Traficant de heroină, fals nepot al patriarhului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr din Timiş, arestat după ce a fost prins cu droguri, şi-a construit imaginea de om religios şi rudă a Patriarhului Daniel. Emilian Birgian se referea la Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române folosind apelativul „uică-miu (unchiu-meu)”, deşi între cei doi nu există o relaţie de rudenie.

Reţinerea unui traficant de droguri a aruncat în aer, ieri, pentru câteva ore, mass-media şi comunitatea religioasă din România. Încă de dimineaţă, majoritatea agenţiilor de presă şi principalele ziare prezentau o ştire potrivit căreia „nepotul Patriarhului Daniel" ar fi fost reţinut, pentru distribuire de droguri, în urma organizării unui flagrant.

Emilian Birgian era prezentat, ­într-un film realizat la mometul reţinerii de către procurorii DIICOT, preluând o plasă cu cinci pachete de heroină a căror valoare a fost estimată la 150.000 de euro.

Imediat, în mass-media a început să circule o ştire, potrivit căreia acesta "ar fi nepotul fratelui tatălui patriarhului". Dezminţirea a sosit la câteva ore, printr-un comunicat oficial al Patriarhiei.

De unde a apărut confuzia

Cum s-a ajuns însă la situaţia ca numele unui traficant de droguri, cunoscut cu antecedente în zona Banatului, să fie asociat cu imaginea Patriarhului Daniel? Lugojenii şi cunoscuţii îl ştiau pe traficantul de droguri, Emilian Birgian, ca fiind „nepot" al Întâistătătorului BOR pentru că acesta amintea de înalta faţă bisericească folosind apelativul „uică-miu".

„Nu există nicio relaţie de rudenie între patriarh şi Emi. Părinţii lui sunt din acelaşi sat cu patriarhul şi sunt persoane foarte credincioase. De aici poate confuzia aceasta", a explicat soţia lui Emilian, Oana Birgian, o posibilă cauză a confuziei.

Soţia celui reţinut a mai precizat că această teorie ar fi putut fi întărită şi de faptul că la nunta lor au avut un sobor de şase preoţi condus de episcopul vicar Paisie Lugojanu, una dintre cele mai înalte feţe bisericeşti din Mitropolia Banatului. Şi tatăl tânărului, Gheorghe Birgian, confirmă sursa legăturii cu patriahul.

„Eu sunt din satul Dobreşti şi am copilărit cu ÎPS Daniel, dar nu am fost prieteni. Ne ştim doar. Faptul că am copilărit în acelaşi sat poate că a creat această confuzie în ceea ce-l priveşte pe fiul meu", a spus Gheorghe Birgian.

Mâna dreaptă a liderului reţelei

În ceea ce priveşte sursele de venit ale cuplului Birgian, soţia celui reţinut declară că soţul său are o firmă de imobiliare la Timişoara. „El era plecat toată săptămâna la Timişoara unde are o afacere legală împreună cu un neamţ, în imobiliare. Nu a venit niciodată acasă cu mulţi bani. Noi nu avem maşini luxoase", a spus tânăra, precizând că soţul ei a negat că ar fi comis vreo faptă ilegală poate şi pentru a o proteja având în vedere că este însărcinată în luna a doua.

Alături de Emilian Birgian, procurorii DIICOT au mai reţinut alţi cinci indivizi, prinşi în acelaşi flagrant. Potrivit anchetatorilor, Birgian era mâna dreaptă a liderului reţelei, Micu Gheorghe Vasile, zis „Mielu", care primea heroina de la doi cărăuşi.

Drogurile erau ascunse în torpedoul unei maşini care făcea aproape lună de lună naveta până în Turcia, de unde aducea stupefiantele. Heroina era preluată de „Mielu", care se folosea de pretinsul nepot al Patriarhului Daniel şi de alte două persoane, ca să distribuie drogurile în mai multe oraşe din România sau să exporte marfa în Germania.

„O încercare de dezinformare"

Dezminţirea relaţiei dintre traficantul de droguri şi Patriarhul Daniel  a fost dată ieri, sub forma unui comunicat de presă oficial. "Numitul Birgian Emilian Ioan nu este nepotul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, iar informaţia calomnioasă este o încercare de dezinformare a opiniei publice", anunţa comunicatul trimis de Patriarhia Română.

În acelaşi act se preciza că Patriarhia Română consideră că este vorba de o încercare de dezinformare cu scopul de a prejudicia imaginea Bisericii Ortodoxe Române şi a Patriarhului României.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite