Otrava din Dunăre curge spre România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comunele româneşti din Clisura Dunării au intrat în alertă, iar primarii sunt pregătiţi să taie alimentarea cu apă, dacă otrava din Ungaria ajunge la ei.

„Vom anunţa populaţia să nu utilizeze apa din Dunăre şi să renunţe la pescuit", spune Omer Radovancovici, primarul din Pojejena. Unda cu toxicitate maximă intră astăzi pe teritoriul Serbiei, iar luni şi marţi va ajunge în România.

Angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) fac măsurători din patru în patru ore. „Deocamdată, toxicitatea se încadrează în limite normale, ph-ul fiind de 7,5", a declarat directorul SGA, Dorin Gavril. Substanţa periculoasă conţine oxid de fier, oxizi de aluminiu, sodă caustică şi cadmiu şi poate provoca arsuri foarte grave.

Autorităţile maghiare sunt în alertă, pentru că o nouă revărsare de mâl roşu poate avea loc în vestul Ungariei.

Evacuări de urgenţă în Ungaria

În pereţii bazinului uzinei de alumină din Ajka, plin de noroi toxic, au apărut noi fisuri. La prima deversare a curs doar şase la sută din conţinutul bazinului, dar  şapte oameni au murit, alţi 150 au suferit arsuri de gradul I şi II, iar sute de case au fost distruse. Peste 800 de persoane din zona localităţii Kolontar, cea mai afectată de dezastru, au fost evacuate.

Teritoriul comunelor Kolontar şi Devecser poate fi acoperit de alte sute de mii de metri cubi de substanţă toxică. Premierul Victor Orban a vizitat zona şi a cerut populaţiei să asculte indicaţiile militarilor: „Sunt riscuri ca întregul baraj să cedeze. Luăm toate măsurile să prevenim alte scurgeri, dar barajul a fost serios afectat".

„Am primit o notificare şi le-am transmis locuitorilor din Devecser să fie şi ei pregătiţi pentru evacuare. Trebuie să îşi pună lucrurile de valoare într-o singură geantă. Nu putem risca să fim prinşi de apa toxică", a anunţat primarul Tamas Toldi. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite