„Infracţiunea“, parola şpăgarilor de la „Hyperion“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Definiţia infracţiunii era semnul secret al şpăgarilor. Studenţii Universităţii „Hyperion“ – filiala Caraş-Severin au plătit câte 1.500 de euro ca să intre în sala de examinare siguri de o notă mare.

Procurorii anticorupţie care anchetează scandalul şpăgii la licenţă de la Universitatea „Hyperion" au stabilit care era mecanismul pus în funcţiune de studenţii şi de profesorii corupţi.

Studenţii la Drept dispuşi să plătească pentru a lua uşor licenţa primeau o „parolă" care trebuia să se găsească apoi în teza de licenţă. Zeci de studenţi din Caransebeş (Caraş-Severin) şi-au însemnat în acest fel lucrările, pentru a fi siguri că sunt recunoscute de profesorii care încasaseră de la ei sume importante, de până la 1.500 de euro de student.

Culmea ironiei: parola era reprezentată chiar de definiţia juridică a „infracţiunii", care trebuia să se găsească pe ultima pagină a lucrării. Potrivit procurorilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie din Timişoara, profesorul verifica dacă fraza-consemn există la verificarea fiecărui student.

Căutătorul de parolă, fost dascăl de poliţişti

„Dacă dădea cu ochii de definiţia infracţiunii, studentul avea parte de o examinare strict formală, după care lua nota maximă", se arată în rechizitoriu. Printre acuzaţi se numără un fost şef de catedră la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza" din Bucureşti, care i-a învăţat legea pe mii de ofiţeri care lucrează acum în Poliţia Română, timp de aproape 20 de ani.

Profesorul Gheorghe Stancu, 56 de ani, coordonatorul admiterii la masteratul pentru Dreptul Afacerilor la Universitatea „Hyperion", este acum acuzat că a căutat semnele lăsate de studenţii şpăgari, primind la schimb aproape 50.000 de euro.

Stancu a fost arestat alături de Nicoleta Gumă, de 58 de ani, director al Muzeului din Caransebeş şi un lider al studenţilor şpăgari, Eugen Tacotă, de 35 de ani, consilier local în Oţelu Roşu. Gumă şi Tacotă ar fi cei care i-au dus şpaga la Bucureşti profesorului Stancu.

De cealaltă parte, fostul profesor de la Academia de Poliţie neagă toate acuzaţiile. „Eu m-am întâlnit cu o parte dintre studenţi să le dau unele sfaturi. Am primit-o pe doamna Gumă alături de studenţi în sală la examinare. Aceasta a fost singura mea greşeală. La mine acasă nu au fost găsiţi bani sau alte probe", a declarat profesorul de drept civil.

În schimb, studentul consilier local Tacotă recunoaşte că a făcut chetă pentru licenţă. „Toţi studenţii care au dat bani ştiau semnele secrete. Ştiau ce au de făcut. Am fost la bancă ca să schimb banii adunaţi de la colegi. Am fost împreună cu o colegă de facultate, care este grefieră la Judecătoria Caransebeş. Banii au ajuns la doamna Gumă, directorul Muzeului de Etnografie", a declarat Eugen Tacotă.

Directoarea cere eliberarea

Nici Nicoleta Gumă, care conducea filiala din Caransebeş a Universităţii „Hyperion" din 2006, nu recunoaşte că ar fi implicată. Ea susţine că a făcut o depresie psihică şi plânge de fiecare dată când este adusă în faţa procurorilor, solicitând eliberarea din arest.

„Nu ştiu de semne, nu ştiu de nimic. Sunt legumă. Nu mai pot să stau după gratii. Sunt distrusă psihic. O să cedez psihic. Eu sunt bolnavă de diabet. Mama mea, care are 80 de ani, este bolnavă de cancer. Soţul meu a decedat cu câteva luni înainte să fiu arestată. Nu mai pot sta după gratii", a declarat Nicoleta Gumă în faţa judecătorilor.

Averea profesorului Gheorghe Stancu

Potrivit unei declaraţii de interese depuse în anul 2008, Gheorghe Stancu deţine jumătate dintr-un apartament din Bucureşti şi jumătate dintr-un apartament situat în Snagov, plus o casă în Snagov şi diferite procente din patru terenuri, tot în comuna Snagov.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite