EXCLUSIV Maşina Prefecturii Timiş, cursă nebună pe contrasens spre şedinţa de partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prefectul de Timiş şi un deputat PDL au circulat pe contrasens, iar când au fost opriţi de poliţie au minţit că fac parte dintr-o coloană oficială. Imaginile surprinse de radar nu arată nicio coloană oficială, maşina circulând ilegal pentru ca deputatul Alin Popoviciu să ajungă la o şedinţă de partid la PD-L. 

Un scandal de amploare a izbucnit în Timiş, după ce s-a descoperit că doi poliţişti care au oprit o cursă nebunească a maşinii Prefecturii Timiş sunt ameninţaţi de şefi cu mutarea în alt oraş. Totul a început sâmbăta trecută, în 24 martie, când în Banat a venit ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare.

Ministrul a vizitat şantierul autostrăzilor Timişoara-Lugoj şi Lugoj-Deva. Demnitarul a fost însoţit, printre alţii, de prefectul de Timiş, Mircea Băcală, şi deputatul Alin Popoviciu, nasul prefectului. Cei doi l-au urmat pe ministru cu maşina Prefecturii Timiş, înmatriculată TM-01-PRE. Cu ocazia vizitei de pe tronsonul Lugoj-Deva, ministrul a fost extrem de nemulţumit de stadiul lucrărilor.

Mircea Băcală, prefectul de Timiş

Din acest motiv, pentru aceeaşi după-amiază, ministrul i-a convocat pe constructori la o şedinţă, la sediul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara (DRDP). În agenda ministrului era, însă, programată deja o şedinţă de partid la sediul PDL Timiş. Pentru a reuşi să ajungă şi la întâlnirea de partid, şi la şedinţa cu constructorul autostrăzii, ministul Alexandru Nazare a plecat în viteză de la Lugoj spre Timişoara. Maşina ministrului nu făcea parte dintr-o coloană oficială şi nici nu avea antemergător.

Logofăt Popoviciu

În urma ministrului au plecat şi maşinile cu ceilalţi participanţi la vizita de pe autostradă. Dacă graba reprezentanţilor DRDP şi a constructorilor ar putea fi justificată, prin faptul că era nevoie de pregătirea şedinţei cu ministrul, singurul motiv pentru care maşina în care se afla prefectul de Timiş şi naşul său, Alin Popoviciu, rula cu viteză şi mergea pe contrasens era dorinţa deputatului Alin Popoviciu de a ajunge la întrunirea de partid.

De altfel, Popoviciu confirmă că, înainte de întâlnirea cu constructorii, ministrul a participat la o scurtă şedinţă de partid. „Ministrul a stabilit o întâlnire cu constructorul porţiunii de pe autostrada la care am fost. A oprit puţin şi la partid. A stat 10 minute sau un sfert de oră, până constructorii au pregătit planşele şi a plecat", a declarat Popoviciu pentru „Adevărul".

Întrebat dacă a participat şi el la întrunirea de partid, Popoviciu a lăsat să se înţeleagă că nici nu se punea problema să lipsească. „Bineînţeles că am participat. Cum să nu particip?!", a spus Popoviciu. Între vizita la autostradă şi şedinţa de partid a avut loc, însă, un eveniment nefericit.

Raliu pe contrasens

La jumătatea distanţei dintre Lugoj şi Timişoara, în zona localităţii Iosifalău, maşina Prefecturii Timiş, în care se aflau prefectul Mircea Băcală şi deputatul Alin Popoviciu, a fost oprită după o urmărire ca în filme.

image

Deputatul PDL Alin Popoviciu, naşul prefectului Băcală

image

Din imaginile surprinse de radar se vede foarte clar că maşina Prefecturii Timiş nu făcea parte din nicio coloană oficială, a călcat linia continuă şi a intrat pe contrasens, fiind la un pas să se ciocnească frontal de o altă maşină care circula regulamentar. Mai mult decât atât, şoferul care conducea maşina Prefecturii făcea semne cu farurile pentru ca maşinile care vin de pe contrasens să se dea la o parte. În zonă era şi un echipaj al Poliţiei Rutiere.

Oamenii legii l-au somat pe şofer să se oprească, acesta a refuzat, iar poliţiştii au plecat în urmărirea maşinii. Când au oprit şi au văzut că e vorba de maşina Prefecturii Timiş, iar pasageri sunt prefectul Băcală şi deputatul Popoviciu, poliţiştii numai că nu şi-au cerut scuze că au oprit autoturismul. Pentru
a-şi scuza „îndrăzneala", poliţiştii i-au spus prefectului că şi-au dat seama de prima dată că e vorba de maşina Prefecturii Timiş, dar au vrut să se convingă că nu e vorba de o confuzie.

Deputatul chiar i-a luat peste picior pe poliţişti.

„Ne-au oprit şi ne-au spus că au văzut că e maşina Prefecturii, dar au vrut să se convingă că este domnul prefect. Eu chiar am întrebat dacă de obicei se fură maşina prefectului şi eu nu ştiu", a spus Alin Popoviciu. După ce le-au spus poliţiştilor că fac parte din coloana oficială a ministrului, Popoviciu şi Băcală au fost lăsaţi să plece. Cei doi „logofeţi" nu s-au mulţumit cu atât şi
i-au raportat incidentul şefului Poliţiei.

Şeful Poliţiei Timiş a trecut pe roşu

Scandalul legat de maşina Prefecturii Timiş aminteşte de un alt episod nefericit, în care un alt reprezentant al autorităţii statului a fost surprins încălcând legea. Şeful Poliţiei Timiş, Gheorghe Popescu, care a fost pus pe funcţie în timpul guvernării PDL, a fost filmat de reporterii „Adevărul" Timişoara, trecând pe culoarea roşie a semaforului de pe Bulevardul Liviu Rebreanu. Gheorghe Popescu a recunoscut atunci că el a fost la volan, dar nu îi pare rău de infracţiunea comisă.

 „Da, eu am fost la volan. Mă grăbeam acasă pentru că am probleme ca orice om", a declarat atunci şeful poliţiştilor din Timiş. Gafa şefului Poliţiei Timiş a venit chiar după lansarea la nivel naţional a unei campanii de depistare a poliţiştilor imorali şi corupţi care încalcă legea. Gheorghe Popescu este şi acum şeful Poliţiei Timiş, el fiind cel sunat de prefectul Mircea Băcală, care i-a raportat „îndrăzneala" agentului de la Rutieră.

Persecutaţi pentru „curaj"

Liderul de sindicat al poliţiştilor timişeni, Doinel Malcoci, susţine că poliţiştii care au oprit maşina Prefecturii Timiş au fost supuşi unor presiuni din partea superiorilor, fiind ameninţaţi chiar cu demiterea. „Poliţiştii fac parte din Biroul Poliţiei Rutiere Timişoara. Lucrând în zona Lugojului şi locuind în Lugoj, nu erau nevoiţi să facă naveta la Timişoara. Ca o coincidenţă, după acest incident au fost chemaţi să facă naveta la Timişoara", a declarat Doinel Malcoci.

Imagine surprinsă de radar: maşina Prefecturii Timiş nu făcea parte din nicio coloană oficială

După ce cazul a devenit public, deputatul Alin Popoviciu a susţinut că nu consideră că au încălcat legea, susţinând că făceau parte din coloala oficială a ministrului. După ce imaginile au fost făcute publice, poliţiştii au luat decizia să-i suspende permisul pentru 30 de zile şoferului de la Prefectura Timiş, care a condus maşina.

„O să ne supunem deciziei poliţiştilor. Noi, ca reprezentanţi ai Guvernului în teritoriu, trebuie să fim primii care respectă legea", a spus prefectul, pus în faţa imaginilor. De altfel, după mediatizarea cazului, poliţiştii care şi-au făcut datoria au scăpat, cel puţin până acum, de sancţiuni.

„Nici unul dintre poliţiştii din echipaj nu a fost cercetat prealabil, motiv pentru care nici nu au fost sancţionaţi sau mutaţi de la locurile de muncă, aceştia desfăşurându-şi în continuare activitatea în cadrul aceleiaşi structuri", se arată în comunicatul IPJ Timiş.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite