Heroină plimbată şase luni sub nasul procurorilor arădeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un translator arădean, Nicolae Nakov, s-a plimbat timp de şase luni cu o maşină în care era ascunsă heroina mafiei bulgăreşti. În mai 2009, procurorii arădeni au depistat o maşină din Bulgaria, care transporta heroină, după care au cedat-o translatorului de caz fără a şti că în ea mai sunt 8 kilograme de droguri.

Translatorul Nicolae Nakov a fost timp de şase luni, fără să ştie, proprietarul a opt kilograme de heroină, al cărui preţ de piaţă este estimat de poliţişti la 700.000 de euro. Cele 15 cărămizi de heroină erau ascunse în cele două portiere din spate ale automobilului şi în bordul maşinii.

Nakov a folosit maşina în perioada mai - noiembrie 2009. „Eu am primit maşina pe baza unui proces-verbal de la procurorii DIICOT. I-am întrebat de mai multe ori dacă este totul în regulă cu maşina. Ei au spus că da şi am avut încredere în ei. Dacă ştiam ce e înăuntru, nici nu mă atingeam de maşină. Dacă mă găsea cineva, cine mă credea că nu-i heroina mea?", a spus Nicolae Nakov.

„Resturile" unui control amănunţit

Nicolae Nakov, care este singurul translator de limbă bulgară acreditat de Ministerul Justiţie din zona de Vest, a fost chemat de poliţişti şi procurori
să-i ajute să interogheze doi cărăuşi de droguri prinşi cu Volk­swagenul Passat la Vama Nădlac, în mai 2009. Poliţiştii de frontieră au găsit atunci patru kilograme de heroină (estimată la 350 de mii de euro) sub picioarele pasagerului din faţă. Procurorii DIICOT nu au dezmembrat maşina ca să găsească toate drogurile, iar poliţiştii au predat-o translatorului Nicolae Nakov în mai 2009, imediat după arestarea cărăuşilor. Nakov a ţinut autoturismul parcat în faţa casei, în comuna arădeană Şemlac şi s-a plimbat cu el liniştit şase luni, până în noiembrie 2009.

„Eu am luat maşina pentru că aşa mi-a zis unul dintre avocaţii celor doi. Trebuia să rămână la mine până când rudele şoferului urmau să vină să o ia înapoi", a declarat Nicolae Nakov. Procurorul timişorean care a găsit cea de-a doua tranşă de droguri, încercând să scuze cumva incompetenţa anchetatorilor din Arad care au lăsat în maşină cele opt kilograme de heroină, a notat în rechizitoriu: „Prin modelul cum s-au aranjat drogurile în autoturism, intenţia inculpaţilor a fost ca să lase undeva mai la suprafaţă o cantitate de droguri, iar cea mai mare parte să fie ascunsă în locuri foarte greu accesibile care e posibil să nu fie găsite de cei care caută în autoturism", se arată în rechizitoriu.

„Nu aveam temei legal să confiscăm maşina"

Procurorul-şef al Biroului Teritorial Timişoara al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism spune că în acest caz nu s-au dat sancţiuni. „Procurorul care a instrumentat cazul nu are nicio vină, deoarece el a dispus controlul maşinii. Au fost poliţişti de frontieră şi un inginer, care au căutat ascunzişuri în maşină şi nu au găsit nimic. Nu am dat-o înapoi ştiind că acolo e heroină. După ce am primit informaţia că mai sunt droguri în maşină, am desfăcut-o toată. Acum, în munca noastră, e posibil să mai apară şi situaţii de genul acesta. Nu e normal, dar mai există şi excepţii", a declarat Mircea Andreş, procurorul-şef al DIICOT pe zona de Vest. Acesta mai spune că legea nu le permite procurorilor şi poliţiştilor să confişte maşina, dacă aceasta nu a fost modificată pentru ascunderea drogurilor.

„Primele droguri au fost găsite sub preş, celelalte au fost ascunse. Noi când am găsit primele patru kilograme nu aveam temei legal să confiscăm maşina", a mai spus procurorul-şef DIICOT.

Translatorul arădean Nicolae Nakov şi Emil Tihomirov împreună cu Myumyum Myumyum

image

Cum au ajuns drogurile în România

Şoferul maşinii, Emil Tihomirov, 27 de ani, şi pasagerul, Myumyum Myumyum, 26 de ani, sunt cărăuşii care au intrat din Bulgaria în România cu maşina ticsită cu droguri fără probleme pe la Vama Giurgiu. Apoi au tranzitat toată România, până la Vama Nădlac, Germania fiind destinaţia finală a drogurilor. Şoferul, Emil Tihomirov, susţine că a cumpărat maşina de la un necunoscut, care i-a ameninţat familia cu moartea dacă nu merge cu maşina în Germania. „Copilotul său", Myumyum Myumyum, la picioarele căruia au fost găsite primele patru kilograme de heroină, spune că a fost la locul nepotrivit, la momentul nepotrivit. „Eu mă duceam în Germania ca să lucrez ca spălător de geamuri.

Am şi contract de muncă, chemare, aveam şi unde să locuiesc. Urma să merg cu autocarul, dar era prea scump. Am mers cu şoferul, care mi-a promis că îmi ia mai puţini bani. Nu ştiam că sunt droguri în maşină. M-am ales cu 15 ani de închisoare aiurea", a spus Myumyum Myumyum în faţa judecătorilor timişoreni. Cei doi au fost judecaţi şi condamnaţi definitiv la 15 ani de închisoare pentru trafic internaţional de droguri, fiind acum încarceraţi la Peniten­ciarul Arad.

“După ce am primit informaţia că mai sunt droguri în maşină, am desfăcut-o toată. Acum, în munca noastră, e posibil să mai apară şi situaţii  de genul acesta. Nu e normal, dar mai există şi excepţii."
Mircea Andreş procuror-şef DIICOT Vest

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite