Ticu Dumitrescu, portstindardul luptei împotriva comunismului - reacţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicieni, scriitori, actori, sau pur şi simplu prieteni, toţi şi-au exprimat ieri regretele faţă de moartea lui Constantin Ticu Dumitrescu. Vestea l-a lăsat fără cuvinte pe fostul său coleg din Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS), Mircea Dinescu, care, vizibil afectat, nu a putut să facă niciun comentariu. "Nu vreau să vorbesc acum despre asta. Îmi pare rău", a fost tot ce a reuşit să spună Dinesc

„Am primit cu adâncă durere vestea încetării din viaţa a lui Constantin Ticu Dumitrescu, Cu toţii am pierdut una dintre vocile cele mai puternice împotriva comunismului, voce care a susţinut întotdeauna că adevărul trebuie să fie cunoscut" (preşedintele Traian Băsescu)

"Personalitate politică complexă şi onestă, Constantin Ticu Dumitrescu a fost şi va rămâne în memoria colectivă a românilor un important reper al luptei anticomuniste, unul dintre purtătorii de stindard care au militat pentru libertate şi democraţie în perioada regimului opresiv" (premierul Călin Popescu Tăriceanu)

"Ştiu şi spun cu mâna pe inimă că, fără Constantin Ticu Dumitrescu, nu ar fi existat reparaţii pentru foştii deţinuţi acordate de stat, că fără domnia sa nici minima deconspirare a Securităţii, a ticăloşiilor şi ticăloşilor care le-au săvârşit nu s-ar fi petrecut" (consilierul guvernamental, istoricul Marius Oprea)

"Decesul lui Constantin Ticu Dumitrescu este o mare pierdere. A fost unul din puţinii oameni care nu au făcut compromisuri, într-o lume dominată de compromis" (preşedintele Societăţii Timişoara, Florian Mihalcea)

"Îmi pare nespus de rău. S-a sfârşit înainte ca legea pe care a gândit-o să fie ceea ce şi-a dorit. Moartea lui Constantin Ticu Dumitrescu ne obligă, cel puţin pe mine personal, deşi nu sunt în parlament, să revedem această lege şi s-o aplicăm. Dumnezeu să-l odihnească" (criticul literar Nicolae Manolescu)

"Cât am stat în puşcăriile comuniste nu ne-am întâlnit, însă ne-am întâlnit după aceea, după eliberare, mai ales după aşa-zisa Revoluţie. El a participat singur la această bătălie împotriva comunismului. Locul lui va rămâne în istoria acestor evenimente la loc de frunte" (preşedintele de onoare al PNŢCD, Ion Diaconescu)

"L-am cunoscut în ianuarie 1990 şi mi-am dat seama ca avea un cap politic mai bun decât ceilalţi foşti deţinuţi politic, avea un ascendent asupra lor şi, de-a lungul timpului, a demonstrat o atitudine verticală. Cu el era clar unde este nordul, fără el nu ştiu ce va fi. Istoria mea de 20 de ani este strâns legată de el, astfel că dispariţia lui este o mare pierdere pentru mine" (scriitorul şi realizatorul TV Stelian Tănase)

"O dată cu Ticu Dumitrescu ne părăseşte unul dintre simbolurile luptei anticomuniste din perioada dictaturii, al suferinţei celor din închisori şi în acelaşi timp una dintre personalităţile importante ale tranziţiei postcomuniste" (fostul preşedinte Emil Constantinescu)

"Ca şi în momentul dispariţiei lui Corneliu Coposu, sentimentul dominant pe care îl dă dispariţia lui Constantin Ticu Dumitrescu este de sfârşit al unei epoci în care el a reprezentat, în mare măsură, speranţa şi nemăsurarea. Face parte, cu siguranţă, din elita de caractere ale poporului român. Principalul este să reţinem că a fost un model şi să facem cunoscut acest model" (scriitoarea Ana Blandiana)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite