Dinel şi pledoaria sa mincinoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În momentul arestării, omul de afaceri Dinel Nuţu, fost Staicu, a minţit când a spus că se pregătea să vină în ţară. În realitate, el cumpăra un domeniu turistic la Mako, în Ungaria. Dinel Staicu a plătit un avans pentru cumpărarea locului în care se ascundea în ţara vecină: o pensiune cu o fermă înconjurată de pădure. Tranzacţia a picat pentru că a fost arestat.

Arestat marţi, 19 aprilie, de poliţiştii ungari, Dinel Staicu (55 de ani) a declarat după audierile de la Tribunalul din Budapesta că nu a dorit să fugă din România. El susţine că voia doar să-şi rezolve afacerile din Germania şi Italia. Omul de afaceri a spus că era cu bagajele în drum spre ţară în momentul în care a fost reţinut de poliţiştii maghiari, în parcarea supermarketului Lidl, din localitatea Mako, aflată la 20 de kilometri de graniţa cu România. În realitate, Dinel Nuţu, fost Staicu, nu avea niciun gând să se întoarcă în ţară.

VOCEA BANATULUI Ungurii, ziariştii, arestaţii şi mascaţii



Ascunzătoarea

Dinel Staicu a ajuns în Ungaria în dimineaţa zilei de duminică, 14 aprilie. În jurul prânzului, omul de afaceri dat în urmărire internaţională prin Interpol a ajuns cu un autoturism WV Passat, cu numere de Bucureşti, la un camping retras, la intrarea în orăşelul de graniţă Mako. Locul pare să fi fost ales pentru zona retrasă: la şosea se află o pensiune cochetă frecventată de cei care tranzitează oraşul. În spatele acesteia, pe un drum secundar, înconjurat de pădure, pe malul Mureşului, se află proprietatea unde a poposit Stai-cu, alături de alte două persoane. Unul dintre ei vorbea limba maghiară şi era translatorul omului de afaceri. S-au înţeles pentru două nopţi de cazare, pentru două persoane.

„Păreau oameni de calitate"

image

Dinel Staicu are o nouă înfăţişare Fotocaptură: realitatea tv



„Nu ştiam cine vine la noi. Ştiam doar că sunt din România, că au venit cu un translator şi cu o maşină cu număr de înmatriculare românesc. Nici măcar nu s-a prezentat omul de afaceri. El a fost foarte de treabă, nu e nimic de reproşat. Au plătit totul înainte, au fost foarte corecţi. Păreau oameni de calitate", a declarat Kiss Ferenc, proprietarul pensiunii, care susţine că a aflat numele oaspetelui său abia joi, din cel mai mare ziar din regiune, „Delmagyar", care a relatat într-o ştire despre arestarea olteanului. Kiss Ferenc a ţinut să fie o gazdă bună pentru români. Dinel a fost servit regeşte, a băut, a mâncat şi s-a simţit ca în paradis pe proprietatea lui Kiss Ferenc, care se întinde pe 10 hectare.

image



I-a plăcut, a vrut, dar a fost arestat

Omul de afaceri din Craiova nu a ales la întâmplare să se cazeze pe domeniul turistic situat la ieşirea din oraşul Mako. Voia să cumpere şi să înceapă o viaţă nouă. Amplasamentul strategic al ranch-ului şi faptul că era de vânzare au fost pentru el o oportunitate. La şosea există un panou pe care stă scris un anunţ în limbă engleză: „De vânzare. Construcţie nouă, opt camere de oaspeţi (340 de metri pătraţi), loc de camping (10 hectare) în zonă împădurită".

Proprietarul a avut anunţul publicat şi pe o pagină de internet. Despre suma de la care ar fi început negocierile dintre cei doi, Kiss Ferenc nu a mai dorit să vorbească. Cert este că anunţul „de vânzare" nu mai este valabil, cel puţin deocamdată. Olteanul a bătut palma cu proprietarul ranch-ului, căruia i-ar fi dat şi un avans. „Le-a plăcut foarte mult locul", a precizat Kiss. Planurile au fost date peste cap de poliţiştii maghiari de la Biroul Naţional de Investigaţii şi Urmăriri, trimişi de la Budapesta. Aceştia l-au luat în vizor pe Dinel Staicu de la bun început.


FOTO: Dinel Staicu pe holul Tribunalului Budapesta


Marţi, la orele prânzului, olteanul a fost încătuşat în parcarea supermarketului Lidl, într-o acţiune coordonată din capitala maghiară şi pusă în aplicare de poliţiştii din Mako. „În după-amiaza de 19 aprilie, după o acţiune coordonată de lucrărătorii de la Biroul Naţional de Investigaţii şi Urmăriri, am reţinut o persoană de 55 de ani, dată în urmărire internaţională de autorităţile române. Aceasta a încercat să se ascundă de autorităţi în oraşul Mako, dar în urma colaborării şi cu poliţia română am descoperit locul unde a stat", a transmis Bartha Laszlo, purtătorul de cuvânt al Poliţiei din Budapesta.

image
image

Domeniul turistic pentru care Dinel Staicu a plătit avans se întinde pe o suprafaţă de 10 hectare şi este înconjurat de pădure  Foto: Remus Runcan

image

Dinel Staicu a fost ţinut doar o zi la poliţia din Mako, iar apoi a fost dus în capitala Ungariei, unde s-a emis un mandat de arestare pentru 11 zile. „Nu puteau să-l mai lase o săptămână? Acum aveam pensiunea vândută", a oftat Kiss Ferenc, care s-a trezit cu două maşini de poliţie la poartă. Autorităţile au venit să recupereze documentele lui Dinel Nuţu, care au fost lăsate la pensiune.

Interlopii Craioveni ameninţă

Pentru că a rămas cu avansul plătit de Dinel Staicu, Kiss Ferenc se fereşte să vorbească despre ce a urmat după arestarea românului. „Vă rog să mă înţelegeţi, nu vă pot povesti acum. Voi plecaţi acasă, dar eu rămân aici. Mi-e teamă de ce ar putea să urmeze. S-au întâmplat foarte multe", a declarat Kiss Ferenc.



Acesta a lăsat să se înţeleagă că a rămas cu o parte din banii pe proprietate de la Dinel Staicu, însă, pentru că românul a ajuns pe mâna poliţiei, nu ştie ce se va întâmpla în viitor. Cert este că, susţine Kiss, imediat după ce Staicu a fost reţinut, maghiarul a primit telefoane de ameninţare. „Ştiu ce fel de oameni sunt prietenii lui Staicu. Deja m-au ameninţat cu moartea. Au venit de la persoane din oraşul Craiova", a mai spus Kiss.

14 milioane de euro este valoarea averii lui Dinel Staicu, el ocupând locul 355 în Topul „Forbes 500 miliardari".



Minciunile lui Nuţu, fost Staicu

- „Am luat credite de la BIR ca să salvez banca de la faliment". O sentinţă a demonstrat că el a contribuit la falimentarea băncii prin nerambursarea sumei de 5 milioane de euro.
- „Mi-am schimbat numele ca să nu fie apostrofaţi fiica şi nepotul". În realitate şi-a schimbat numele pentru a i se pierde urma, fugind din ţară.
- „Mă pregăteam să vin în România, aveam bagajele făcute"- De fapt, el se ascundea în Ungaria, unde voia să cumpere un domeniu turistic în oraşul Mako, acolo unde a fost arestat.



De la miliţian la infractor

- Dinel Staicu s-a născut la 9 august 1956 în comuna Leu, judeţul Dolj.
- 1977- 1989 - miliţian.
- 1992 - patron de tarabă, vindea cârnaţi în târgul săptămânal din Craiova.
- 1994 - a cumpărat prima benzinărie şi a început şi afaceri cu legume.
- 1996 - a obţinut credite de la Banca Internaţională a Religiilor şi a participat la falimentarea acesteia prin nerambursarea unei sume echivalente azi cu  5 milioane de euro.
- 1997 - a cumpărat clubul Universitatea Craiova.
- 2001 - a început construcţia Muzeului RSR, azi complex turistic cu hotel, baruri şi piscină.
- 2005 - a cedat clubul de fotbal lui Adrian Mititelu, după ce echipa a retrogradat.
- 2006 - a devenit preşedintele SIF Oltenia.
- 2010 - Tribunalul Bucureşti l-a condamnat la 12 ani de închisoare în dosarul BIR.
- 2011-1 aprilie - a devenit Dinel Nuţu.
- 20011, 4 aprilie - în urma recursului, pedeapsa i-a fost redusă la 7 ani de închisoare, sentinţă definitivă.

image
image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite