Thomas Brunner specialist cardiolog: „Vîntu poate fi operat şi în România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul austriac care l-a operat pe SOV în 2007 ia în considerare efectuarea unei noi intervenţii chirurgicale. Potrivit doctorului Thomas Brunner, problemele cardiace ale clientului său sunt cât se poate de reale, însă nu constituie un subiect de „dramatism inutil“.

Citeşte şi:
Sorin Ovidiu Vîntu: Dacă aş vrea să fug de justiţie, "m-aş duce să prind peşte în Caraibe"

Săptămâna aceasta, starea de sănătate a lui Sorin Ovidiu Vîntu a devenit subiect de dezbatere de presă, ipoteze de lucru şi contre. Totul a început printr-un editorial publicat în „România liberă", în care se specula faptul că SOV ar putea lipsi de la următorul termen al procesului în care este acuzat de favorizarea infractorului, invocând, din nou, grave probleme de sănătate. Vîntu a reacţionat printr-un comunicat de presă, în care, pe lângă acuze de „sărăcie cu duhul", adresate unei părţi a presei, preciza, într-un ton ironic, că problemele sale de sănătate sunt cât se poate de reale şi de grave. Mai mult, acestora li se adăugase şi o recentă fractură de rotulă.

A doua zi, Vîntu a fost vizitat de către medicul austriac care l-a operat în 2007. Acesta a confirmat pentru „Adevărul" problemele de sănătate ale pacientului său, dar şi faptul că ia în considerare o nouă intervenţie chirurgicală. Date fiind restricţia de a părăsi ţara, emisă pe numele lui SOV, dar şi imposibilitatea de a se mişca din cauza fracturii, potenţiala operaţie va avea loc la Bucureşti.

Thomas Brunner  specialist cardiolog: „Să nu dramatizăm inutil"

Thomas Brunner este acelaşi doctor care l-a operat pe SOV în 2007

Care era starea lui Sorin Ovidiu Vîntu când ­v-aţi întâlnit prima oară, în 2007?

Destul de gravă. Probabil se ştie, atunci am decis să aibă loc o intervenţie chirurgicală, triplul bypass coronarian.

Când l-aţi văzut ultima oară?

Ieri-dimineaţă (n.r. - joi). Am fost chemat în România la solicitarea dumnealui.

Unde a avut loc consultaţia?

Acasă la dânsul. Domnul Vîntu nu se poate deplasa în acest moment. Acesta a fost şi motivul pentru care am venit eu în România, şi nu domnul Vîntu în Austria, ca până în prezent.

În România a apărut în ultimele zile informaţii potrivit cărora Vîntu ar avea probleme la rotula unui picior.

Vă pot confirma că piciorul afectat îi este imobilizat.

Care este starea generală de sănătate a sa?

Un răspuns complet nu vă pot da, în virtutea relaţiei de  confidenţialitate. Ce pot să vă spun este că problemele există în continuare.

Dar comparativ cu situaţia din 2007?

Va face o serie întreagă de teste şi analize. Vom vedea dacă va urma o nouă intervenţie chirurgicală.

Ce probabilitate daţi acestei ipoteze?

Una mare.

Să înţeleg că situaţia este una destul de gravă?

Problemele cardiace sunt întotdeauna grave. Dar nici să nu dramatizăm inutil. Până la urmă, în acest moment, nu este o chestiune de viaţă şi de moarte.

În cazul în care se va decide să se recurgă la o intervenţie chirurgicală, unde va avea loc aceasta?

Cu siguranţă aici, la Bucureşti. Astăzi am inspectat şi Spitalul Floreasca, tocmai pentru a mă asigura că, în cazul în care lucrurile se vor precipita, avem posibilitatea unei intervenţii rapide.

Sorin Ovidiu Vîntu  om de afaceri:  „Problemele mele medicale sunt de notorietate"

Doctorul Thomas Brunner declară că ia în calcul o nouă operaţie. Care este starea dumneavoastră de sănătate?

Nu-mi place să vorbesc despre asta. Chiar nu-mi place. Îmi pare rău că am şi trimis comunicatul acela de presă, dar m-a prins într-un moment de slăbiciune. Regret acum.

Dar nu negaţi posibilitatea unei noi intervenţii chirurgicale.

image

Nu ştiu ce va fi, sincer. Lucrurile s-au agravat din 2007 încoace.

În comunicatul acela de presă pomeneaţi de o fractură de rotulă. Cum s-a întâmplat accidentul.

Am căzut pe scări, domnule. Ceva banal. Banal, dar al dracului de dureros. (râde)

De ce aţi ales să trimiteţi un comunicat de presă pentru a infirma un text de opinie, în loc să-i răspundeţi autorului personal?

M-a deranjat foarte tare doamna judecătoare, când a încercat să mă ridiculizeze spunând că-mi semnează adeverinţele medicale un ginecolog. Ok, că există minţi mai slabe care pot face asta, în condiţiile în care probleme mele medicale sunt de notorietate, asta o pot înţelege. Dar ca un ziarist să preia prostiile astea, asta chiar mi-a pus capac. Credeam că în presă există totuşi un minim aparat critic.

Vă veţi prezenta totuşi la următorul termen al procesului?

Greu de spus.

Există informaţii, venind dinspre familia dumneavoastră, potrivit cărora vă gândiţi chiar să vă redactaţi testamentul.

(Râzând) Haideţi domnule, să fim totuşi serioşi. Sunt şi mai tânăr decât Băsescu şi mai întreg la cap. Eu îl îngrop pe el, nu el pe mine. Dar totuşi să fim serioşi. Nici pomeneală de aşa ceva.

La un pas de o nouă arestare

Sorin Ovidiu Vîntu a fost la un pas de o nouă arestare la ultimul termen al procesului în care e acuzat de favorizarea infractorului Nicolae Popa, ­ţinut pe 10 ianuarie. Sesizând că procesul tergiversează din cauza numeroaselor motive medicale invocate de apărătorii lui SOV, judecătoarea l-a întrebat pe procurorul de şedinţă dacă la acest termen consideră că sunt suficiente elemente care să dovedească „reaua-credinţă" a inculpatului. Procurorul de şedinţă a răspuns negativ, în caz contrar fiind posibilă înlocuirea măsurii de a nu părăsi ţara cu cea a arestării preventive.

Discuţiile privind starea de sănătate a lui Sorin Ovidiu Vîntu au constituit de ­altfel punctele fierbinţi ale dezbaterilor din instanţă. De fiecare dată când a fost prezent la proces, SOV a cerut judecătorilor să se retragă imediat invocând probleme medicale. În replică, magistraţii au solicitat în permanenţă acte doveditoare la dosarul cauzei, efectuând chiar şi verificări la spital, pentru a privi dovada internării lui Vîntu.

Contre în sala de judecată

Conflictul a fost declanşat la termenul din 6 decembrie 2010. Deşi procesul trebuia să înceapă la ora 12.00, dosarul a fost luat în discuţie cu o oră întârziere. SOV a acuzat probleme medicale şi a cerut permisiunea instanţei să meargă la spital. O săptămână mai târziu, avocaţii lui Vîntu au cerut instanţei să-i permită acestuia plecarea din ţară, în luna ianuarie, pentru a merge la o clinică din Viena. Magistraţii au decis discutarea solicitării după ce la dosar vor fi depuse alte acte medicale. În plus, instanţa a cerut depunerea la dosar a documentelor medicale în original, nu traduse şi legalizate, invocând faptul că actele care atestau probleme cardiace erau semnate de un medic ginecolog. În replică, atât Vîntu, prezent în sală, cât şi avocaţii săi au susţinut că ginecologul era şeful clinicii austriece la care s-a operat Vîntu în 2007, dar examinarea a fost efectuată de un cardiolog. La acelaşi termen, avocaţii au cerut ca instanţa să încuviinţeze efectuarea unei expertize medico-legale care să arate dacă starea de sănătate a lui Vîntu îi permite acestuia să participe la termenele de judecată.

La 7 ianuarie 2010, Tribunalul Bucureşti a respins solicitarea lui Vîntu de a părăsi ţara pentru a merge la o clinică din Viena. Următorul termen, de peste numai trei zile, a fost primul la care SOV nu a participat. Avocaţii au prezentat biletul de internare în spital. În replică, instanţa a cerut grefierei să sune la spital. Spitalul a răspuns printr-o adresă oficială, comunicându-se că SOV se află internat.

Afecţiunile invocate de SOV

-Antecedente de poliomielită. Boala i-a afectat mâna stângă şi piciorul stâng.
- Antecedente de tuberculoză.
- Hipertiroidie autoimună şi diabet zaharat de tip II.
- Leziuni coronariene severe.
- A suferit un triplu by-pass aorto-coronarian.
- Tromboenbolism pulmonar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite