The Economist: Patriarhul Daniel, încoronat cu ţepi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prestigiosul cotidian "The Economist" critică, în ediţia sa electronică, modul în care s-a desfăşurat campania pentru alegerea noului patriarh. Sub titlul "Încoronat cu ţepi", analiza

Prestigiosul cotidian "The Economist" critică, în ediţia sa electronică, modul în care s-a desfăşurat campania pentru alegerea noului patriarh.

Sub titlul "Încoronat cu ţepi", analiza publicaţiei arată că Biserica Ortodoxă Română trebuie să se împace cu un "trecut pătat" şi cataloghează în termeni duri Biserica.

"În politica românească injuriile şi scandalurile sunt obişnuite. Votul pentru alegerea unui nou conducător pentru Biserica Ortodoxă Română a fost similar. Deşi multe instituţii publice sunt văzute drept corupte şi ineficiente, Biserica se bucură de un grad ridicat de încredere.

Aproape 90 la sută din cei 22 milioane de români aderă la ea şi averea sa de patru miliarde de dolari o face să fie a şasea mare antrepriză a ţării. Cu toate acestea, Biserica este controversată. Exorcismul prea zelos s-a dovedit periculos: o călugăriţă a murit în estul României în 2005.

Unii dintre liderii Bisericii care sunt suspicioşi în legătură cu dialogul ecumenic cu minorităţile religioase au legături cu naţionaliştii. Mai rău, Biserica nu vrea să se uite în trecutul său din era comunistă, când era o slujitoare loială a lui Nicolae Ceauşescu", scrie "The Economist". Publicaţia mai atrage atenţia asupra folosirii dosarelor de la CNSAS în scopuri politice.

Referindu-se la declaraţiile înalţilor prelaţi şi a membrilor CNSAS din campania pentru alegerea noului patriarh, "The Economist" afirmă că "dosarele poliţiei secrete sunt folosite ca monedă politică". "CNSAS este văzut de mulţi drept o instituţie politizată", mai spune prestigioasa publicaţie. (Alexandru Macoveiciuc)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite