Ţigările ar putea fi mai scumpe cu 20%. Sunteţi de acord?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renunţă astăzi la fumat/foto: Arhiva
Renunţă astăzi la fumat/foto: Arhiva

Senatorii dezbat o propunere legislativă vor să modifice Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, potrivit căreia pachetele de ţigări se vor scumpi cu 20%.

Propunerea legislativă a fost făcută de deputatul PSD, Iulian Iancu, şi arată că fiecare fumător ar trebui să plătească o penalitate pentru periclitarea stării de sănătate, ori de câte ori cumpară ţigări.

Citeşte şi:
VIDEO Filmul care te poate convinge să renunţi la fumat

Tu ştii câţi ani au plămânii tăi? Testează-ţi gratuit capacitatea pulmonară!

Prin proiectul de lege se introduce o nouă taxă pe fumat, după cea pe viciu. De asemenea, proiectul mai propune înfiinţarea Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, adică instituţia care va gestiona banii veniţi din aceasta taxă.

Modificarea legii este următoarea: "menţiunile privind conţinutul de gudron, de nicotina şi monoxid de carbon din gazele măsurate, vor fi afişate pe cea mai vizibilă parte a pachetului. Alături de acestea, va fi trecuta şi penalitatea de 20% destinată Fondului National Unic de Asigurări de Sociale de Sănătate. Intreaga inscripţionare trebuie să ocupe cel puţin 25% din suprafaţa pachetului".

“Menţiunea 20% pentru FNUAS se tipăreşte cu litere albe pe un suport-tip plasture de culoare roşie, cu diametrul de 1,5 cm, aplicat pe coltul din dreapta sus”, prevede proiectul legislativ.

Proiectul mai arată că Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sociale de Sănătate va mai avea, pe lânga rolul de a colecta taxa pe fumat, şi acela de a gestiona contribuţia pentru asigurări sociale de sănatate, subvenţii de la bugetul de stat, donaţii, sponsorizări, dobânzi, exploatarea patrimoniului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite