Criminalii de la Medicină: dăscăliţă şi ziarist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii iubiţi, foşti studenţi, care au ucis şi tranşat un ţigan în Timişoara, la 1 august 2009, s-au adaptat la viaţa din penitenciar. Sergiu Florea scrie la revista din penitenciarul din Timişoara, iar Carmen Bejan, încarcerată la Arad, ar vrea să le predea tinerilor puşcăriaşi.

Doi tineri simpli, studenţi la Universitatea de Medicină din Timişoara, încercau acum un an să facă rost de bani pentru a-şi rezolva mai multe probleme.

Mai citiţi şi:

Timişoara: un an de la crima de la medicină. Ce fac criminalii şi ce spun rudele victimei

Ea, Carmen Bejan (21 de ani), era disperată pentru că nu avea suficienţi bani pentru şpăgile de la facultate. El, Sergiu Florea (21 de ani), plănuia să-şi cumpere o maşină. O partidă de sex cu un ţigan, cu care au fost de acord amândoi, părea soluţia ideală. Planurile celor doi s-au încheiat însă cu mult sânge.

Astăzi se împlineşte un an de la cea mai oribilă crimă care a avut loc în mediul universitar din România. Carmen şi Sergiu l-au bătut pe ţiganul Trifu Schroth, i-au înfipt un cuţit în piept, l-au tăiat bucăţi în încercarea de a scăpa de cadavru. Şi-au compromis viitorul care ar fi trebuit să fie în halate albe, iar acum poartă uniforma vărgată a deţinuţilor.

După gratiile din penitenciare, foştii medicinişti s-au resemnat cu viaţa în detenţie şi îşi construiesc un nou viitor. Scopul lor este să scape cât mai repede de cei 16 ani de închisoare pe care i-au primit condamnare, în prima instanţă, la Tribunalul Timiş. Amândoi aşteaptă procesul recursului de la Curtea de Apel din Timişoara, programat la 4 august, când se împlineşte un an de la înmormântarea fastuoasă a ţiganului.

Carmen merge la slujbe

Tânăra, cu educaţie religioasă, merge la slujbe. „Fiind în stare de arest preventiv, ea beneficiază doar de anumite tipuri de activităţi. Când va primi sentinţa definitivă, se va face un plan individualizat de intervenţie pentru ea, conform procedurilor", a declarat psihologul Sorina Ţogoie, de la penitenciarul din Arad. Carmen se mulţumeşte să aibă trei zile pe săptămână în care desfăşoară activităţi care îi stimulează creativitatea. Ea merge de două ori la cercul de obiecte artizanale şi la cel de sport.

Sergiu, critic literar

Ambii dascăli sunt mulţumiţi de ea, iar profesorul de sport spune că ar avea şanse la o carieră sportivă în cadrul concursurilor naţionale destinate deţinuţilor. De asemenea, este unul dintre clienţii fideli ai bibliotecii. Tânăra, fostă studentă la Medicină, este şi una dintre persoanele cele mai căutate din Penitenciarul Arad. Ea primeşte în medie 10 scrisori pe săptămână. Carmen Bejan a mai cerut şi să fie acceptat ca dascăl pe probleme de reintegrare socială a tinerilor care au fost condamnaţi la închisoare. Ea va putea să se implice în astfel de activităţi abia după ce va primi o condamnare definitivă şi va ieşi din arestul preventiv.

O viaţă relativ uşoară are şi Sergiu Florea. El a depus cereri la conducerea penitenciarului din Timişoara ca să fie cooptat în trupa de teatru, lucru ce va fi posibil abia după ce va primi condamnarea definitivă.

Între timp, fostul student toceşte multe creioane şi cere hârtie. „A reuşit să devină redactor la revista penitenciarului nostru, unde desfăşoară o activitate foarte bună. E apreciat pentru critica literară", a spus Magdalena Radu, purtătoarea de cuvânt a Penitenciarului Timişoara. Pentru că nu face sport, Sergiu s-a îngrăşat zece kilograme în timpul detenţiei.

Rudele ţiganului vor o pedeapsă mai mare

Familia Schroth s-a reîntors, sâmbătă dimineaţă, la Timişoara pentru pomana de un an a fostului judecător de stabor ţigănesc. Până acum, rudele lui Trifu Schroth au fost consiliate de un psiholog care le-a recomandat să nu caute răzbunarea. Văduva Lucreţia Schroth este însă nemulţumită de decizia judecătorilor de la Tribunalul Timiş. „Nu s-a făcut dreptate. Nu a fost crimă banală cum spun avocaţii. Nu cer închisoare pe viaţă, nu vreau bani de la ei, ci îmi doresc să primească închisoarea maximă. Dacă pe Pământ nu se va face dreptate, toată lumea trebuie să ştie că Dumnezeu nu are culoare. O condamnare de 16 ani nu înseamnă închisoare, ci libertate", a spus Ionică Constantin, cumnatul lui Trifu Schroth.

Văduva Lucreaţia Schroth vrea să monteze o cruce în camera căminului 1-2 din Timişoara, unde a fost tranşat soţul ei. „Noi am urmărit la televizor tot cazul. E sadic ce au făcut ei. Eu acum îmi aduc aminte de clipele trăite de soţul meu, de ultimele lui vorbe. E prea dureros să văd camera în care a murit. Acolo şi-a dat sufletul. Studenţii nu sunt nişte îngeraşi, ci nişte monştri", a spus femeia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite