OTV, academia de şantaj / Cum a racolat Dan Diaconescu prin intermediul "clarvăzătorului" său un "fraier de muls"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronul OTV şi clarvăzătorul său, Doru Pârv, au profitat de naivitatea unui primar şi l-au „fezandat“: ba cu viziuni apocaliptice, ba cu „dezvăluiri“ despre el. Primarul localităţii arădene Zărand, Ion Moţ, a vorbit pentru „Adevărul“ despe modul în care a fost şantajat. Primarul susţine că banii erau destinaţi sediului OTV.

Patronul OTV, Dan Diaconescu (42 de ani), a fost dus aseară la Judecătoria Sectorului 1 cu propunerea de arestare preventivă sub acuzaţiile de şantaj şi ameninţare.

Mai citeşte şi:

Vraciul Doru Pârv reuşeşte să câştige mii de euro cu doar şapte ani de şcoală

Clarvăzătorul arădean cu acte în regulă locuieşte cu bunica sa

Dan Diaconescu, pus oficial sub învinuire pentru şantaj şi ameninţare

Mama lui Doru Pârv: "Moț acesta e un mare hoț și e implicat în multe mârșăvii. I-a întins o capcană fiului meu

Ce se ascunde în cabinetul lui Doru Pârv? Are un şarpe pe care îl hipnotizează, a venit cu un Bentley la “serviciu”, dar este “un mare şarlatan” – asta spun vecinii clarvăzătorului Doru Pârv

Localnicii despre primarul din Zărand care îl acuză pe Doru Pârvu de şantaj: "E un primar ce nu prea are frică de lege"

Reporter de-al lui Diaconescu prins în flagrant în timp ce şantaja un primar sibian

image

Alături de bossul OTV, magistraţii au luat în discuţie şi propunerea DNA de arestare preventivă a lui Doru Pârv, producătorul emisiunii „Al şaptelea simţ". Pârv este acuzat că ar fi fost complice cu Diaconescu la şantajarea primarului comunei Zărand (Arad), Ioan Moţ, şi l-ar fi ameninţat că, în cazul în care nu le „livrează" 200.000 de euro, vor difuza la OTV dezvăluiri despre viaţa personală şi profesională a edilului.

Acuzaţii

Conform procurorilor, primarul Moţ a depus plângere la DNA după ce acum un an, în noaptea de 21 spre 22 iunie 2009, postul OTV a difuzat un promo în care anunţa un material incendiar legat de presupuse ilegalităţi ale edilului.

Dezvăluirile nu au mai fost difuzate pe post, iar DNA susţine că Ioan Moţ i-ar fi dat lui Doru Pârv o primă tranşă din „taxa" de 200.000 de euro percepută, respectiv 30.000 de euro şi 4.200 de lei.

Anchetatorii arată că au interceptări şi monitorizări care ar demonstra faptul că Dan Diaconescu nu a fost străin de „afacerea" colaboratorului său de la OTV şi, mai mult, chiar ar fi purces el însuşi la acţiuni de şantaj şi ameninţare.

Brioşe şi cafea fără zahăr

Dan Diaconescu a primit ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, ieri-dimineaţă, la ora 6.10. Imediat după reţinere, Diaconescu a adoptat modelul lui Gigi Becali şi a ridicat mâinile încătuşate. „Sunt primul jurnalist român arestat pentru un promo", a spus Diaconescu înainte de a fi dus în arest.

Acolo, boss-ul de la OTV a refuzat meniul dat deţinuţilor şi s-a mulţumit cu câteva brioşe oferite de avocaţi. A fumat mult şi a băut cafea fără zahăr. Diaconescu a cerut familiei sale să-i aducă un costum de haine pentru a se prezenta cum se cuvine în faţa instanţei, însă a fost sfătuit de avocaţi să meargă îmbrăcat tot în tricou, la fel ca la audierile de la DNA.

Acasă la şantajat

Zărandul este o comună aflată la aproximativ 40 de kilometri de Arad, spre drumul care duce către Oradea. Localnicii au auzit de isprava primarului şi, când îi întrebi unde stă primarul, te îndrumă spre „grajduri". Acolo îşi are primarul casa şi ferma. „Grajdurile" şi-au păstrat doar numele după vechea lor întrebuinţare, pentru că după un drum de pământ şi piatră, treci un pârâiaş şi ajungi la domeniul lui Moţ, aflat izolat în câmpul de la marginea comunei.

Întinse pe aproape un hectar, curtea şi casele arată că primarul nu stă rău deloc, iar de după un gard de lemn se arată clădirile în construcţii, caişii, merii şi cireşii, dar şi păunii închişi într-o cuşcă din spatele grădinii. Pentru a se asigura că nimeni nu-i calcă proprietatea primarul a montat plăcuţe cu „accesul interzis". Ieri la prânz, primarul nu era ieri acasă. S-a întors într-un târziu, pentru că i s-a stricat jeep-ul.

„S-a rupt planetara", a spus dezamăgit primarul. Iniţial nici nu a vrut să discute despre subiectul „şantajul OTV". „De ieri sunt tot la inundaţii, mai e puţin şi ajunge apa la pompe. Dacă se întâmplă asta, se opresc pompele şi rămâne localitatea inundată. Asta mă interesează acum", a spus primarul, nu înainte de a-i da câteva indicaţii preţioase celui care nivela drumul spre domeniul său.

A plătit clarviziunea

După mari insistenţe, Moţ a acceptat să vorbească despre modul în care a fost şantajat, de unde avea bani să plătească şi ce l-a determinat să depună plângere. „Pe Pârv îl ştiam mare clarvăzător aici în zonă. Am apelat odată la el cu clarviziunile şi m-a taxat destul de bine, cu 25.000 de euro. Fără chitanţă. Neimpozabil", a mărturisit edilul. Acesta a negat că ar fi apelat la clarvăzător pentru probleme electorale şi susţine că au fost chestiuni legate de familie.

„Mi-a zis minciuni. Că o să fie fiul meu bolnav, că o să aibă accident de maşină şi minciuni de-ale lui. A spus că se roagă la nu ştiu cine, la cel cu coarne, că la Dumnezeu nu se roagă. În Biblie scrie că sunt lucruri curate şi necurate", a explicat primarul clarviziunile lui Doru Pârv.

După acest episod, primarul susţine că a început şi şantajul. Moţ spune că a fost contactat de Pârv, care l-a ameninţat că are imagini compormiţătoare pe o casetă video, care va fi difuzată pe OTV, dar că în schimbul unei sume de mai puţin de 50.000 de euro, conform primarului, ar interveni pe lângă Dan Diaconescu să nu difuzeze acele imagini.

„Sincer, nu ştiu ce conţine acea casetă. Le-am spus că nu am bani. Tot din două în două săptămâni dă-ne, dă-ne. Am cerut bani împrumut şi m-am săturat să le dau. Pentru ce să le dau? Să se plimbe Dan Diaconescu şi Doru Pârv cu iahtul? Sincer, nu ştiu ce conţine acea casetă", a spus primarul.

Acesta susţine că nu a discutat niciodată cu bossul de la OTV, ci numai cu clarvăzătorul Pârv. „Singurul cu care am vorbit a fost Doru Pârv. Mi-a cerut bani pentru sediul OTV. Am căzut de fraier, ce să fac?", a mai spus Ioan Moţ. Acesta susţine că nici nu îl interesează ce se întâmplă cu Dan Diaconescu şi Doru Pârv atâta timp cât e lăsat în pace. „Mi-a fost greu. A trebuit să fac ceva. E băgat totul la dosar. Procuratura îşi face treaba. Nu vreau să le fac rău, doar să mă lase în pace. Dacă vor să îmi dea banii înapoi, bine, dacă nu, să îşi ia medicamente de ei", a mai completat Moţ.

Ioan Moţ are 45 de ani şi este primar de 16 ani în Zărand. „Pe mine m-a votat poporul. Eu din 1994 sunt primar. Oamenii te aleg dacă faci ceva în sat", a spus primarul. În afară de munca în administraţie, acesta creşte 1.300 de oi. Aşa explică edilul şi averea pe care a făcut-o. Acesta are un jeep şi un Logan, dar fiul său are un Mercedes ML şi o spălătorie. Potrivit unor vecini, fiul primarului este profesor de informatică, dar şi student în Arad.

„Free DDD"

Magistraţii nu luaseră aseară, până la închiderea ediţiei, nicio decizie privind arestarea sau cercetarea în libertate a lui Dan Diaconescu. În jur de 30 de susţinători ai boss-ului de la OTV au venit în faţa Judecătoriei Sectorului 1 pentru a-l susţine pe Diaconescu. „Free DDD" a fost sloganul celor prezenţi, după modelul consacrat anul trecut în momentul reţinerii lui Gigi Becali - „Free Gigi".

Fierbe Caracalul: „Să-i dea drumul!"

Pe strada Mihai Viteazul din Caracal, oraşul natal al prezentatorului TV Dan Diaconescu, e jale mare. Vecinii familiei au ieşit ieri după-amiază în faţa porţii supăraţi foc că Dănuţ, aşa cum îl alintau pe omul de afaceri atunci când era mic, a fost reţinut de DNA. „Să-i dea drumul domne' că sigur nu a făcut nimic. El e băiat bun, provine dintr-o familie bună, taică-său a lucrat în Aviaţie, maică-sa la bancă. Un băiat mai cuminte şi deştept decât el nu am avut pe stradă. Aici e vorba de invidia celorlalte posturi de televiziune, că noi, ăştia mai săraci, numai la OTV ne uităm", este de părere Vinuţa Glie (65 de ani).

La fel de revoltată este şi Constanţa Băltăreţu (66 de ani). Femeia spune că Dan Diaconescu nu-şi merită soarta fiindcă a făcut numai lucruri bune pentru municipiul Caracal. „Noi avem străzile luminate datorită lui. Şi Teatrul Naţional tot el l-a renovat. A dat bani la primărie şi l-au făcut ca să aibă tineretul unde să se ducă", susţine olteanca.

La apariţia reporterilor TV care vor să transmită din faţa casei natale a familiei Diaconescu, oltenii s-au aprins şi mai tare. „Facem listă cu semnături să-i dea drumul. Nu avem cum să stăm cu mâinile în sân. Trebuie să facem o petiţie", propune Maria Mestaticu (67 de ani). În tot acest timp, părinţii lui Dan Diaconescu urmăreau ştirile la televizor pentru a afla ce se întâmplă cu băiatul lor.

Contactaţi telefonic, aceştia au spus că nu vor să stea de vorbă cu presa pentru că au probleme de sănătate. „Soţul meu a suferit o operaţie de curând şi nu se simte foarte bine. Este o nenorocire ce i s-a întâmplat lui Dan. Eu nu-l cred în stare de aşa ceva", a declarat Maria Diaconescu, mama lui Dan.

Averea lui „domnu' Dan"

image

Dan Diaconescu a fost reţinut ieri-dimineaţă la ora 6.10

Niciuna dintre puţinele încercări de a cuantifica valoarea averii personale a lui Dan Diaconescu nu a avut succes. Explicaţia stă în păienjenişul ce structurează afacerile personale ale lui Diaconescu, fie că se referă la posturile de televiziune pe care le deţine, fie la zona imobiliară. Potrivit topului Forbes din 2009, averea lui Dan Diaconescu ar fi cotată la 11 milioane de euro şi se baza însă pe cifrele oficiale ale profitului din afacerile declarate.

Citând-o pe asistenta personală a ziaristului, tabloidul „Libertatea" a contabilizat averea lui Diaconescu la 33 de milioane de euro. În această sumă intra o casă la Sinaia în valoare de 300.000 de euro, una la Constanţa de 600.000 de euro şi o casă în Bucureşti, în Primăverii, estimată la 1.500.000 de euro.

Printre proprietăţile imobiliare ale lui Diaconescu s-ar mai număra şi un bloc în cartierul Băneasa, evaluat la 2.700.000 de euro, un iaht de 2.000.000 de euro, două maşini Rolce Royce estimate la 725.000 de euro, un Bentley valorând 200.000 de euro, dar şi un avion uşor de tip Cesna şi un elicopter. În garajul lui Diaconescu se mai găsesc, potrivit aceleiaşi surse, un Mercedes SLK, un Porsche Cayenne, un Infiniti Q45, dar şi un Lincoln Navigator.

Misterul OTV

Postul OTV, considerat chiar şi de către patronul său locomotiva financiară, figura în ultimul bilanţ contabil depus, cel din 2008, ca având o cifră de afaceri de 648.190 de lei, dar cu profit zero. În toate interviurile acordate, Diaconescu a afirmat că, deşi nu a pierdut niciodată bani din televiziune, profitul OTV nu se ridică la mai mult de un milion de euro pe an.

Sumele declarate sunt cu atât mai stranii cu cât, potrivit datelor înregistrate la CNA, profitul lui Diaconescu abia ar fi suficient pentru a plăti toate amenzile primite de către OTV: 27 în 2009 (în valoare de 324.500 de lei) şi 14 de la începutul lui 2010 (în valoare de 210.000 de lei).

Conexiunea Vîntu

Firma Ocram Televiziune, operatorul ce deţine licenţa OTV, nu are date de bilanţ nici măcar la nivelul lui 2008. Firma a apărut în prim-plan în momentul în care mass-media a relatat o posibilă vânzare a unei părţi din acţiunile societăţii către omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, prin offshore-ul Bluelink Comunicationi. Ipoteza este confirmată şi de faptul că, între timp, la Registrul Comerţului, acţiunile deţinute iniţial de Bluelink au fost absorbite de Petrom Service şi de câţiva oameni din apropierea lui Vîntu: Sorin Enache şi Constantin Druică. (Mihai Mincan)

„Un şarlatan"

Români din toate colţurile ţării care credeau în vrăjitorii veneau la cabinetul ascuns al lui Doru Pârv din Arad. Vecinii spun că exact la început, în urmă cu patru ani, Pârv avea foarte mulţi clienţi din Bihor, Bucureşti, Constanţa, Tulcea, însă mult prea puţini din Arad.

Onorarii mari

Agenda lui Pârv este mereu plină. Cel puţin asta afirmă asistenta acestuia, Simona Codeuş, care se şi ocupă de programările clarvăzătorului. Cu toate acestea, vecinii spun că pot număra clienţii pe degete.

Dacă vrei să te programezi la magicianul-vedetă la OTV, ajungi mai întâi să vorbeşti cu asistenta lui la telefon. Nu afli de la început unde trebuie să vii. Adresa clarvăzătorului este dezvăluită abia după ce răspunzi la întrebări de genul „Ce fel de probleme aveţi, de sănătate sau pierderi?", „Căutaţi pe cineva dispărut?". Pentru ultima variantă, trebuie să ai poza persoanei pe care o cauţi. Apoi eşti întrebat când vrei să fii programat şi atunci afli şi onorariul: 150-200 de lei. Abia acum, asistenta lui Pârv îţi comunică adresa.

Cabinetul lui Doru Pârv se află într-o casă bătrânească, pe colţul unei străzi ferite de ochii lumii, Plugarilor nr. 11, din Arad. Nu vezi vreo firmă luminoasă şi niciun alt indiciu că acolo s-ar afla un cabinet de „vrăjeli". „Tot felul de oameni îmi bat la poartă să mă întrebe de Pârv, ori mă roagă să-i las la mine la toaletă", povesteşte Mariana Şandor, vecina de la nr. 9.

S-au cam rărit clienţii

Aceasta mai spune că Doru Pârv şi-a închiriat casa de pe strada Plugarilor de la un pensionar din Arad. Pârv a fost văzut de mai multe ori cu maşini scumpe, iar ultima cu care s-a afişat a fost un Bentley. „În ultimul an s-au cam rărit clienţii, mă tem că aceştia şi-au dat seama că e un mare şarlatan. Chiar la început, soţul meu, fie iertat, s-a certat cu el pentru că veneau foarte mulţi oameni care aruncau mizerii la stradă şi vorbeau foarte tare", povesteşte Mariana Şandor. (Ana Maria Stoica)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite