Ţiganii evacuaţi refuză să plece din Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţiganii români evacuaţi în urmă cu patru zile din oraşul francez  Saint-Etienne, din sud-estul ţării, îşi caută alt loc  unde să-şi ridice tabăra, tot în Franţa.

Cei peste o sută de nomazi sunt deja la a unsprezecea evacuare de la începutul anului, scrie cotidianul „Le Monde". Ţiganii au fost izgoniţi de autorităţile franceze, fără folos, de opt ori, doar în luna mai. Dintre cei aproximativ 100 de rromi evacuaţi, doar zece au acceptat oferta prefecturii franceze de a se întoarce în România. Cei mai mulţi dintre ei nici nu vor să audă de întoarcerea în ţară.

Citeşte şi:
Discursurile agresive la adresa ţiganilor, criticate la nivel european

Acţiune europeană împotriva delincvenţei romilor. "România este principala vizată"

Amnesty către Italia: "Opriţi evacuările forţate ale ţiganilor!"

Amnesty: "Ţiganii sunt trataţi în România ca nişte gunoaie"

„Condiţiile lor de viaţă sunt mult mai proaste decât aici, unde se confruntă cu sărăcia şi rasismul", afirmă un activist francez pentru drepturile rromilor. Ei au forţat intrarea într-o clinică dezafectată, dar autorităţile i-au dat afară de acolo. Rromii şi-au instalat însă corturile, la câteva sute de metri de prima lor tabără, pe un teren de sport.

Jurnaliştii francezi au relatat că sâmbătă seara, rromii evacuaţi şi de pe terenul de sport rătăceau pe străzile din centrul oraşului Saint-Etienne, 30 dintre ei au dormit chiar în faţa primăriei. Autorităţile franceze sunt hotărâte să nu-i lase pe nomazi să-şi instaleze corturile nicăieri. Organizaţiile umanitare spun că evacuările succesive sunt motivul pentru care ţiganii nu se pot integra.

Integrarea, nicio şansă

„Cu fiecare evacuare, se subminează munca de integrare a asociaţiilor, de exemplu şcolarizarea copiilor", au declarat reprezentanţii acestor organizaţii. „Trebuie să găsească o soluţie de cazare, o clădire, un teren amenajat", susţine Georges Günther, a cărui asociaţie pretinde că oraşul Saint-Etienne are mijloacele necesare să-i primească pe cei 400 de rromi.

Cert este că ţiganii români stabiliţi în Franţa nici nu vor să audă de întoarcerea acasă. Este şi cazul lui Ichim, în vârstă de 56 de ani.  „Nu mai am nicio legătură cu România, ne-am instalat în Franţa de zece ani, copiii noştri s-au născut aici", a declarat el presei franceze. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite