională, şi anume calitatea de membru în Biroul Permanent Judeţean al PD-L Timiş.

Liniştea la aeroportul timişorean a luat sfârşit după ce fostul director, Dan Idolu, care a ocupat această funcţie timp de 20 de ani, a fost înlocuit din funcţie cu Alexandru Chirilă, consilierul personal al preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Constantin Ostaficiuc (preşedinte al PD-L Timiş).

Chirilă şi-a dat demisia după nici o lună de directorat, descoperind mai multe nereguli în contractele comerciale şi de achiziţii ale aeroportului. La scurt timp, Cornel Sămărtinean a fost numit în funcţia de director general. (A contribuit Mirela Vlăduţi)

Proceduri nerespectate

În cazul ameninţărilor cu bombă referitoare la un avion sau la un aeroport există un ansamblu de proceduri şi reglementări cuprinse în programul naţional de securitate aeronautică. „În primul rând trebuia să se întrunească comisia de securitate formată din reprezentanţi ai Brigăzii antitero, poliţişti de frontieră, vameşi, medicul şi pompierii aeroportului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, reprezentanţi ai companiei implicate.

Această comisie este condusă de directorul general al aeroportului. Deciziile sunt luate de către şeful acestei comisii, în timp cât mai scurt, după consultarea rapidă a specialiştilor convocaţi, iar comandantul aeronavei trebuie să fie prima persoană anunţată", a declarat Sorin Stoicescu, fost şef al Direcţiei Generale a Aviaţiei Civile. El a adăugat că, în cazul de la Timişoara, atutorităţile aeroportuare s-au încurcat în aplicarea procedurilor, iar comunicarea a fost foarte proastă. „Apariţia în mass-media a evenimentului trebuia să se facă abia după ce situaţia era deja rezolvată.", a mai declarat Sorin Stoicescu. (Valeria Cupă, Mihai Duţă)

„Teroristul" schizofrenic

image

Viorel Anghelescu a fost reţinut de poliţişti

Viorel Anghelescu, cel care a pus pe jar autorităţile din Timişoara, trăieşte pe o stradă în apropierea mării, împreună cu sora sa Luminiţa, cu 10 ani mai mică, şi cu mama lor, Valeria, imobilizată la pat. Tatăl a murit în 2000, an în care lui Viorel i s-a declanşat boala.

„Suferă de schizofrenie paranoică şi a fost internat de două ori până acum la secţia de psihiatrie de la Palazu Mare. În anul 2000 s-a pensionat pe caz de boală şi avea o pensie de 400 de lei. Fratele meu a fost un om foarte bun, a fost profesor de limba română", a declarat sora sa vizibil afectată.

Luminiţa Anghelescu povesteşte că fratele ei obişnuia să vorbească în neştire. „Odată a vorbit la telefon atât de mult că a venit o factură de 400 de lei. Uneori se recomanda drept Dan Bitman", spune ea, adăugând: „Am observat că de vreo patru zile se comporta ciudat. Suna într-una pe la diverse instituţii".

Dus la audieri la sediul

DIICOT Constanţa, Viorel Anghelescu a declarat anchetatorilor că a recurs la acest gest dintr-un motiv surprinzător: voia să pună capăt contrabandei cu ţigări făcute de colonelul Gheorghe Truţulescu. Procurorii au dispus ca bărbatul să fie internat sub pază la un spital de psihiatrie din Capitală, pentru o expertiză.(Ioana Popa, Antonia Maer)

Filmul haosului de la Timişoara

- 6.25 Aeronava Wizz Air cu destinaţia Londra decolează de la Timişoara.
- 6.30 La biroul de informaţii al aeroportului se primeşte primul apel legat de bombă.
- 6.34 Pilotul Wizz Air decide să se întoarcă la Timişoara, după ce a fost informat de la sol că ar putea avea o bombă la bord.
- 6.40 Turnul de control hotărăşte că aeronava va rămâne în aer până la stabilizarea situaţiei. Două avioane MiG 21 de la Baza Câmpia Turzii au fost ridicate pentru a escorta avionul Wizz Air.
- 6.45 Securitatea aeroportuară este anunţată de ameninţarea cu bombă.
- 7.20-8.00 Directorul Aeroportului Timişoara, Cornel Sămărtinean, declară că este vorba despre două avioane asupra cărora s-a făcut ameninţarea cu bombă, iar unul dintre ele decolase deja de la Timişoara spre Roma, situaţie care nu era reală.

Potrivit purtătorului de cuvânt al aeroportului, Corina Lupulescu, bărbatul care a sunat la informaţii a anunţat bomba „în cursa Wizz Air de Roma".

- 8.10 Oficialii aeroportului îşi dau seama că avionul cu destinaţia Roma nu există. „Nu a fost pomenit în telefonul de ameninţare vreun nume al unui pasager", adaugă Corina Lupulescu. Purtătoarea de cuvânt a aeroportului anunţă că două aeronave au fost redirecţionate către Arad.
- 8.15 Purtătoarea de cuvânt revine asupra informaţiilor.
- 8.20 Aeronava care trebuia să ajungă la Londra aterizează la Timişoara.
- 8.30 Se primeşte al doilea apel de ameninţare cu bombă, în care un bărbat oferă noi date. Purtătoarea de cuvânt şi directorul aeroportului neagă informaţia.
- 8.45 Aeronava Carpatair Bucureşti-Timişoara ajunge pe pista aeroportului.
- 9.00 Persoana al cărei nume a fost anunţat în ameninţarea cu bombă este reţinută.
- 10.00 Într-o conferinţă de presă, mai marii aeroportului se declară mulţumiţi de prestaţia lor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite